Blog

Going global, copy and paste

We hebben het er al uitgebreid over gehad. Waar je rekening mee moet houden als je met je bedrijf internationaal gaat. Je moet rekening houden met andere culturen en gebruiken en je kan maar beter even controleren of je merknaam wel geschikt is. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, dan kun je in principe je winkel uit, bijvoorbeeld, New York kopiëren en letterlijk zo in Kaapstad neerzetten. Zo denken sommige bedrijven er in ieder geval over.

Je kent vast wel een paar van die bedrijven. Waar je ook komt ter wereld, overal zien ze er precies hetzelfde uit. Neem nou de McDonald’s. Die friet smaakt in Las Vegas exact hetzelfde als in Hong Kong en de restaurants zien er hetzelfde uit. Loop in China een willekeurige McDonald’s binnen en je waant je zo weer thuis. Dat werkt net zo bij de Starbucks. Zelfde koffie, zelfde comfortabele fauteuils. Het lijkt alsof ze niks aan hebben hoeven passen om zich in het buitenland te kunnen vestigen. Nou is dit bij sommige bedrijven natuurlijk makkelijker dan bij andere, maar ik vind het toch mooi dat sommige bedrijven over heel de wereld dezelfde look and feel hebben.

Zo liep ik laatst in Hong Kong en toen zag ik een meisje lopen met dezelfde jas als ik. Ik dacht nog: ‘is dat even toevallig, ben ik aan de andere kant van de wereld en dan zie ik iemand met dezelfde kleding.’ Maarja, mijn jas komt van de H&M en in Hong Kong hebben ze ook een H&M. En als je daar doorheen loopt, dan vergeet je compleet dat je aan de andere kant van de wereld zit, want ze hebben daar precies dezelfde kleding en de winkel is op dezelfde manier ingericht.

Een ander mooi voorbeeld van een winkel (want het zijn met name winkels die zo’n copy, paste concept hebben) die er overal ter wereld hetzelfde uit ziet:

Abercrombie & Fitch Londen

 

Abercrombie & Fitch New York

 

 

 

Qua uiterlijk zijn veel van deze winkels en restaurants niet van elkaar te onderscheiden, maar er zijn natuurlijk wel andere verschillen. Bij de McDonald’s hebben ze het menu bijvoorbeeld enigszins aangepast aan het betreffende land. En in bovengenoemde winkels werken voornamelijk lokale mensen. En die stralen dus ook de lokale cultuur uit. Waar je in New York bij de McDonald’s je eigen zooi moet opruimen, wordt in Hong Kong je dienblad aangepakt. En meestal wordt er dan zelfs nog ‘my pleasure’ bij gezegd. De winkels kunnen er dan precies hetzelfde uitzien, maar aan de cultuurverschillen merk je toch dat je in een ander land zit.

 

Wat denk jij? Vind je het fijn dat je je bij bekende winkels overal ter wereld thuis voelt, of zouden ze hun inrichting wat origineler mogen maken?

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.