BlogMarkethings.net inspireertOverig

Godenzonen

 

Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. Het is de leus waarmee heel social media gevuld wordt, na een (nieuwe) overwinning van Ajax. Onder leiding van Frank de Boer is het team inmiddels drie jaar achter elkaar kampioen geworden. Voor zijn komst kende de club zeven teleurstellende jaren, waarin geen enkel kampioenschap binnengehaald werd en het imago van de club afbrokkelde. De succesvolle ‘’terugkeer’’ van (het merk) Ajax is toe te wijden aan de terugkeer van de eeuwige nummer 14, Johan Cruijff.

In 2010, toen Ajax onder leiding stond van Martin Jol, uitte Cruijff voor het eerst stevige kritiek op de beleidsvoering bij de club. Het erelid zei in zijn column in de Telegraaf dat alle bestuursleden het best konden vertrekken en hij sprak bovendien schande van de heersende vriendjespolitiek. Hij dwong, in een jarenlange strijd met directeuren, commissarissen en andere bewindslieden, alleenheerschappij af.
johan-cruijff

Tijdens deze ‘fluwelen revolutie’, zoals de komst van Cruijff genoemd wordt, reorganiseerde hij de gehele club. Hij heeft op nagenoeg elke positie in de club oud voetballers geplaatst. De meest bijzondere keuze van Cruijff is die voor van der Sar. Hij is sinds dit jaar directeur Marketing bij Ajax. De keuze is zo bijzonder omdat de keeper in het verleden nog nooit een bestuurlijke functie vervuld heeft. Voor een groot (voetbal)bedrijf als Ajax is deze functie essentieel, helemaal wanneer je rekening houdt met het imago verlies uit het verleden.

Het Ajax gevoel

Cruijff vindt het uitdragen en koesteren van het Ajax gevoel de belangrijkste functie voor een directeur Marketing, maar wat is ‘het’ Ajax gevoel??

‘’Wij zijn Ajax. Dat is het motto van de club, waarbij voetbal centraal staat. Alles draait om voetbal. Een Ajacied is niet alleen de speler die wekelijks het mooie shirt mag dragen. Onder Ajacieden worden ook alle medewerkers van de club verstaan. Het is het streven van Ajax om het beste jonge eerste elftal van Europa te zijn en de toonaangevende en meest innovatieve jeugdopleiding te hebben’’.

Deze citaten uit het jaarverslag van Ajax laten zien waar de club voor staat. Bij de club draait het om samenhorigheid, superioriteit en kwaliteit. Dit Ajax gevoel moet niet alleen gekoesterd maar ook uitgedragen worden door de club en dan voornamelijk door de directeur Marketing.

Van der Sar is door zijn verleden bij de club bekend met dit gevoel. Sinds zijn aantreden probeert hij de Toekomst, het jeugdcomplex en de Arena dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast probeert hij het merk te exploiteren, bijvoorbeeld naar Azië. Naast al deze werkzaamheden heeft hij onlangs enkele sponsorcontracten verlengd. Van der Sar is dus intensief bezig met het uitdragen en behouden van het Ajax gevoel.

Succes

ajaxtweets

Dat de ‘fluwelen revolutie’ gepaard gaat met financiële successen, laat zien dat de gehele reorganisatie van Cruijff effectief is geweest. In het afgelopen jaar is de waarde van het bedrijf namelijk aanzienlijk gestegen. In een jaar tijd is het eigen vermogen van de club met 17 miljoen gegroeid en daarnaast is de omzet flink gestegen.

De keus voor van der Sar lijkt dus zijn vruchten af te werpen, ondanks een gebrek aan ervaring. Het uitdragen en behouden van het Ajax gevoel heeft tot nu toe geleid tot zowel financiële, sportieve als commerciële successen. Hierdoor vermoed ik dat de leus ‘wij zijn Ajax wij zijn de beste’ nog veelvuldig zal klinken in de komende jaren.

Wil je meer lezen over de fluwelen revolutie of wil je de columns van Cruijff lezen ten tijde van de revolutie, klik dan hier

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

2 gedachten over “Godenzonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.