Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Google Analytics 101

De eerste stap in het marketing proces is het begrijpen van de markt en wat de klanten willen en nodig hebben. Voor websites is dit niet altijd even makkelijk, de interactie tussen klant en winkel is lang niet zo tastbaar als bij bijvoorbeeld de groenteboer op de hoek. Een typische webwinkel komt er past achter wat de klant wil, laat staan nodig heeft, op het moment dat de aankoop al is beslist en de verzendgegevens worden ingevuld. Gelukkig zijn er een aantal handige tools om meer inzicht te krijgen in het gedrag van klanten. Een daarvan is Google Analytics.

Google Analytics

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is software die grote hoeveelheden data over de bezoeken en bezoekers van websites verzamelt, opslaat en rapporteert. En het is gratis! (Er is ook een premium pakket beschikbaar, maar deze is gericht op grotere bedrijven. Verkrijgbaar vanaf een slordige $150.000 per jaar.) Via Google Analytics kun je gedetailleerde informatie inzien die waardevol zijn voor het verbeteren van je website. Denk bijvoorbeeld aan algemene gegevens zoals de demografische kenmerken van de bezoekers of welke pagina’s het beste bekeken worden, maar ook data voor e-commerce is beschikbaar. Vooral waardevol is het overzicht van de bezoekersstroom, aan de hand daarvan kunnen verschillende vragen worden beantwoord. Via welke pagina’s komen de meeste bezoekers terecht bij de webshop? Welke pagina’s realiseren de meeste conversies? Welke aantal bezoekers die adresgegevens hebben ingevuld gaan door naar het invullen van de betaalgegevens, en welk percentage daarvan bevestigt uiteindelijk de aankoop? Het kunnen beantwoorden van deze en soortgelijke vragen is zeer nuttig om inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers en om de website te optimaliseren. Gelukkig is het implementeren van Google Analytics vrij eenvoudig.

Google Analytics Dashboard

Hoe implementeer je Google Analytics

De eerste stap die genomen moet worden is het aanmaken van een Google Analytics account. Dit kan gratis via www.google.com.analytics. Via deze account krijg je een tracking-id. Dit is een code die de data die verzameld wordt koppelt aan je account. Google weet door deze code welke data bij welke account terecht moet komen, en het voorkomt dat jouw data bij anderen, bijvoorbeeld de concurrent, terecht komt. De tweede en laatste stap is het plaatsen van de trackingcode, die wordt geleverd bij het tracking-id, op de website van keuze. Deze code gaat zorgen voor het verzamelen van de data, en moet daarom in de code van iedere pagina van de site worden geplaatst. De beste locatie om dit te doen is voor de sluitende </head> tag. Gebruik je WordPress en klinkt dit te ingewikkeld? Geen zorgen, via CodeAcademy kun je gratis en eenvoudig een inleidende cursus PHP-code doen die je genoeg inzicht geeft om deze code te kunnen plaatsen. Of nog beter: installeer gewoon een plug-in die het vuile werk voor je opknapt, zoals WordPress SEO by Yoast.

Data analyseren

Google Analytics biedt een uitgebreid aanbod aan overzichten, data en rapporten. Waar kun je nu het beste naar kijken? Dit verschilt nogal per bedrijf. Daarom is het belangrijk eerst een measurement plan op te zetten. Dit plan bevat vijf stappen:

  1. Bepaal de doelstellingen van je onderneming, deze dienen als leidraad voor de volgende stappen en de analyse van de data.
  2. Bepaal de strategie en tactiek die nodig is om deze doelstellingen te realiseren.
  3. Kies de indicatoren die een reëel beeld geven van de prestaties van deze strategie en tactiek: de key performance indicators (KPI).
  4. Kies segmenten. Wie is onze doelgroep? Welke bezoekers zijn het meest waardevol, en wat zijn hun kenmerken? Welk bezoekersgedrag willen we aanmoedigen? Wat is het belangrijkste onderdeel van onze site? Maak hier een koppeling van de bedrijfsdoelstellingen en de wensen van de klanten.
  5. Zet doelstellingen voor de gekozen KPI’s. Deze kunnen worden gebaseerd op data over de eigen prestaties in het verleden, of de prestaties van de bedrijfstak.

Measurement planGoogle Analytics heeft vier categorieën met data: doelgroep, acquisitie, gedrag en conversies. De categorie Doelgroep biedt een breed overzicht aan informatie over de bezoeker: zowel demografische kenmerken als gegevens over het besturingssysteem en apparaat dat is gebruikt voor het surfen is beschikbaar. De categorie Acquisitie geeft weer waar de bezoekers vandaan komen. Dit is nuttig voor het evalueren van de advertentie- en sociale media strategie. De categorie Gedrag geeft inzicht in het gedrag op de website. Welke pagina’s worden bezocht, hoe vaak, hoe lang? Het gaat bij deze categorie dus vooral over hoe de site wordt gebruikt. De categorie Conversies ten slotte is vooral nuttig voor e-commerce. Door het instellen van doelen en verkoopkanalen kan worden geanalyseerd welke pagina’s het meeste omzet genereren, en welke pagina’s daarbij assisteren. Conversies is het meest geavanceerde onderdeel van Google Analytics. Het is aanbevolen om eerst meer te leren over hoe analytics werkt en hoe je de instellingen kan configureren voor je met de categorie Conversies aan de slag gaat. Google zelf biedt uitkomst: er is een speciale online cursus samengesteld die op een heldere en praktische manier uitlegt hoe analytics in elkaar steekt. Deze is gratis toegankelijk via Analytics Academy. Door middel van filmpjes en een aantal multiple choice vragen wordt stap voor stap ieder onderdeel van Google Analytics besproken. Hieronder een voorproefje:

 

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.