BlogOverig

Geef je merk iets speciaals, huur een bekendheid in.

Oké, je wilt je merk in één keer heel bekend maken. En niet zomaar bekend, je wilt bekend zijn als in ‘Coca-Cola, Nike, Gilette, veel verkoop’ -bekend. Wat doe je? Je huurt een celebrity in, want wie wil nou niet Bavaria drinken zoals Hugh Hefner, of Chanel gebruiken zoals Keira Knightley?

De celebrity als consument

Veel marketeers laten hun celeb een verhaal ophangen dat helemaal niet bij hem of haar past. Hierdoor heeft de consument door dat de celebrity het merk helemaal niet echt gebruikt. Uiteindelijk gaat het er toch om dat consumenten graag Boss parfum gaan gebruiken omdat Ryan Reynolds en Gwyneth Paltrow dat doen. Reclames die laten zien dat de celebrity ook een consument is, zijn geloofwaardiger. Reclames waarin een bekendheid meespeelt in een verhaal over het merk zorgen ervoor dat de consument een beter gevoel krijgt over het merk. Kortom, consumenten moeten beïnvloed worden door het zogenaamde ‘gebruik’ van de bekendheden.

The Oprah Effect

Het is dus belangrijk dat de celebrity een zekere mate van invloed heeft. Consumenten moeten denken: ‘Als Brad Pitt/George Clooney/ Roger Federer het gebruikt, wil ik het ook gebruiken!’ Een leuk voorbeeld hiervan is ‘The Oprah Effect’. Wanneer Oprah zegt dat een product ‘one of my  favourite things’ is, dan wordt het product meteen een groot succes. Dat bedrijven graag in Oprah genoemd worden, blijkt wel uit het feit dat er een boek geschreven is over: ‘Getting Booked On Oprah’.

Risk celebrities

Er zit wel een risico aan het gebruik van een celebrity voor je merk. Het kan zo zijn dat consumenten het merk altijd gaan associëren met de bekendheid. Wanneer de bekendheid een misstap maakt, heeft dit gelijk effect op het bijbehorende merk. Toen Tiger Woods ontrouw was aan zijn vrouw, had dit gelijk effect op het imago van Gillette. Gillette deed er toen dus goed aan om Tiger Woods niet meer voor Gillette-marketing te gebruiken.

Kortom, wanneer je je merk bekend wil maken door een celebrity te gebruiken is dat niet zomaar gedaan. Als je er al genoeg geld voor hebt, moet je er ook nog voor zorgen dat je het op de juiste manier aanpakt.

 

We hebben verder nog blogs over celebrity endorsement: 

http://www.markethings.net/antihelden/
http://www.markethings.net/de-nederlandse-energiemaatschappij-en-johan-derksen-een-geschikte-combinatie/
http://www.markethings.net/de-marketing-van-geuren/
http://www.markethings.net/top-5-damaging-brand-endorsement-activities/

The following two tabs change content below.

Anne

Laatste berichten van Anne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.