Blog

Global Marketing: Windows 8 takes over the world

Alweer bijna twee weken geleden kwam het gloednieuwe besturingssysteem van Microfsoft uit; Windows 8. Hoog tijd dus om de wereldwijde marketing campagne eens onder de loep te nemen. In deze nieuwe reeks blogjes komt het onderwerp Global Marketing in zijn breedste zin aan bod, en wat is hier nu een beter voorbeeld van dan de allergrootste campagne van 2012. Het geschatte marketing budget ligt tussen de 1,5 en 1,8 miljard!

In Windows 8 staat het gevoel en de ervaring van de consument meer centraal. Emotionele en culturele aspecten moeten mensen uit alle uithoeken van de wereld motiveren om als één persoon achter de beleving van Windows 8 te gaan staan. De reclames die tot nu toe zijn gelanceerd zijn vooral gericht op het inspireren en informeren van het nieuwe systeem met kleurrijke beelden en opswiepende vrolijke muziek. Met deze waarden in gedachten is het reclamebureau CP+B (Crispin, Porter & Boguskey) in de US aan de slag gegaan om de eerste marketing vorm te geven. De worldwide chief creative officer bij CP+B zei hierover: “We zijn gericht op de ervaring die het nieuwe systeem ons allen kan geven en niet op de specifieke nieuwe functies. Het gaat om thema’s zoals delen en verbonden blijven, samen werken en samen spelen en jezelf kunnen uitdrukken.”

Hoe komt dit nu tot uiting in verschillende landen? Er wordt veel aandacht besteed aan de universele taal van de wereld: muziek. Daarom zet Windows 8 minder bekende bandjes en zangers in de spotlight om de consument mee te nemen op een nieuwe ontdekkingsreis. In de US wordt de surfpop band Best Coast in de reclames gebruikt en in Europa zullen we nog vaak Lenka, een Australische zangeres voorbij zien komen op tv.

http://www.youtube.com/watch?v=ZZ2cftjyHys

In Azië pakt Microsoft net iets anders uit. Parkour (ook wel bekend als free-running) is hier enorm populair en wordt gezien als een vorm van zelf-expressie en vrijheid. Kortom een perfecte match met de nieuwe beleving van Windows 8:

In Latijns Amerika spelen de reclames meer in op het gevoel van samen zijn met vrienden en familie, en vooral het delen van deze ervaring dat mogelijk wordt gemaakt door Windows 8. Zo worden in verschillende reclames aspecten uit elke locale cultuur verbonden door middel van muziek en beleving.

Zo zien we dat ook ’s werelds grootste software-producent zich enigszins lokaal aanpast. Acting glocal, zoals dat dan zo lekker heet. Nu kijken of Windows 8 een groter succes wordt dan zijn voorgangers, zoals Windows Vista.

Benieuwd naar de nieuwe toepassingen van Windows 8? Bekijk hier dan een korte introductie.

En nu dan de ultieme vraag: Is Windows 8 ook iets voor jou? En kunnen we er eigenlijk wel omheen, of is die keuze al voor ons gemaakt?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.