BlogInnovatie

Futuristische brillen: Google Glass

Dit artikel is geschreven door Tim van der Galiën van MARUG.nl

Als lenzenfabrikant kun je maar beter snel wat anders gaan doen. Want voor wie het nog niet doorhad: brillen zijn in. En dat komt niet omdat je de tweede bril gratis kan krijgen bij de opticien. Nee, Mark en zijn vrienden in Silicon Valley willen een nieuwe trend creëren: wearable devices. Met SmartWatches, SmartShoes en futuristische brillen willen ze je als consument nóg meer aan hun producten verbinden door ze je het te laten dragen. De twee meest indrukwekkende projecten van het moment zijn Google Glass en de Oculus Rift van Facebook. In deze tweedelige blog lees je waarom dit de brillen van de toekomst zijn, te beginnen met Google Glass.

Ok Glass

OK Glass

Het geheimzinnige Google X lab toonde begin 2013 de Google Glass officieel aan het publiek, waarna ontwikkelaars gelijk mochten beginnen met experimenteren. De bril is te besturen met een touchpad aan de zijkant en met je stem. Dat laatste is vanuit marketing perspectief heel slim gedaan, omdat je pas commando’s kan geven wanneer je de bril hebt geactiveerd door ‘OK Glass’ te zeggen. Daarmee weet iedereen in je omgeving gelijk dat jij een Google Glass op hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=v1uyQZNg2vE

 

Digitale goudmijn

Net zoals bij smartphones, gaat er een wereld open voor bedrijven die zich willen profileren. Hoewel directe advertenties niet toegestaan zijn, blijven er nog tal van mogelijkheden over. Met branded apps kunnen bedrijven directe interactie hebben met de consument, maar ook hun naam (verwerkt in de applicatie) tentoonstellen. Ook in de retail markt kan er worden nagedacht over het vervangen van fysieke producten door ‘Glass projecties’, wat tal van logistieke problemen op kan lossen.

De bril kan vrij gemakkelijk functioneren als zelfscanner in de supermarkt of als projector voor een kledingstuk.

Google Glass View

Omdat Glass toegang heeft tot het internet, kan er nu dus ook worden nagedacht over het online variëren in prijzen en het personaliseren van producten in winkels. Daarnaast kun je met een GPS-tracking systeem relevante informatie direct naar de consument brengen en op basis van zijn locatie zelfs een gepersonaliseerde merkbeleving creëren (iets wat steeds belangrijker wordt in de hedendaagse marketing). Ten slotte is er altijd nog de mogelijkheid om interactieve reclames te tonen in combinatie met televisie. Voor marketing managers is Google Glass in potentie een digitale goudmijn.

Glassholes

Er zijn nog niet veel mensen met een Google bril, maar de eerste bijnaam van de dragers is al boven water gekomen: ‘Glassholes’. Veel mensen voelen zich bekeken door Glass dragers en gezien de functies (onopgemerkt foto’s en filmpjes maken) hebben ze daar ook een punt. In een onderzoek kwam naar voren dat 70% van de Amerikanen een Google bril niet zag zitten omdat ze bezorgd waren om hun privacy. Google voelde de bui al een beetje hangen en publiceerde een officiële etiquette lijst met do’s en dont’s. Maar ook de Glass gebruikers zelf maken zich zorgen over wat er met hun gegevens wordt gedaan. Kort geleden patenteerde Google nog sensoren die oogbewegingen vast kunnen leggen, die overigens nog niet in de bril zijn verwerkt.

Google Glass Brooklyn

Toegankelijk maken

Hoewel er een legio aan mogelijkheden is voor de Glass, zal Google het eerst een stuk toegankelijker moeten maken voordat het de bril daadwerkelijk op de markt brengt. Zowel de prijs (1500 dollar) als het design mag nog wel wat worden aangepast. In een nauwe samenwerking met Luxottica (eigenaar van Ray-Ban en Oakley) wil Google meerdere monturen en brillen op sterkte gaan produceren. Vooralsnog is ook het aantal applicaties zeer beperkt. Desondanks laten de applicaties die er al wel zijn duidelijk zien waarom Google Glass zoveel potentie heeft.

Op reis met Google Glass

 

Andere toepassingen van Glass zijn al te vinden in de sport– en de gezondheidssector.

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.