BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Geslaagde viral, slechte reclame

De ‘Even Apeldoorn bellen’-filmpjes, of van die leuke reclameposters die je ook tegenkomt bij Geniale Guerrilla marketing. Het zijn allemaal leuke of mooie reclames die je graag deelt op Facebook, of waar je je vrienden over vertelt Wat dat betreft lijken het perfecte reclames, toch?

 

Virale marketing is een marketingtechniek waarbij met behulp van mond-tot-mond reclame via sociale media de bekendheid van een merk wordt vergroot. Voor bedrijven lijkt virale marketing vaak het ultieme middel om bekendheid te genereren en bij veel marketingacties wordt dan ook gehoopt dat ze ‘viraal gaan.’ Dit betekend dat de betreffende marketing filmpjes en afbeeldingen door consumenten worden verspreid over het internet, waardoor bijna iedereen ze op een gegeven moment wel gezien heeft. Echter, hoe prachtig dit voor veel bedrijven ook zal lijken, het heeft niet altijd het beoogde effect. Bedrijven moeten de reclameboodschappen zodanig ontwikkelen dat niet alleen het grappige of mooie gedeelte wordt onthouden, maar ook de zender van de boodschap. Het draait tenslotte om het genereren van meer bekendheid met het merk en haar producten.

Een goed voorbeeld van een prachtige marketingactie die viraal ging, maar waarbij het bedrijf praktisch vergeten werd, is de pianotrap van Volkswagen. Zij had in een metrostation in Stockholm een trap veranderd in een piano, waarbij elke stap voor een andere klank zorgde. Hartstikke leuk natuurlijk, dus de filmpjes vlogen over het internet. De link tussen Volkswagen en deze trap was echter ver te zoeken en het logo kwam niet duidelijk in beeld. Gevolg: ontzettend veel consumenten wisten van de trap en vonden hem leuk, maar bijna niemand wist van wie hij af kwam. Voor Volkswagen zal dit dus niet tot meer naamsbekendheid hebben geleid.

Dat de link tussen Volkswagen en de pianotrap zo vaag was dat ieder merk erachter had kunnen zitten, bleek vooral toen fruitmerk Dole, en later ook andere merken, dergelijke trappen in openbare ruimtes plaatsten. Blijkbaar maakt het absoluut niet uit waar je merk voor staat, zo’n pianotrap is altijd leuk. Wel jammer dat de consument hem ook erg leuk vindt, maar geen idee heeft van het merk of de reclameboodschap.

Een goede virale video vind ik de volgende van Dove. Het is een mooi filmpje met een duidelijke boodschap, die ook enigszins gelinked is aan het merk. De meeste mensen die dit filmpje kennen (en dat zijn er een hoop) weten ook wie de afzender is.

Ken jij nog andere virale marketingcampagnes waar het merk niet goed naar voren kwam? Deel het in de comments!

 

Bron: http://www.frankwatching.com/archive/2014/03/31/waarom-een-viral-niet-voor-verkoopsucces-zorgt/

 

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Een gedachte over “Geslaagde viral, slechte reclame

  1. Erg mooie reclame van Dove, leuke blog ook. Het is inderdaad heel belangrijk dat de actie wel terug te linken is naar het merk. Vaak is een actie viral maken een doel op zich voor bedrijven, terwijl het overbrengen van de boodschap het doel is, en de filmpjes/afbeeldingen die viral gaan slehts een middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.