Blog

Google Knowledge Graph

Google Knowledge Graph is een nieuw onderdeel van Google’s zoekmachine. Het concept bestaat al een tijdje, maar werd recent ook uitgebreid naar het Nederlandse taal pakket. Wat is Knowledge Graph en wat is voor marketeers handig om hierover te weten?

Wat is Knowledge Graph?

Misschien is het je al wel opgevallen. Rechts naast de zoekresultaten hebben veel zoektermen nu een extra display met informatie en links. In één oogopslag krijgt de zoeker een korte encyclopedische beschrijving aangevuld met gerelateerde onderwerpen. Wikipedia in een zoekmachine? Niet helemaal. Knowledge Graph biedt iets extras: de informatie die wordt getoond wordt samengesteld uit de meest opgezochte feiten bij het onderwerp. Je zoekopdracht wordt dus ondersteund door de zoektochten van iedereen die eerder al iets opzocht over hetzelfde onderwerp! Zo kom je snel tot de meest relevante informatie.

Leonardo Da Vinci Knowledge Graph

De grote kracht van het Knowledge Graph systeem zit hem in de nieuwe benadering van zoektermen. Google kan nu identificeren wat het is waarnaar je zoekt. Een zoekterm wordt niet langer gezien als een rij letters: Google kan onderscheiden of deze letters de naam zijn van een gebouw, een persoon, een dier, of misschien wel een plaats. Het lijkt niet heel ingrijpend, maar deze verandering in de benadering van zoektermen kan heel nuttig zijn. Dit maakt het namelijk mogelijk om de panelen met informatie naast de zoekresultaten correct in te delen en aan te passen. En om informatie met elkaar te verbinden! Zo komt Google tot kennisnetwerken waardoor je gemakkelijk toegang krijgt tot gerelateerde informatie. Hoe komt Google aan de informatie voor haar indelingen? Deze informatie wordt geput uit grote informatiebestanden zoals het CIA factbook of Wikipedia, maar ook Google’s sociale netwerk Google+. Gelukkig zijn er nog wat andere toepassingen binnen Knowledge Graph om een weg te vinden in deze overvloed aan informatie.

Wat ook bij Knowledge Graph wordt toegepast is gepersonaliseerde resultaten. De informatie die wordt weergegeven wordt deels geselecteerd op basis van jouw eigen eerdere zoektermen en de gegevens die je hebt ingevuld op Google+. Een andere functie van Knowledge Graph is de carrousel. Wanneer je op een van de afbeeldingen klikt verschijnt er een rij afbeeldingen van gerelateerde resultaten zodat je snel tussen verschillende verwante informatie kunt browsen. Verder heeft Knowledge Graph ook een handig schermpje met niet gerelateerde zoektermen, maar die wel toevallig dezelfde naam hebben. Zo kun je snel je zoekresultaten filteren.

Knowledge Graph & Marketing

Zoals waarschijnlijk hierboven al wel is doorgeschemerd gaat het belang van Google+ toenemen. Zoekresultaten wordt deels afhankelijk van dit op het moment nog vrij lege sociale netwerk. Het zal belangrijk worden om een Google+ profiel bij te houden om prominent terug te komen in de zoekresultaten. Daarnaast is het nuttig om te proberen een positie te verkrijgen in de bronnen die Google gebruikt voor haar systeem. Het aanmaken van een pagina op encyclopedische sites zoals Wikipedia of Freebase kan zorgen voor meer resultaten in het nieuwe zoeksysteem.

Knowledge Graph zal ook gevolgen hebben voor adverteerders. Door het onderscheid wat Google nu kan maken tussen zoektermen kunnen adverteerders beter inspelen op de zoekresultaten. Zoek je bijvoorbeeld naar ”Taj-Mahal” dan kun je ambigue resultaten krijgen: het monument, een blues muzikant, of het lokale Indische restaurant. Omdat Knowledge Graph toch echt doorheeft dat je opzoek bent naar een afhaalmaaltijd kunnen de advertenties daaraan worden aangepast. In plaats van reclame voor luchtvaartmaatschappijen of kaartjes voor concerten kan dan gekozen worden voor advertenties  van  eetgelegenheden of coupons voor afhaalmaaltijden.

En, omdat informatie nu aan elkaar gelinkt wordt in kennisstructuren wordt het belangrijk om na te denken over de positie die je merk, product of bedrijf inneemt in deze structuren. Verbonden worden aan populaire zoektermen kan zorgen voor meer traffic, maar er is ook een keerzijde. Zitten er nabij jouw positie in de kennis hiërarchie veel negatieve steekwoorden dan kan dit leiden tot negatieve associaties bij zoekers op Google. Een goed PR beleid zal zich uitbetalen.

Knowledge Graph Network

Hoe past Knowledge Graph binnen de strategie van Google?

Knowledge Graph is ontwikkeld met als doel niet het verschaffen van informatie, maar het verschaffen van kennis. Door de nieuwe benaderingen worden gegevens niet meer gezien als losse bits en bytes, maar als opzichzelfstaande entiteiten die met elkaar verbonden zijn. Informatie wordt niet meer droog gepresenteerd, maar aangereikt binnen een kader van gerelateerde onderwerpen en begrippen. Verder draagt het aanpassen van de gegevens aan eerdere zoekopdrachten van jezelf, maar ook van anderen, bij aan het vinden van antwoorden. Want iedere zoektocht begint met een vraag. Daarnaast werkt het gewoon lekker snel. De meest relevante informatie wordt gelijk kort maar krachtig weergegeven direct naast je zoekresultaten.

Was de nieuwe indeling van Google jou zelf al opgevallen? Wat verwacht jij dat de consequenties zijn van deze veranderingen? En ben jij zelf al actief op Google+? Deel het in de comments!

Meer over Google op Markethings.net?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.