BlogMarkethings.net recenseert

Goed, Banner, Best? – krijg ik de juiste ads te zien?

Online Banner

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Voor de vakantie recenseerde Bas marketing e-mails. Deze nieuwe blog staat in het teken van online banners, ook wel display advertising genoemd. Word ik door de juiste merken en op de juiste manier benaderd?

Welke reclame zie jij aan de zijkant of bovenkant van de pagina’s als je over het internet surft? Waarschijnlijk herken je een aantal producten waar je eerder naar gezocht hebt. Een poos geleden schreef Kim een blog over ‘behavioral targeting’, dit is het mechanisme achter online banners, ook wel display advertising genoemd. Bedrijven maken advertenties en richten deze op specifieke doelgroepen. Op de site van Tribal (2012) kun je meer lezen over verschillende manieren waarop dit gedaan wordt. 

Dat is namelijk niet waar deze blog om gaat! Vandaag gaan we onbeschaamd ons oordeel vellen over bestaande online banners. Gebaseerd op een aantal verschillende bronnen (Google, 2017; 99design, 2017; ReachLocal, 2012) ga ik letten op de volgende aspecten:

  1. Is de advertentie relevant voor mij?
  2. Hoe is de layout van de banner? Valt hij op? Is hij duidelijk?
  3. Heeft de banner een duidelijke ‘call to action’?

Ik heb een screenshot gemaakt van de eerste drie advertenties die ik tegenkwam tijdens een luie zaterdagmiddag surf-sessie. You ready?

Draaimolen festival

Gevonden op: vice.com

Draaimolen FestivalDraaimolen FestivalDraaimolen Festival Tilburg

Om te beginnen: is deze advertentie relevant voor mij? Medium. Ik ben nog nooit naar een festival geweest, maar er zullen vast wel een aantal festival websites in mijn zoekgeschiedenis staan van al die keren dat ik het overwogen heb. Daarnaast studeer ik in Tilburg, waar het festival is. Echter kan ik me niet voorstellen dat ze voor het plaatsen van deze advertentie naar de muziekstijlen in mijn YouTube zoekgeschiedenis hebben gekeken.

Deze advertentie bewoog van de ene afbeelding naar de andere, wat hem, in combinatie met de felle kleuren, laat opvallen. Ik vind de advertentie alleen niet helemaal duidelijk, omdat je zonder een artiest van de line-up te kennen, geen idee hebt wat voor soort festival het is. Wel is er een call to action: ‘Get your tickets’.

| Conclusie: 4 / 5 sterren | 

Defensie

Gevonden op: nu.nl

Vlieger DefensieVlieger Defensie

Ik heb absoluut geen idee waarom ik deze advertentie te zien krijg en ik denk dat Defensie het ook niet meer weet zodra ze mij een keer een auto hebben zien besturen. Ook denk ik dat ik qua leeftijd buiten de doelgroep val en ze zich beter kunnen richten op mensen die net van de middelbare school af komen. Aan de andere kant zijn er niet veel mensen die zomaar overwegen bij Defensie te gaan en kan het helpen als veel mensen bereikt worden. 

Ook deze banner bewoog van de ene afbeelding naar de andere, maar valt qua kleuren wel minder op dan die van Draaimolen Festival. Wel wordt de aandacht getrokken door het stellen van een vraag:’Heb jij het in je?’ en is het duidelijk waar het over gaat en welke actie je zou moeten ondernemen.

| Conclusie: 3.5 / 5 sterren |

Amstel

Gevonden op: marktplaats.nl

Amstel banner

Bingo! Ik ben inderdaad wel fan van een lekker (speciaal)biertje op zijn tijd. Zouden ze deze banner op studenten richten? Of kunnen ze inmiddels ook al de GPS van mijn telefoon volgen naar een café? Je weet het nooit…

De advertentie is van een ander formaat dan de twee vorige en beweegt niet, waardoor ik hem minder vind opvallen. Daarnaast kost het moeite om de tekst die op het glas staat te lezen en weet ik niet goed wat Amstel van mij wilt.. Moet ik dit bier gaan proberen? Is het eigenlijk een nieuw biertje van ze? Of willen ze gewoon wat naamsbekendheid? Als dat laatste het geval is, zou ik naam en logo duidelijker in beeld brengen. 

| Conclusie: 3.5 / 5 sterren |

Welke banner is het best?

Draaimolen Festival krijgt de meeste sterren vandaag. Het product zou relevant kunnen zijn voor mij, de banner valt op en er is een duidelijke call to action. De advertentie van Defensie was voor mij niet relevant en die van Amstel onopvallend en zonder duidelijk doel.

Al met al heeft überhaupt geen van de banners er voor gezorgd dat ik actie ben gaan ondernemen of er ook maar op geklikt heb. Misschien dat er dus nog meer te halen is uit display advertising?

Fun fact: De allereerste online banner heeft een eigen website: http://thefirstbannerad.com/

Bronnen

Google (2017). AdWords Help – Tips for creating effective display ads. Retrieved from: https://support.google.com/adwords/answer/1722134?hl=en

ReachLocal, T. Weintraub (2012). 5 elements of a good display advertising campaign (and why they work). Retrieved from: http://blog.reachlocal.com/5-elements-of-a-good-display-advertising-campaign-and-why-they-work

Tribal, M. van der Laak (2012). Display advertising: de mogelijkheden. Retrieved from: https://www.tribal.nl/blogs/display-advertising-de-mogelijkheden-2/

99designs, K. Lant (2017). 15 banner ad design tips to get more clicks. Retrieved from: https://en.99designs.nl/blog/tips/14-design-tips-for-more-clickable-banner-ads/

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.