Blog

Gender Marketing

Op dinsdag 5 oktober vond het Marketing Event: Gender Marketing plaats. Hoe worden mannen en vrouwen anders getarget door marketeers? Voorbeelden uit de praktijk kwamen van Mars en P&G. Na het formele gedeelte vond een heuse battle of the sexes plaats waar er middels quizvragen flink werd gestreden door beide sexen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen zijn sinds Adam en Eva al evident. Het kostte Adam zelfs een rib uit zijn lijf. Een mooi onderwerp om eens onder de loep te nemen dus, zeker vanuit een Marketing perspectief. Dat het onderwerp  aansprak bleek ook al uit de kaartverkoop, want met 100 man (vrouw), was het evenement uitverkocht en zat de Club van café Philip goed vol.

De verschillen en stereotypen werden van tevoren al gevoed door de roze en blauwe flyer met bier en wijn. Daarnaast was er voor de mannen een blauw toegangskaartje waarmee een erg zoet, blauw welkomstdrankje kon worden gehaald. Vrouwen hadden een roze kaartje en juist, ook een dito drankje. Na een intro van Javier Guzman over wc eend en strijkijzers mocht Mars als eerste spreker het spits afbijten.

Javier Guzman over marketing

Mars is naast de snacks ook groot in dierenvoeding waar zij een marketingaandeel van 45% in bezitten in Nederland. Daarnaast hebben zij het merk Uncle Ben’s en sindskort ook de merken Freedent en Skittles. De presentatie ging echter over een echt mannenproduct en meest verkochte candybar ter wereld: Snickers! Dat dit als een mannenproduct wordt gezien is uiteraard geen toeval. Er is een duidelijk plan opgesteld van hoe Snickers wil worden gezien, welke doelgroep daarbij hoort en hoe deze doelgroep het beste kan worden getarget.

Snickers is een stoer merk voor mannen. Waar houden mannen van? Uit onderzoek kwamen hier 6 dingen uit, waarschijnlijk erg herkenbaar, namelijk: vrouwen, gamen, uitgaan, auto’s, sport (maar geen korfbal) en muziek. Op deze zaken wordt dan ook op verschillende manieren ingegaan. Zo kon er een PSP worden gewonnen door een actiecode in te voeren, werden er awards uitgereikt op een playboy evenement en werd er aan het mannenevenement bij uitstek, de Zwarte Cross, meegedaan. Ook all time held Mr T, beter bekend als BA uit het A-team, wordt van stal gehaald om het stoere imago nog eens te onderstrepen. Een reclame waarbij hij in een tank rijdt werd benut om mensen zelf ook kans te laten maken om in de Snickers tank van BA te rijden. Het uiteindelijke resultaat van 4 auto’s achter elkaar die door te tank tot cabrio’s waren gemaakt trok daarnaast ook veel media-aandacht. Op de Zwarte Cross konden mannen hun mannelijkheid tonen door zo lang mogelijk aan de loop van de tank te hangen. Simpel, maar doeltreffend.

Hoe anders is dat bij een product voor vrouwen namelijk Maltesers. Bij de reclames overheerste het feel-good gevoel. Het over de tafel blazen van een knisperig chocoladebolletje zonder dat je baas het ziet en het met een rietje overbrengen van een maltester naar de mond van je geliefde. Dit alles met een zoet muziekje op de achtergrond zorgde ervoor dat het glazuur bijna van je tanden sprong. De vrouwen echter, waar het product op getarget is, lagen en masse in katzwijm.

Na Mars was het tijd voor de Schrobbeler break en kreeg iedereen een shotglaasje met misschien wel Brabants bekendste kruidenlikeur.

P&G doet in mindere mate aan gender marketing. De focus ligt op de consument en er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe zij de producten van P&G ervaren. Zo worden er enquêtes gehouden, wordt er meegelopen in de supermarkt en wordt er bij de mensen thuis gekeken hoe bijvoorbeeld wasmiddel wordt gebruikt en ervaren. In de supermarkt en bij het gebruik wil P&G waarde toevoegen en ervoor zorgen dat de klant tevreden is. Bij het product Lenor is dit uiteindelijk goed gelukt. In eerste instantie werd er gedacht dat vrouwen zacht- en frisheid wilden en dat het product functioneel moest zijn. Bij nader onderzoek bleek dat vrouwen juist een soort van dagelijks luxe product wilden, “a Multi-sensorial, emotional experience”. Uiteindelijk resulteerde dit in onderstaande advertentie waar Lenor een enorm marktaandeel mee wist te bemachtigen. Verder kwam er een voorbeeld van Gilette voorbij.

Na het formele gedeelte was het tijd voor de Battle of the Sexes. Een strijd tussen de sexes waarbij de zaal opgedeeld werd in mannen en vrouwen. In teams werd er vervolgens gestreden door quizvragen zo goed mogelijk te beoordelen. Enige creativiteit werd gevraagd van de deelnemers. Zo moest er een openingszin worden verzonnen en moest worden bedacht hoe videofragmenten zouden aflopen. Een paar mooie openingszinnen:

– Hou jij ook van het bos? Ik heb namelijk nog een flinke boomstam.

– Hoe heet ook alweer die aap uit de Lion King?

– Ik was eigenlijk op zoek naar een kroketje, maar jij ziet er ook wel lekker uit.

How do men and women shower

Daarnaast werd de kennis van de deelnemers getest. Het blijkt namelijk zo te zijn dat vrouwen in totaal 2 jaar van hun leven voor de spiegel staan en dat ze gemiddeld 34 paar schoenen bezitten! Mannen staan een half jaar voor de spiegel en het testosteron van de man zorgt niet voor een verhoogde eetlust. Daarnaast geeft een vrouw van de Pueblo indianenstam aan dat ze wil scheiden van haar man, niet door zijn paard te castreren, maar door zijn schoenen bij de deur te zetten. Een erg leuke quiz waar er ook genoeg strijd werd geleverd.

De winnaars waren uiteindelijk de vrouwen die in totaal meer vragen goed hadden. Hun viel het restant van het fust bier ten deel. Maar niemand ging met lege handen naar huis. De commissie had namelijk voor iedereen een goodiebag verzorgd waar naast onder andere snickers, maltesers en pringles, voor mannen een Playboy en voor vrouwen een Flair in zat. Zo werd de avond in stijl afgesloten.

The following two tabs change content below.

Evert-Jan

Laatste berichten van Evert-Jan (toon alles)

5 gedachten over “Gender Marketing

  1. Ik vond het ook een geslaagde avond. Idd vandaag op Marked, zaten een paar leuke tussen 😉

  2. Voor iedereen die deze geweldige avond heeft gemist of prachtige herinneringen wil ophalen zijn de buitengewoon bijzondere foto’s terug te vinden op onze website en op Marked!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.