BlogMarkethings.net informeertOverig

Glow in de lichtstad

glow

Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt, begint op zaterdag 7 november het lichtfestival GLOW weer in Eindhoven. Een festival in de lichtstad van Nederland waarop kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland lichtkunst- en designtoepassingen tonen met behulp van licht. Het terugkomend festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers die de spectaculaire kunstwerken willen bekijken. Een goede mogelijkheid voor bedrijven om zijn of haar merk te promoten zou je denken. Jammer genoeg wordt hier nog weinig gebruik van gemaakt, terwijl er tal van mogelijkheden zijn! 

Het festival

Het GLOW festival werd voor het eerst in 2006 georganiseerd. Door het grote succes is het een terugkerend festival geworden. Dit jaar vindt het festival alweer voor de tiende keer plaats. GLOW is een festival waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe mediatechnologieën. Denk hierbij aan computers, sensoren, animaties, maar ook bekendere projectietechnieken.

Tijdens deze openluchttentoonstelling worden kenmerkende gebouwen en locaties belicht met kunstlicht. Eindhoven heeft altijd al bekend gestaan als de lichtstad van Nederland. De stad heeft altijd al iets met licht te maken gehad door de productie van de gloeilamp door Philips. Tegenwoordig is het echter de ledverlichting die in toenemende mate de aandacht trekt. Echter, dit is niet de oorspronkelijke reden dat Eindhoven wordt gezien als de lichtstad van Nederland. Deze naam is afkomstig van de in Eindhovense aanwezige luciferindustrie.

‘Om de Brabantse sfeer erin te houden klinkt op de avonden ieder uur DRIE keer het lied Brabant van Guus Meeuwis in een internationale uitvoering!’  

2zpqc7l

GLOW voor bedrijven

GLOW heeft in het verleden veel moeite gedaan om het festival winstgevend te maken. Er spelen weinig bedrijven in op het festival. De NS doet dit echter wel en wil het merk koppelen aan GLOW. Zo deelt de Nederlandse Spoorwegen dit jaar VirtualReality Masters uit in speciaal ingerichte GLOW treincoupés. Hierbij hebben jonge kunstenaars van Hyperspace Collective een GLOW trein Experience gemaakt die de snelheid van het treinreizen combineert met een spannende lichtkunst ervaring. Wanneer je dus met de trein reist naar het festival, wordt het gevoel van de échte en een virtuele treinreis vol lichtkunst gecombineerd tot één. (zie afbeelding bovenaan de pagina) 

Echter, naast het voorbeeld van de NS wordt er nog weinig gebruik gemaakt door bedrijven om het festival als marketingactiviteit in te zetten. Er zijn echter tal van mogelijkheden en originele ideeën die toegepast kunnen worden tijdens dit festival. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klassieke Coca Cola kerstreclame waar verlichte vrachtwagens aan elkaar verbonden zijn in de vorm van een trein.coca-cola_0

Of denk bijvoorbeeld aan de Guerrilla campagne die Contrex, een watermerk van Nestlé, heeft uitgevoerd. In deze campagne werd licht en beweging gekoppeld. Hoe harder men ging fietsen, hoe vollediger de afbeelding werd. Een geweldige en succesvolle actie! (Bekijk hieronder het filmpje om te genieten van deze guerrilla campagne!)

De kansen worden helaas nog niet volledig benut, wellicht dat de organisatoren van het festival dit niet willen? Persoonlijk denk ik dat er echter wel mogelijkheden zijn, zolang het festival maar centraal blijft staan. Dit kan leiden tot een win-win situatie voor beide partijen. Meer naamsbekendheid voor een merk en tevens meer geld voor GLOW. Bedrijven kunnen uiteraard ook zelf het initiatief nemen en iets met licht doen tijdens dit festival – losstaand van het festival zelf.

https://www.youtube.com/watch?v=GBjCfISUO6Q

 

Wil je zelf ervaren en bekijken welke mogelijkheden er allemaal zouden kunnen zijn voor bedrijven om hun bedrijf te promoten? Vanaf  zaterdag 7 november tot en met zaterdag 14 november kun je elke avond genieten van dit spectaculaire festival! 

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.