Blog

Global Marketing: One Ford Strategy

Net als Chrysler (zie mijn blog: fighting the crisis, the american way) is Ford één van de ‘grote drie’ autofabrikanten uit de USA. Ook Ford kampte bij de aanvang van de economische crisis met enorme verliezen die gecompenseerd dienden te worden. Ford tracht dit niet te doen door meer auto’s te verkopen, de prijzen te verhogen of opties te verkopen, maar door de kosten van de productie op wereldwijde schaal te verlagen.

Ford – master of operational efficiency

Dit ‘kosten verlagen’ lijkt misschien makkelijk gezegd, maar eigenlijk is dit een trucje dat Ford heel goed in de gaten heeft. Het bedrijf werd er immers bekend door; Henry Ford was de uitvinder van de lopende band voor de productie van zijn Model-T Ford, de eerste massa-geproduceerde automobiel. Zijn leuze ‘je kunt iedere kleur bestellen, zolang de T-Ford maar zwart is‘ staat vandaag de dag nog steeds in alle marketingboeken.

Henry Ford met zijn model-T

Tegenwoordig is het aanbod van automobielen per continent verschillend. Een logische gedachtegang aangezien er per continent andere wensen en eisen aan een auto worden gesteld. Dit resulteert in een wijd aanbod van verschillende modellen die voor die specifieke markt zijn bedoeld. Het ontwikkelen en onderhouden van een wijd productaanbod brengt hoge kosten met zich mee.

Om kosten te besparen heeft Ford aangegeven om modellen aan te bieden die de wereldmarkt zouden kunnen bedienen. Zo biedt Ford vandaag de dag de Ford Focus op wereldwijd niveau aan als het eenzelfde model. Dit gaat in de toekomst ook zo zijn voor de Ford Mondeo en de Ford Kuga, tot nu toe bekende modellen voor de Europese markt. Opvallender is de keuze voor het aanbod van de Ford Ranger (een pick-up gericht op de Zuid-Amerikaanse markt) en zelfs de volgende generatie Ford Mustang (de muscle-car uit de verenigde staten), wat toch modellen zijn die iets meer gericht zijn op het specifieke continent.

one ford strategy models
Van links naar rechts: Ford Focus, Mustang en Ranger

Je zou vanuit een marketingperspectief kunnen stellen dat dit kan leiden tot een ‘stuck in the middle’ effect; wat inhoudt dat de klant zal denken dat de producten van Ford te veel gecompenseerd zijn voor de gehele wereld om de specifieke behoefte te kunnen vervullen van het continent zelf. Echter heeft Ford de modellen zo ontwikkeld dat met het eenzelfde model de specifieke behoefte kan worden vervuld. Zo was de Ford Focus in de Verenigde Staten met een vereiste automaat leverbaar en is de Ford Ranger de veiligste compacte pick-up in zijn klasse, wat het model aantrekkelijker zou moeten maken voor de Europese markt. Ook zal de volgende generatie Mustang volgens geruchten met zuinigere motoren en moderne techniek worden uitgerust om de Europese markt naar behoren te kunnen bedienen.

Een gewaagde zet, maar door middel van toonaangevende innovaties en het aanbieden van totaalpakketten van automodellen worden de modellen over de gehele wereld gewaardeerd. Zo wordt de huidige Ford Focus in Japan gewaardeerd voor zijn geavanceerde technieken, in Europa voor zijn rijgedrag en in de verenigde staten voor zijn gebruiksgemak en comfort.Waarom zou je ook willen kiezen als je het allemaal kan hebben.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.