BlogMarkethings.net informeertOverig

Google, wat doe je nu?

Google cover

Deze week verwijderde Google zonder vooraankondiging de gesponsorde zoekresultaten aan de rechterkant van de pagina met zoekresultaten. Een grote shock in de wereld van online marketing was een feit. Op het eerste oog lijkt het een vreemde actie van Google. Minder plaatsten om te verkopen aan bedrijven betekent immers minder geld in het laatje zou je zeggen. Toch heeft Google goede redenen gehad om minder gesponsorde resultaten te laten zien.

De verandering

Tot een aantal dagen geleden waren er drie plaatsten waar je gesponsorde zoekopdrachten te zien kreeg wanneer je in Google zocht op zoektermen waar bedrijven voor willen betalen. De plaatsten waar deze opdrachten werden getoond waren:

  • Recht boven de organische zoekresultaten (maximaal drie advertenties)
  • Onder de organische zoekresultaten (maximaal vier advertenties)
  • Rechts van de organische zoekresultaten (maximaal vier advertenties).

Sinds een aantal dagen worden de vier resultaten die rechts van de organische resultaten stonden niet meer getoond. Wel zullen er bij sommige zoektermen advertenties van Google Shopping worden getoond, maar dit gebeurde eerder ook al. Een tweede verandering is dat het aantal gesponsorde zoekresultaten boven de organische resultaten is gestegen van maximaal drie naar maximaal vier.

Voorbeeld oude situatie

De oude situatie

Meer cash voor Google

Google heeft de laatste jaren al veel tests gedaan naar het verminderen van het aantal advertenties. Ze hebben hierdoor waarschijnlijk goed inzicht in de gevolgen van deze keuze.  Omdat er nu minder advertentieplaatsten beschikbaar zijn voor  bedrijven zal de prijs per click waarschijnlijk omhoog gaan. Dit komt allereerst simpelweg doordat de schaarste aan advertentieplaatsen toeneemt. Daarnaast krijgen de advertenties die er wel staan in de nieuwe situatie meer aandacht. Hierdoor zal de click through rate toenemen, wat weer automatisch zal leiden tot hogeren prijzen.

Nadelen voor bedrijven

Voor bedrijven die gebruik maken voor Google Adwords zal het waarschijnlijk duurder worden om te adverteren via Google Adwords. Wanneer je eenzelfde aantal clicks wilt blijven behouden (iets wat de meeste bedrijven waarschijnlijk willen), zal je meer moeten gaan betalen, omdat de prijs per click omhoog gaat. Daarnaast zullen er hoe dan ook bedrijven zijn die eerst nog bij de getoonde resultaten stonden, maar nu niet meer of minder vaak getoond worden. Vooral de wat kleinere bedrijven, met kleinere budgeten, zullen hierbij buiten de boot gaan vallen.

does-google-adwords-really-work

Oeps! Voor Ebay is het goed nieuws dat de rechtsadvertenties verdwijnen

Goede keuze van Google?

Het valt natuurlijk nog te bezien of dat de hogere prijs per click voor Google op zal wegen tegen de minder plaatsen die ze verkopen. Ik denk echter dat het een goede keuze is van Google, omdat de rechter advertenties veel minder opvallen, dus ook relatief weinig geld opleverden. De toekomst zal voor Google uit moeten wijzen of dat het een goede keuze was, maar ik betwijfel of dat wij dat antwoord ooit zullen krijgen.

 

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.