BlogConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Red de Wereld Met Elke Aankoop – Goede Doelen Met een Webshop

Goede doelen producten

Het valt mij de laatste tijd op dat veel goede doelen producten verkopen om geld binnen te halen. Een paar sokken om de strijd tegen Alzheimer te steunen, een armbandje om de plasticsoep in onze oceanen te verhelpen of een knuffel om bepaalde diersoorten te behouden. Ik weet niet of dit een nieuw idee is of dat het pas net in mijn Instagram algoritme komt, maar het is hoe dan ook een interessant fenomeen. Werkt dit nou beter dan het klassieke donatie systeem waarbij mensen geld overmaken zonder er iets voor terug te krijgen? In deze blog een paar consumentengedrag hersenspinsels over waarom producten verkopen als goed doel wel of niet een goed idee kan zijn.

Shop Till You Drop

Op het eerste gezicht lijkt het best logisch: geld doneren en er een product voor terugkrijgen, duidelijk beter dan geld doneren en er zelf niets aan over houden. Ik denk echter dat het wat gecompliceerder is. Spullen kopen en doneren aan een goed doel worden namelijk met een heel andere mindset gedaan. Één van de belangrijkste redenen voor mensen om te doneren is dat ze dichtbij het goede doel staan. Bijvoorbeeld doordat iemand in de omgeving Alzheimer heeft. Daarnaast geven veel mensen aan een goed doel omdat ze zich machteloos voelen of iemands leven willen verbeteren. Dit heeft allemaal met altruïstische gevoelens te maken. Rationele redenen als ‘ik kan het van de belasting aftrekken’ volgen pas veel later. Vaak voelen mensen zelfs een ‘warm glow’ na het geven van een donatie. Deze glow kan er voor zorgen dat we in de toekomst nog een keer gaan doneren. We willen ons nog een keer zo voelen!

alzheimer socks

Als mensen daarentegen in een shop-bui zijn, spelen heel andere motivaties en gedachten een rol. Wellicht dat je eerder producten gaat vergelijken. “Bij de h&m kan ik ook sokken kopen, waarom zou ik bij de Alzheimer stichting het dubbele betalen?”. Of misschien focus je meer op de kwaliteit van het product waar je geld aan uitgeeft. Hierbij spelen altruïstische gevoelens geen rol en is de kans wellicht kleiner dat er achteraf een ‘warm glow’ gevoeld wordt en mensen nog eens een goed-doel-product zullen aanschaffen.

Mental Accounting

Gelinkt aan het verschil tussen doneren en shoppen is het concept van mental accounting. Mental accounting houdt in dat mensen hun geld opdelen in verschillende potjes. Het beste voorbeeld is dat we anders aankijken tegen geld op onze spaarrekening (‘dat is voor later of onverwachte kosten’) dan tegen geld op onze lopende rekening, terwijl de euro’s op beide rekeningen exact evenveel waard zijn. Volgens de logica van mental accounting kunnen mensen ook een apart potje hebben voor shoppen en/of donaties.

Mensen betalen producten van een goed doel wellicht eerder uit hun ‘shop-potje’ dan hun ‘donatie-potje’. Dit kan positief en negatief uitpakken. Het shop-potje is waarschijnlijk groter, we geven (helaas) nou eenmaal meer geld uit aan nieuwe kleren, speelgoed of cadeaus dan aan goede doelen. Aan de andere kant moeten uit het shop-potje veel andere dingen betaald worden die wellicht voorrang krijgen op donaties aan goede doelen.  

Zichtbaarheid

Een belangrijk verschil tussen goed-doel-producten en donaties is dat de producten zichtbaar kunnen zijn voor anderen. Mijn ouders vroegen mij bijvoorbeeld meteen waarom ik zulke rare gestreepte sokken aan had. Dit kan naamsbekendheid voor het goede doel opleveren. Daarbij komt dat aan een goed doel geven aanstekelijk werkt. Mensen zijn eerder geneigd om te doneren als ze net van anderen gehoord hebben dat ze een donatie hebben gegeven. Laten we er voor het gemak maar even vanuit gaan dat dit ook geldt voor het kopen van goede doel producten.

devocean sweatshirt

De zichtbaarheid van goede-doel-producten kan echter ook een nadeel zijn. Er schijnen twee soorten mensen te zijn die aan goede doelen geven: mensen die dit vanuit interne altruïstische overwegingen doen en mensen die voornamelijk aan anderen willen laten zien dat ze goed bezig zijn. Voor de laatste groep is het duidelijk positief dat goede doelen producten verkopen waar ze mee kunnen pronken. De eerste groep zou echter kunnen denken dat te koop lopen met het feit dat je een goed doel steunt tegen de altruïstische motieven in gaat. Persoonlijk hoor ik wat meer bij de eerste groep. Daarnaast zou ik ook niet graag met bijvoorbeeld het vest uit de afbeelding willen lopen, omdat ik het moeilijk vind om uit te leggen dat ik goede doelen steun. Er kleeft toch nog een saai geiten-wollen-sokken stigma aan en ik sta al redelijk bekend als ‘the green girl die geen vlees eet’.

Conclusie

Er is zowel voor als tegen het verkopen van producten door goede doelen wat te zeggen. Het lijkt voor een belangrijk deel ook af te hangen van de doelgroep: mensen die uit interne overwegingen doneren of mensen die doneren om dit aan andere mensen te laten zien. Ik heb het idee dat veel goede doelen, om deze beide groepen te bedienen, ook twee mogelijkheden behouden: spullen kopen of een klassieke donatie doen.

WNF knuffel

Natuurlijk zijn er naast de bovengenoemde hersenspinsels nog heel veel meer dingen te zeggen over het verkopen van producten door goede doelen en moeten zaken als productiekosten ook in overweging genomen worden. Ook is de wereld niet totaal zwart-wit: ik krijg nog steeds een ‘warm-glow’ als ik naar mijn panda knuffel kijk. Hoe dan ook, er zijn veel goede doelen die met een webshop werken en hiermee lijkt het goed te gaan. Ik kan het alleen maar aanmoedigen om goede doelen te steunen, op wat voor manier dan ook!

 

Heb je nu opeens de drang gekregen om een goed doel te steunen en er zelf ook nog wat leuks aan over te houden? Een paar tips:

 1. Alzheimer Socks (Alzheimer, sokken)
  https://alzheimersocks.nl/product/sokken/
 2. Devocean (Schildpadden, allerlei producten)
  https://devotedtotheocean.com/
 3. Face This (t-shirts, Indonesische scholen)
  https://facethis.nl/t-shirts/
 4. Goededoelenkaartje (Goed doel naar keuze, kaarten)
  https://goededoelenkaartje.nl/
 5. Red (AIDS, allerlei producten)
  https://www.red.org/shopred/

 

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.