BlogCommunicatieMarkethings.net recenseert

Foutje bedankt! Marketing die niet altijd even slim is..

Halbe Zijlstra liegt
Halbe Zijlstra herkent zijn leugen.

Een leugen vertellen over het bijwonen van een bijeenkomst van president Poetin, zoals Halbe Zijlstra? Promoten dat je gratis met de trein naar het Anne Frankhuis kunt (NS)? Of Malaysia Airlines die promoot dat je je eigen bucketlist op moet stellen voor je vaarwel zegt? Een leugen vertellen of jezelf verslikken in het openbaar kan je zomaar de kop kosten door bijvoorbeeld nét even niet dat nieuwsfeitje mee te krijgen. Goed op de hoogte zijn van het nieuws en nadenken over de juiste campagne uitingen, bleek uit de recente historie eens te meer een lastig te nemen horde voor marketeers. Bewust of onbewust trekken bedrijven ook wel eens negatief de aandacht. Soms vanwege het feit dat het bedoeld een boodschap met een lach was, die uiteindelijk verkeerd valt. Maar soms ook vanwege het feit dat bedrijven zich van geen kwaad bewust waren. Maar valt er dan nog wel wat te redden?

In deze blog zal ik een aantal voorbeelden beschrijven die duidelijk maken dat het soms handig is om écht goed na te denken over je campagne. Wat je namelijk zegt, kun je vaak niet meer terugdraaien. En daar zal onder andere Halbe Zijlstra inmiddels alles van weten..

Bewust of onbewust

Ik weet niet wat erger is. Je van geen kwaad bewust zijn van je zojuist gebrande campagne die compleet de plank misslaat of bedoeld negatief het nieuws halen door een jammerlijk nieuwtje te gebruiken om de aandacht te krijgen. De keus is aan jou. Ik zou zeggen het tweede, maar de gevolgen kunnen in beide gevallen enorm negatief uitvallen. Hoe dan ook, een bewuste campagne of leugen kan wel veel hits halen op het internet door in te spelen op het nieuws. Zo kan het goed zijn voor je SEO, goed zijn voor de aandacht rondom je merk en mensen zullen je nu ook wel iets sneller recallen. Soms is een ‘foutje’ of de ‘plank net even misslaan’ nog wel te redden, maar soms ook niet. Een paar leuke voorbeeldjes om dit haarscherp duidelijk te maken!

Communisme kent geen marketing?

De eerste leuke branding blunder is er eentje die gaat over een ‘joint venture’ in 2009. Weinig mensen zullen het hebben meegekregen, want na enkele maanden heeft de olie gigant Gazprom de joint venture met een Nigeriaans oliebedrijf (Geokinitik) een andere naam moeten geven. Dmitry Medvedev, de Russische president en verantwoordelijk voor de joint venture vond namelijk de naam ‘Nigaz’ wel toepasselijk. Nu weten we dat de Russen niet zo sterk zijn in Engels, maar binnen enkele dagen waren er heel wat extra Nigerianen op Facebook actief om lid te worden van de ‘Nigerians No Nigaz’ Facebookgroep. En met heel wat extra, bedoel ik ook écht heel wat extra. Toch waren er ook enkele Nigerianen nuchter: “Witte mensen maken het groter dan het is. Zolang de Russen ons betalen, mogen ze het noemen zoals zij het willen”. In oktober 2009 is de joint venture ‘Geodata Technical Service Limited’ gaan heten.

— Blundergehalte: 4 / 5 sterren —

Blue band: een scherp idee!?

De marketingjongens en meisjes van Unilever, toch niet de minste zou je zeggen, kwamen in 2007 op een briljant idee. Het kindermerk Blue Band dacht het ideale accessoire cadeau te kunnen doen: kindermessen. Wel met een grappig plaatje van pinguïns er op natuurlijk. Zo ontvingen tienduizenden gezinnen een mes bij de het bakje boter. En tja, als de kinderen het op de reclame gezien hebben, willen ze het hebben ook. En laat het nou net zo zijn dat juist die kinderen vaak nog niet goed om kunnen gaan met messen. Je raadt het al: de doktoren draaiden overuren. Veel kinderen hebben zich verwond aan het mes waar ze zo graag de boter mee wilden smeren. En in veel gevallen was het dus de eerste keer dat ze überhaupt een mes vast hielden. De ene hechting na de ander werd aangebracht en de kopende klanten kwamen met het mes op tafel. Unilever moest excuses maken en moest noodgedwongen alle messen weer uit de winkels halen. Bovendien zullen vele gezinnen voorlopig even geen Blue Band hebben gekocht.

— Blundergehalte: 4/5 sterren —

TUI: Discover your tear

TUI kwam in 2016 met een nieuwe campagne voor de wat ‘ouderen’ onder ons. ‘Voor de eeuwige jeugd’ was de slogan. Natuurlijk goed bedacht om een specifieke doelgroep aan te spreken, maar dan is het wel zo handig om na te denken over waar je precies je uitingen plaatst. Op onderstaande foto zul je snel genoeg merken dat dit namelijk niet de beste plek was in Vlaardingen.

TUI marketing blunder

Je kunt al raden dat hier behoorlijk wat ophef over is ontstaan. De doelgroep die hier wellicht al iets vaker dan gemiddeld komt, zal hier toch even met gefronste wenkbrauwen hebben gestaan. Ik ben bang dat dat de gedachte niet zal hebben versterkt om met TUI op vakantie te gaan. Zeker op de sociale media gaan zulke beelden meteen viraal. Ach, toch wel wat extra aandacht in ieder geval.

— Blundergehalte: 3/5 sterren —

KFC: Als kip zonder kop

De laatste blunder was er misschien wel eentje zonder openlijk negatieve reacties, maar het heeft wel enorm veel geld gekost. ‘Celebrity endorsement’ is iets wat je als merk natuurlijk moet toepassen om veel merkbekendheid te krijgen. Alle marketing studies raden het aan. Zo deed ook KFC netjes zijn huiswerk en pakte groots uit door een samenwerking met Oprah Winfrey. In haar werelberoemde talkshow Oprah kondigde ze namelijk wel iets heel moois aan. Als je zo snel mogelijk naar de website ging van KFC, kreeg je een coupon voor een gratis menu. En gratis dingen uitdelen is ook al iets wat vaak goed werkt volgens de marketingboeken. De KFC deed hun huiswerk dus écht goed. Het marketingbudget van KFC zal ook niet heel klein zijn, maar een kleine vergissing in de omvang en impact van de oproep van Oprah heeft waarschijnlijk het marketingteam op straat doen zetten. Wat bleek? In enkele dagen waren er al meer dan 4 miljoen mensen die een coupon downloadde. Schade: ruim 42 miljoen dollar. Protestacties en boze reacties van mensen die lang in de rij moesten wachten volgden. Ondanks dat wellicht veel mensen het wel lekker vonden, heeft het KFC een fortuin gekost.

— Blundergehalte: 5/5 sterren — 

Goeie communicatie of de gunfactor

Soms kunnen fouten of leugens amper nog hersteld worden en zul je ijzersterke communicatie het werk moeten laten verrichten. Maar als je een gunfactor in huis hebt, valt het misschien allemaal wel mee. Zo is blue band inmiddels weer een enorm sterk merk en gaat het met bijvoorbeeld Volkswagen ook weer goed. Helaas had Halbe Zijlstra de gunfactor net niet..

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.