Blog

Google: gemak dient de mens, maar voor welke prijs?

Vorige week heeft het jaarlijkse evenement van Google plaatsgevonden: Google I/O, de conferentie van het bedrijf die laat zien wat het bedrijf in de toekomst voor ogen heeft. Integratie is in 2013 blijkbaar het toverwoord, het bedrijf wil in de nabije toekomst informatie kunnen bieden die zoveel mogelijk op de individu is ingespeeld. Maar hoe pakken ze dit aan?

Instrumenten: Plus, Maps, Now en ga zo maar door
Hoewel veel volgers van het Google hadden verwacht dat er nieuwe hardware zou worden aangekondigd, zoals een telefoon of een tablet; heeft google eigenlijk alleen op gebied van hun software diensten innovaties laten zien. Zo heeft de sociale mediadienst van het internetbedrijf, google plus,  een opfrisbeurt gehad die het mogelijk maakt om op een meer overzichtelijke wijze informatie te laten zien. Daarnaast heeft google maps, naast een uiterlijke update, een nieuw ‘recommendation-systeem’ gekregen die zich focust op persoonlijke aanbevelingen van google, die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van anderen die vergelijkbare interesses hebben als jijzelf. Ook heeft Google de persoonlijke spraak-assistent, google now, een update gegeven die ervoor moet zorgen dat de dienst nog menselijker/persoonlijker overkomt. Verder heeft Google diensten uitgebracht die moeten gaan concurreren met Spotify, Whatsapp & facebook chat.

Kennis is kracht
Google heeft de visie om een totaalpakket van diensten aan te bieden aan de consument, die voor het overgrote deel gratis te gebruiken zijn. Deze diensten zijn vandaag de dag al enigszins geïntegreerd met elkaar, zo kan google now inschatten waar je woont en werkt door middel van maps en verschaft google plus foto-collecties van bepaalde plaatsen voor maps om zo een rijkere indruk van het gebied te kunnen bieden aan de gebruiker. Deze vorm van integratie gaat zich nog verder ontwikkelen in de nabije toekomst om zo een meer bruikbare en kwalitatief beter antwoord te kunnen bieden aan de gebruiker, mits je google toestaat om gebruik te maken van jou gegevens en input.

google cam
Google is watching you

Google had al een zeker ‘big brother is watching you’ imago met hun gigantische databases met persoonlijke informatie. Echter bestond deze informatie voornamelijk uit ‘snippers’ die aan elkaar moesten worden geplakt. Door in de toekomst een totaalaanbod van diensten aan te bieden, is google in staat om een meer compleet beeld te kunnen scheppen, als het ware ‘ grotere snippers’ of misschien wel ‘hele vellen’ aan informatie te verzamelen.

Gemak dient de mens, dat zeker. Maar mag dit afgekocht worden met een volledig profiel over ons? Geef je mening in de comments!

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Een gedachte over “Google: gemak dient de mens, maar voor welke prijs?

  1. Leuk stuk! Ik ben benieuwd hoe de toekomst van Google eruit gaat zien. Het brengt veel leuke mogelijkheden, maar neemt ook veel privacy weg. Daarnaast ben ik erg benieuwd hoeveel invloed Google+ gaat krijgen in dit hele spel. Ik las laatst ergens dat dit sociale platform nu al de zoekresultaten van ingelogde gebruikers beinvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.