Blog

Geniale Guerrilla Marketing 16

Het is weer tijd voor een leuke verzameling van guerrilla marketing in het kader van ”beter goed verzonnen dan slecht gejat”. Twaalf voorbeelden van guerrilla acties en creatieve marketing met onder meer Amnesty International, McDonalds en Coca-cola.

Amnesty International

De vorige editie van het Markethings tijdschrift (dat een week geleden verscheen) ging over non-profit marketing. Daarom vandaag in GGM 15 speciaal aandacht voor de campagne van Amnesty International. Guerrilla marketing is zeer geschikt voor het promoten van goede doelen omdat met een beperkt budget toch resultaat kan worden bereikt. De mensenrechtenorganisatie maakte dan ook dankbaar gebruik van deze marketing techniek:

De kracht van de campagne van Amnesty is dat de voorbijgangers heel direct en visueel met hun boodschap (It’s not happening here, but it’s happening now) werden geconfronteerd. De posters werden gemaakt door het photoshoppen van schokkende scènes over foto’s van de straat achter de plaats van de advertentie. Dit zorgde ervoor dat de afgebeelde schending van mensenrechten nog onwerkelijker overkwam. Een filmpje over de campagne:

 

Guerrilla Marketing

De andere guerrilla acties van deze week zijn wat luchtiger van aard. McDonalds maakt handig gebruik van sneeuwval  zodat een hoorntje met softijs lijkt te ontstaan. De boodschap van deze advertentie verbaasd mij eigenlijk. Consumenten worden aangespoord om ook wanneer het koud is buiten een soft ijsje te komen halen bij de fastfoodketen. Alleen om deze advertentie te laten slagen moet hij geplaatst worden op een plaats waar het regelmatig sneeuwt. Dus het zal behoorlijk koud zijn in het gebied waar hij werd geplaatst. Lijkt me niet dat de mensen daar op ijsjes zitten te wachten, maar goed…

De enorme voetafdrukken en de geplette auto van de strandwacht zijn onderdeel van een campagne voor King Kong 3D. Het standaard grapje om onrealistische voetafdrukken achter te laten op het strand werd naar een hoger niveau getild.

De actie van Virgin Atlantic verdiend een pluim. Door doosjes met eieren te laten circuleren op de bagageband wordt hun boodschap impliciet maar toch heel duidelijk in beeld gebracht. ”Wij gaan zorgvuldig om met uw bagage”. Doordat mensen de boodschap niet expliciet krijgen voorgekauwd maar zelf moeten formuleren (zonder dat deze vergezocht is) zal hij beter blijven hangen.

Wat is jouw favoriete Guerrilla/creatieve campagne van deze editie? Weet jij zelf nog een leuke guerrilla actie? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.