BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Gezonde kassa’s: Is super food ook super goed?

Super food 3

De gemiddelde Nederlander heeft inmiddels wel eens gehoord van de term super food. In ieder geval de fitgirls onder ons brengen, naast uren in de sportschool, heel wat tijd door voor het superfoods schap van Albert Heijn. Het fenomeen superfoods is slechts een marketingterm die gebruikt wordt om ‘gezonde’ etenswaren te omschrijven. Menig supermarktketen probeert mee te liften op deze trend door zogeheten super foods op te nemen in het schap. De vraag is echter, is super food wel zo ‘super goed’?

Leg eens uit

Volgens het voedingscentrum zouden super foods door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Echter, geclaimde gezondheidseffecten van super foods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Voorbeelden van zogenaamde super foods zijn gojibessen, hennepzaad, tarwegras, quinoa en rode druiven. Foodwatch reikt ieder jaar het Gouden Windei uit voor het meest misleidende product van het jaar: in 2015 de cranberry’s van Albert Heijn. Deze zogeheten super food blijkt voor twee derde (68%) uit toegevoegde siroop en slechts 30 procent uit daadwerkelijke cranberry’s te bestaan. Niet zo super, lijkt mij.

AH en Lidl: trendsetters?

Ooit iets gezonds gezien bij de kassa wanneer je je mandje uitlaadt op de band, klaar om te betalen? Je wordt overladen met Tony’s Chocolonely (ook lekker), Snickers, Kinder Bueno’s en Autodrop. Daar willen supermarkten verandering in brengen. Afgelopen week deed ik boodschappen bij Lidl en tot mijn verbazing bungelde er boven één van de zes kassa’s een reclamebord met: ‘Deze kassa: lekker & bewust!’. De candybars bij die kassa waren vervangen door een groot scala aan ‘super food’ (pecannoten, notenmix en gedroogde bessen). Daarnaast blijkt ook Albert Heijn in te zetten op een ‘gezondere’ supermarkt, gezien in honderd supermarkten de candybars vervangen zijn door ‘verantwoorde tussendoortjes’. Overigens heb ik deze verandering bij geen enkele AH in Tilburg mogen aanschouwen, maar dat terzijde. De vraag is echter of het een slim idee is om enkel zogenaamde super foods en ‘verantwoorde tussendoortjes’ te verkopen bij kassa’s, terwijl wij als naïef winkelend publiek niet eens weten wat er aan zulke producten toegevoegd wordt.

Gezonde kassa’s

Super food is volgens mij slechts een hype dat in de volksmond wordt gezien als ‘gezond’. Het is natuurlijk niet de bedoeling om zes zakken nootjes als lunch te eten, enkel omdat dit product bestempeld is als super food. Hoewel supermarkten als AH en Lidl vooruitgang boeken door candybars te vervangen door ‘gezondere’ producten, kan het verder uitgebreid worden door versproducten aan te bieden. Bijvoorbeeld door álle kassa’s om te toveren tot kleine groente- en fruitkramen in plaats van snoepwinkels. Ongezonde impulsaankopen worden op die manier vermeden.

Saucijzenbroodje

Werk aan de winkel

Ik vind het een zeer slechte zaak dat het grote publiek misleidt wordt door zogenaamde verantwoorde producten. Het is aannemelijk dat een winkelende moeder een doosje cranberry’s inlaadt bij de kassa, als verantwoord tussendoortje voor haar peuter. Blijkt er even voor twee derde siroop aan toegevoegd te zijn. Kijk vooral zelf op verpakkingen of er ‘troep’ in verwerkt is, want het dient vermeld te worden. Te lui voor? Koop dan gewoon versproducten dan weet je precies wat je eet. Wanneer er geen misleidende (maar echt verantwoorde producten) aangeboden worden, kunnen wij weer rustig vertrouwen op onze Appie en Lidl. Wellicht een snelle conclusie, maar ook de ouderwetse benzinepompen kunnen hier weer van leren. Als je daar wat wilt eten komt het neer op een saucijzenbroodje, een halve liter Fanta en een Magnum na.

The following two tabs change content below.

Jessica Snoeren

Laatste berichten van Jessica Snoeren (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.