BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

Google en social music

Afgelopen week lanceerde Google haar muziekdienst Google Music. De dienst is gepositioneerd als een directe concurrent van marktleider iTunes. Beide aanbieders maken gebruik van het concept social music.

Google Music

Google’s alternatief komt echter ruim 8 jaar na de lancering van Apple’s iTunes. Op Google Music moet dezelfde prijs betaald worden per nummer, namelijk 1 dollar. Een belangrijk verschil is dat het nu ook voor gebruikers van het mobiele besturingssysteem Android mogelijk is om muziek te synchroniseren met de smartphone of mp3-speler. iTunes staat echter alleen synchronisatie met Apple’s eigen apparaten toe zoals de iPhone en iPad. Daarnaast werkt Google Music samen met het sociale netwerk Google+ zodat gebruikers bijvoorbeeld kunnen zien welke muziek hun vrienden aanschaffen.

Social music

De dienst die Google in de vorm van Google+ samen met Music aanbiedt is niet nieuw. Het concept social-music bestaat al langer. Zo heeft Apple bijvoorbeeld de feature ‘Ping’ aan iTunes toegevoegd. Gebruikers kunnen vrienden volgen en zien welke muziek geluisterd en gekocht wordt. Daarnaast is het volgen van artiesten mogelijk en kan men commentaar op albums geven. Ook RIM, bekend van de Blackberry, heeft een sociaal netwerk gefocust op muziek aangekondigd. Het nu minder populaire Myspace had in de hoogtijdagen ook veel mogelijkheden op het gebied van muziek. Vele artiesten braken door wegens vermeldingen op Myspace en het delen van muziek en maken van afspeellijsten wordt nog steeds gefaciliteerd. Daarnaast is er ook het populaire Last.fm. Deze dienst houdt precies bij wat de gebruiker luistert en op basis daarvan wordt nieuwe muziek aangeraden. Men kan vrienden toevoegen en bekijken welke muziek door hen beluisterd wordt. Onlangs ging ook Facebook een samenwerking aan met muziekdienst Spotify. Social music is dus helemaal van deze tijd en er zijn verschillende platformen voor de gebruiker.

De kracht van social music

In mijn ogen is het social music concept van Google erg sterk. Google kan de data van de gebruiker die verzameld wordt gecombineerd gebruiken. Google weet welke muziek er gekocht wordt, welke muziek vrienden luisteren en heeft toegang tot demografische gegevens via Google+. Ook is zijn er de zoekgeschiedenis en geografische gegevens bekend. Sommige artiesten hebben ook pagina’s op Google+ die gevolgd kunnen worden. Met deze informatie kunnen er suggesties gegeven worden aan de gebruiker. Daarnaast lijkt het me dat gebruikers de muzieksmaak van hun vrienden veel belangrijker vinden dan automatisch gegenereerde suggesties. Aan de andere kant komt Google laat met een muziek-dienst. De vraag is of er veel consumenten wisselen van dienst aangezien het me lijkt dat de markt best verzadigd is.

Wat vind jij?

Vind je de combinatie van muziek en social media goed? Denk je dat Google een succesvolle dienst heeft gelanceerd? Laat het weten via de comments of deel het blog middels de social media buttons onderaan.

Een gedachte over “Google en social music

  1. Google heeft op deze manier heel wat waardevolle informatie (zoekopdracht, surfgedrag (Chrome), hetgeen men bezighoudt (Google+) en nu ook de muziekvoorkeuren) in bezit.

    Verder klopt het volgens mij niet helemaal dat iTunes niet met andere apparaten zou kunnen worden gesynchroniseerd. Er bestaat third party (open source) software om direct een non-Apple product te syncen met iTunes. Daarvoor is echter geen native ondersteuning, hetgeen vaak betekent dat zeg zo’n 98% het ook niet gebruikt. Belangrijker is echter dat de gekochte muziek via iTunes (vanaf 2009?) DRM vrij is. Dat betekent dat de koper vrij is om de via iTunes gekochte muziek op ieder gewenst apparaat te zetten (dus ook andere MP3 spelers, maar niet direct via iTunes). 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.