BlogConsumentengedragE-commerceInnovatieMarkethings.net informeert

Game over voor Intertoys: ‘Start new game?’


De naam is zo goed als een begrip geworden in de Nederlandse maatschappij: Intertoys. Velen gingen er vroeger als kind, en zelfs recentelijk als ouder of volwassene, naartoe om speelgoed te kopen. De winkelketen werd ook wel gezien als een van de grote partners van grote namen als Sinterklaas en de Kerstman. Maar de enorme franchise is kortgeleden, zoals door enkelen verwacht, failliet verklaard door de rechtbank. De wereld en klanten rondom de franchise veranderen namelijk met een hoog tempo, maar het lijkt erop dat Intertoys te moeizaam mee verandert om dit spelletje te blijven meespelen. 

Van nostalgie naar historie

De sprekende gele kleuren zijn gemakkelijk te herkennen in de Nederlandse winkelstraten. Een van de mogelijke redenen hiervoor is omdat het logo en de merk-kleuren, net als het businessmodel, nauwelijks zijn veranderd met de tijd. Mensen hebben steeds minder vrije tijd, kopen producten vaker online en verwachten steeds betere service van bedrijven in ruil voor hun loyaliteit. Een onderneming die e-commerce niet tot haar corebusiness weet te integreren is dan gedoemd om achter de feiten aan te lopen. De consumenten van tegenwoordig gaan producten zoeken bij de grote webshops die wél aan de hedendaagse verwachtingen van de consument voldoen en speelgoed in hun assortiment voeren. En voor degene die dit toch liever fysiek winkelt, vindt soortgelijk speelgoed met flinke kortingen bij discounters zoals Action en Kruidvat. Game over voor Intertoys…

Waar is het dan toch misgegaan?

Een grote hoeveelheid van Intertoys’ klanten is dus door verschillende redenen overgestapt naar de concurrent. Bedrijven weten wat er speelt in de markt, wat huidige trends zijn en wat de veranderende behoeften zijn van hun klanten. Tóch zijn er bepaalde redenen geweest voor Intertoys om (nog) niet te innoveren. Hoewel weinig mensen zeker zijn wat de oorzaken hiervoor zijn geweest, zijn er een aantal realistische scenario’s die zich kunnen hebben afgespeeld:

– Tekort aan kennis –

Wellicht dé belangrijkste voorwaarde voor het realiseren van innovatie in een organisatie is niet het creëren of hebben van ideeën, maar het hebben van de kennis om deze concepten op de correcte wijze te realiseren en implementeren. Voor een, van oudsher, fysieke speelgoed retailer kan de stap naar bijvoorbeeld online of een nieuwe winkelformule een hele grote stap zijn om te realiseren. Er moet geld vrijkomen, er moeten teams samengesteld worden en vrijwel de gehele business wordt beïnvloed door dergelijke innovaties. Het verkrijgen van de benodigde kennis kan in dat geval een onmogelijk taak zijn.

– Naïviteit van topmanagement-

Grote veranderingen en innovaties worden in veel gevallen bedacht en goedgekeurd op topmanagement-niveau. Er worden strategische beslissingen gemaakt, en organisatie-brede veranderingen hebben dan ook talloze implicaties voor de gehele onderneming en haar belanghebbenden. Als poortwachter heeft het topmanagement dan ook vaak de macht om informatie en ideeën wel of niet toe te laten binnen het bedrijf. Als grote marktspeler kan het dan ook zeker voor komen dat het topmanagement bepaalde trends of bedreigingen negeert. Het is dan ook heel wat om heel je businessmodel te moeten herzien of reorganiseren door externe invloeden. En zeker voor een bedrijf als Intertoys kan het zijn dat de, wellicht ouderwetse, bedrijfscultuur ervoor zorgt dat bepaalde innovatieve ideeën geen steun vinden bij het topmanagement.

– Zwak leiderschap-

Om als franchise-onderneming mee te groeien met actuele ontwikkelingen vergt sterk leiderschap en de vaardigheid ideeën weten door te voeren in het gehele bedrijf. Je hebt immers, als franchise-gever, een enorm netwerk van franchisenemers die elk in staat moeten zijn om mee te ontwikkelen met de moederorganisatie. Bedenk namelijk maar eens wat de winkeleigenaren van de fysieke winkels ervan zouden vinden als al hun lokale klanten ineens volop speelgoed op de website van het moederbedrijf gaan kopen. De fysieke winkels verdwijnen dan en er blijft alleen nog een online webshop over. En dat voor een bedrijf die zo bekend staat om haar kennis en in-winkel klantervaring. Het vergt uitzonderlijk leiderschap om zo een dilemma te kunnen ontraadselen voor een bedrijf dat zo veel belanghebbenden, en zo weinig vrijheid, heeft.

– Tekort aan budget-

Waar een wil is, is een weg. Maar als er geen geld beschikbaar is om te investeren, dan blijft de weg slechts een droom. Een bedrijf als Intertoys zal ongetwijfeld tegenvallende verkoopcijfers hebben geboekt door de populariteit van videogames, wat niet tot haar corebusiness behoort. Fysiek speelgoed verkoopt (sinds lange tijd geleden) steeds minder, en zeker Intertoys zal hierdoor hard getroffen zijn. Niet alleen zijn de winsten gekrompen, maar ook de budgetten worden kleiner. Hierdoor werd het langzaam maar zeker onmogelijk voor Intertoys om de benodigde budgetten weten vrij te maken voor innovatie, om zo aan de veranderende klantwensen te kunnen blijven voldoen.

Hoog spel

Is het nu volledig over voor het failliet-verklaarde Intertoys? Hoewel de winkels langzamerhand haar deuren sluiten, zijn er geruchten dat zowel de franchisegever als franchisenemers een doorstart willen maken. Zo stellen woordvoerders van de speelgoedketen dat er een aantal partijen, ‘strategische partners’, zijn die interesse hebben in een eventuele overname. Daarnaast zijn de honderd franchisenemers in de race voor een doorstart, nadat zij kapitaalverschaffers bereid hebben gevonden om een lening te verstrekken. Retaildeskundige Paul Moers denkt echter dat de winkelformule van Intertoys geen toekomst heeft en dat investeerders flink moeten investeren om er weer wat van te maken.

Conclusie

Hoewel we vroeger naar fysieke speelgoedwinkels gingen om speelgoed en spelletjes uit te proberen en te kopen, lijkt het erop dat de voorkeur nu vooral uitgaat naar webshops en grote discounters. Of we de felle gele kleuren en het olifantje van Intertoys in de winkelstraten blijven zien is echter nog maar de vraag. Een waslijst aan scenario’s kan dan ook worden opgesteld over hoe het management van Intertoys het zo ver heeft laten komen. Het zal van investeerders afhangen of het spel voor Intertoys nu uitgespeeld is, of dat er met een nieuw spel wordt begonnen…

 

 

 

Bronnenlijst:

(1) https://www.telegraaf.nl/financieel/3187049/intertoys-is-failliet?utm_source=bing&utm_medium=organic

(2) https://www.volkskrant.nl/economie/speelgoed-verkoopt-online-goed-in-de-winkel-steeds-slechter~b6e865fe

(3) https://retailtrends.nl/news/55659/intertoys-maakt-deze-week-een-doorstart
(4) https://www.nu.nl/ondernemen/5760492/franchisenemers-willen-intertoys-overnemen.html

(5) https://www.ad.nl/economie/koper-intertoys-deze-week-nog-bekend~a89d874a/

The following two tabs change content below.
blank

Daniël de Vries

Na zijn Premaster Marketing Management gehaald te hebben, studeert Daniël nu Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Sinds januari 2019 is Daniël actief als blogger bij Markethings.net. Daniël heeft geen specifieke interesses of voorkeur als het gaat om bloggen, waardoor blogs verschillende onderwerpen kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.