BlogCommunicatieConsumentengedrag

Geheimen verkopen het best

Exclusieve producten die in beperkte oplage beschikbaar zijn verkopen over het algemeen goed. Wanneer jij zo’n product ook nog eens als eerste kunt bemachtigen, dan ben je helemaal bereid om de hoofdprijs te betalen. Maar wanneer een product of dienst zo exclusief is (of lijkt) dat het een geheim is, dan hoeft er geen geld besteed te worden aan reclame, want mond-tot-mond reclame doet haar werk wel.

Veel consumenten hebben graag producten die exclusief zijn en waar niet de rest van de wereld mee loopt. Maar ook Kitkat’s in een speciale smaak waarop staat vermeld dat ze maar tijdelijk verkrijgbaar zijn, lopen als een trein. Als een product of dienst schaars is, dan verkoopt het goed, hoe exclusiever hoe beter. Ook op de werkvloer geldt dit. Wanneer de manager met een saai rapport aan komt zetten, dan zullen veel mensen niet zitten te popelen om dit te lezen. Maar wanneer hij bij het rapport vermeldt dat het over een week pas openbaar wordt gemaakt en dat hij er al een exemplaar van heeft gekregen, dan krijgt dit rapport ineens veel meer aandacht. Zo’n geheim rapport is veel interessanter dan welk ander rapport dan ook.

Please 2Op dezelfde manier is eigenlijk alles wat geheim is, leuker om te kopen en verder te vertellen dan iets wat niet geheim is. Dat moeten ook de bedenkers van Please Don’t Tell hebben gedacht, een hippe cocktailbar die verscholen zit achter een hotdogrestaurant en waar het bijna onmogelijk is om een reservering te maken, omdat het altijd vol zit. Het concept wordt mooi omschreven in het filmpje waarover in dit blog verteld wordt. Je loopt in New York nietsvermoedend een hotdogrestaurant binnen, waar achterin in de hoek een telefooncel staat. Met de Harry Potter-films in je achterhoofd ga je nieuwsgierig naar binnen en daar zie je een ouderwetse telefoon met een briefje erbij. Je draait één en ineens hoor je een stem die vraagt of je een reservering hebt. Als je die niet hebt en je hebt héél veel geluk, dan is er misschien plek en opent aan de andere kant van de telefooncel een deur. Verbaasd loop je verder en ineens bevind je je in een van de hipste cocktailbars van New York. Door het geheimzinnige karakter en de coole entree is deze bar zo populair, dat hij altijd vol zit en dat mensen bereid zijn om de hoofdprijs te betalen voor een cocktail.Please 3

Anders dan de naam doet vermoeden is het uiteraard de bedoeling dat deze bar door middel van mond-tot-mond reclame aan haar klanten komt, er wordt verder namelijk niet aan reclame gedaan. Nadat je via een telefooncel in deze bar bent beland, kan ik me amper voorstellen dat je het niet aan al je vrienden vertelt en daarnaast zijn de reviews op websites als Tripadvisor allemaal lovend. Voor zover ik weet bestaat dit concept nog niet in Nederland, maar wie weet is het gewoon nog te geheim en heeft niemand het me nog verteld.

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.