BlogCelebrity endorsementConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Gesponsorde YouTube video’s: Wanneer werkt het en wanneer niet?

Gesponsorde YouTube video's

YouTube is tegenwoordig een goede manier om veel geld te verdienen. Acht op de tien tienersterren van dit moment zijn YouTuber. Zij verdienen geld door het maken van vlogs. Als je vlogs veel bekeken worden, plaatst YouTube advertenties vóór je video’s. In Nederland krijg je per duizend advertentieviews ongeveer één euro, dus als je per maand een miljoen views haalt, krijg je zo’n duizend euro. Als je een beetje bekend bent, kun je dus van het vloggen leven. Maar waar YouTubers echt mee cashen is met gesponsorde deals. Zo krijgt de YouTuber Kwebbelkop (8,9 miljoen abonnees) voor een klus in het buitenland soms wel 500.000 (!) euro. Waarom zou een bedrijf zoveel geld uitgeven aan een jongen die zichzelf filmt terwijl hij aan het gamen is?

YouTube pagina van Kwebbelkop

Wat bedrijven met gesponsorde deals proberen te bereiken

Dit is hoe het werkt: Stel, je bent een ontzettend grote fan van Kalvijn (ook een YouTuber). Je kijkt al zijn video’s, volgt hem op alle kanalen en hebt zelfs al een keer serieus overwogen om naar Amsterdam te verhuizen zodat je hem heel vaak “toevallig” kan tegenkomen. Kortom, je mening over Kalvijn is super positief. Op een gegeven moment plaatst hij een video waarin hij vertelt over zijn nieuwe horloge van het merk Swatch. Omdat jij zo’n groot fan van Kalvijn bent, vind je bijna automatisch ook alles leuk wat hij leuk vindt. Of in ieder geval kijk je al positiever tegen het merk aan dan voordat je deze video zag. Als je dan ook nog een Insta-post van Kalvijn met zijn horloge ziet, is het merk Swatch in jouw hoofd verbonden aan Kalvijn.

YouTube pagina van Kalvijn

De volgende keer dat je ergens een horloge van Swatch ziet, is de kans groot dat je meteen aan Kalvijn denkt. En als je die link niet bewust legt, dan wel onbewust: je koppelt dan alle dingen die je zo leuk vindt aan Kalvijn ook aan Swatch. Als je nog geen andere voorkeur had qua horlogemerk, dan is de kans groot dat als jij de volgende keer een horloge gaat kopen, je dan voor een horloge van Swatch gaat.

 

Negatieve publiciteit

Het kan natuurlijk ook verkeerdom werken. Als je Kalvijn bijvoorbeeld super irritant vindt en je ziet hem reclame maken voor een Swatch horloge, zal je niet snel een horloge van dat merk kopen. Een ander voorbeeld is toen Tiger Woods in 2010 het gezicht was van Gillette. In het begin was het gewoon een bekende golfer die scheermesjes promootte, maar toen het bekend werd dat hij meerdere affaires had gehad, heeft Gillette het contract meteen verbroken, om te voorkomen dat ze gezien werden als een merk dat vreemdgaan goedkeurt. Meer over celebrities in reclames kun je lezen in de blog van Amy.

 

Conclusie

Om even terug te gaan naar het voorbeeld waarin jij Kalvijn heel leuk vindt: jij bent natuurlijk niet zijn enige fan. Van zijn ruim 900.000 abonnees zijn er vast wel een paar duizend net zo’n fan als jij. En zolang Kalvijn niet negatief in het nieuws komt, houdt Swatch er door de gesponsorde video’s en posts ook wel een paar duizend kopers of zelfs fans van het merk aan over. Het merk wil hier dan echt wel een paar duizend euro voor uittellen. Als je dan kijkt naar het bereik wat Kwebbelkop heeft met zijn 8,9 miljoen abonnees, lijkt 500.000 euro toch best een redelijk bedrag, vind je niet?

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.