BlogInnovatieOverig

Futuristische brillen: Oculus Rift

Dit artikel is geschreven door Tim van der Galiën van Marug.nl

Als klein jongetje deed Palmer Luckey zijn ogen wel eens dicht om zich in te beelden dat hij echt in het spel zat. Maar als hij zijn ogen open deed, zat hij nog steeds naar een saai vierkant beeldscherm te kijken. Uit frustratie kocht hij in zijn tienerjaren alle virtual reality (VR) brillen die hij maar kon vinden. Tot zijn verbazing waren het stuk voor stuk ‘brillen die in een zielige staat verkeerden’, zoals hij het zelf beschreef. Er zat dus maar een ding op; zelf een VR bril bouwen.

Hoge ogen gooien

Het project startte -zoals eigenlijk altijd in Silicon Valley- op een zolderkamer. Maar toen Luckey zijn zesde prototype af had wist hij dat er geld moest komen. Op de E3 gamebeurs toonde hij de Oculus Rift aan de wereld en zette hij zijn project op kickstarter. In 36 uur had hij een miljoen dollar opgehaald (vier keer zoveel als zijn doel). Luckey was dus niet alleen; er waren nog heel veel andere mensen op zoek naar virtual reality. Inmiddels zijn we pas twee jaar verder en werkt hij aan een project dat een enorme omvang heeft gekregen. Vanwege een –door fans niet bepaald gewaardeerde- overname van Facebook voor twee miljard dollar, heeft Luckey nu wel de mogelijkheid om zijn virtual reality bril daadwerkelijk realiteit te maken.

 

Verkopen

De bril is in eerste instantie ontworpen voor de game-industrie, maar een beetje creatieve geest ziet al snel dat er een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden zijn. Daarbij is het toepassen van gamification populair onder bedrijven en dat geeft het Oculus team een sterke uitgangspositie. Momenteel richten de makers van de bril zich volledig op het verspreiden van de zogenaamde ‘development kits’, waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen ontwikkelen. Dit moet er voor gaan zorgen dat er een groot aantal toepassingen beschikbaar zijn, nog voordat de Oculus Rift op de consumentenmarkt is. In tegenstelling tot Google Glass (1500 dollar), heeft de virtual reality bril wél een prijs die aansluit bij de consumentenmarkt: 300-400 dollar.

Toepassingen

Hoewel het best mogelijk is dat de nieuwste aankoop van Facebook de twee miljard terug gaat verdienen aan alleen al de game-industrie, liggen de grootste kansen misschien wel in andere markten. Anders dan bij Google Glass, kun je met de Oculus Rift iemand virtueel verplaatsen. Bedrijven kunnen consumenten dus in een virtuele wereld laten participeren. Denk bijvoorbeeld aan een sponsor van het WK voetbal, die virtuele kijkplaatsen kan verkopen, of een demonstratie van een nieuw bouwproject waar de kopers alvast eens een kijkje kunnen nemen. Maar ook webshops kunnen hun voordeel doen met de Oculus Rift. Hoewel ze nu nog 2D zijn, kunnen webpagina’s in de toekomst tot ‘echte’ 3D winkels worden omgetoverd.

Verder kunnen musea na gaan denken over het creëren van ervaringspunten.

Zou het niet leuk zijn om bij een tentoonstelling van de Titanic even door de gangen heen te wandelen?

Een andere serieuze toepassing van de Oculus Rift kan worden gevonden in het onderwijs. De laatste jaren wordt er al meer nagedacht over het inbrengen van spelelementen tijdens het leren. Ook de filmindustrie kijkt met veel interesse naar de ontwikkelingen van de Oculus. Filmmaker James Cameron (bekend van Avatar) liet al weten erg geïnteresseerd te zijn in het maken van een Oculus film.

Stappen maken

Ondanks de kapitaalinjecties en de ongekende mogelijkheden, is de Oculus Rift er nog niet. Op de weg naar succes is het grootste obstakel de nog beperkte grafische specificaties. Door de ingewikkelde technologie van de bril is het al lastig om de prijs te blijven drukken en het verbeteren van de specificaties zal de kosten hoogstwaarschijnlijk verder opvoeren. Ook zal de frames per second rate omhoog moeten, omdat die nu nog vaak voor een vervaagd beeld zorgt. Wanneer het team van de Oculus Rift de specificaties heeft opgeschroefd en er voldoende toepassingen beschikbaar zijn, kunnen we ons op gaan maken voor een revolutionair product op maat. Wie weet hebben we over een paar jaar deze futuristische bril, die ons toegang geeft tot andere werelden, thuis liggen. Behalve Matthijs van Nieuwkerk dan, kijk maar:

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.