Blog

Gangnam Style: een virale epidemie

Je zult vast wel eens van Gangnam Style hebben gehoord. Dat is trouwens helemaal niet gek, want de populariteit van dit nummer is enorm snel toegenomen, en dat in een erg korte tijd. Voor degenen die totaal geen idee hebben van waar ik het over heb, heb ik hier het filmpje nog eens bijgevoegd:

Gangnam Style en marketing?

Maar wat heeft dit nu precies met marketing te maken? Dat ligt eigenlijk heel simpel. Het nummer dat de Koreaanse zanger PSY halverwege de maand juli heeft uitgebracht, is namelijk een erg mooi voorbeeld van een soort virale epidemie. Het is nog geen twee maanden geleden dat PSY het nummer uploadde naar zijn Youtube channel, maar inmiddels is de video maar liefst 118 miljoen keer bekeken!

Aantal views gangnam style

Hoe is Gangnam Style zo snel verspreid?

Allereerst verspreidde Gangnam Style zich via Koreaanse billboards en verschillende websites, maar daarna begonnen zelfs bekende artiesten het nummer te promoten. Met het enorme bereik dat social media tegenwoordig heeft, duurde het niet lang voordat het nummer ook in Nederland terecht kwam. Door verschillende Nederlandse radiozenders werd Gangnam Style zelfs een ware hype in Nederland. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat niet alleen het aantal views van het nummer zeer indrukwekkend te noemen is, maar ook het aantal likes en tweets is enorm.

Inmiddels zijn er al talloze, soms zeer vermakelijke, imitaties van het nummer te vinden en zal je het nummer ook regelmatig voorbij horen komen tijdens het stappen. Daarnaast heeft Gangnam Style in verschillende landen nog eens de top 40 behaald ook. Ten slotte is PSY zelfs uitgenodigd voor de MTV Video Music Awards!

Het zal intussen vast wel duidelijk zijn geworden dat virale marketing zeer krachtig is. Alles wat hiervoor is beschreven, is immers slechts in zo’n 2 maanden bereikt. Maar hoe lang zal dit succes duren? Zal PSY nog meer succesvolle nummers uitbrengen of blijft het hier bij? Wat denken jullie? Is virale marketing vooral geschikt voor korte termijn resultaten of kan het ook worden ingezet voor de lange termijn?

Betekenis Gangnam Style?

Wanneer je meer wilt weten over Gangnam Style, zoals de betekenis ervan en de verschillende statistieken, dan is het wellicht leuk om de Gangnam Style infographic te bekijken.

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

3 gedachten over “Gangnam Style: een virale epidemie

  1. Vind zelf virals meer korte termijn. Altijd een kwestie van tijd voor de volgende viral komt. Toch wel vrij hype gevoelig. PSY heeft wel mooie naamsbekendhieid nu!

  2. Het is in de allereerste plek gewoon een lekker nummer! Daar kun je zo veel strategieën op los laten als je wilt maar een volgend nummer gaat alleen viral als het net zo goed is.

  3. Ben het in zekere zin met je eens, Max. Dat Gangnam Style zelf maar kort in de spotlight is, daar kan ik het mee vinden. Echter, het viral gaan van dit nummer zet K-Pop als genre zeker wel op de kaart en zorgt ervoor dat veel mensen er mee in aanraking komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.