BlogMarkethings.net informeertOverig

Het Gouden Windei 2015; verleiding of misleiding?

Gezond

De feestdagen staan weer voor de deur en om het nieuwe jaar niet met een paar kilo´s extra te beginnen proberen we toch nog enigszins gezond te eten. Daarom kopen we steeds vaker producten met labels als verantwoord, light of biologisch. Klinkt gezond toch? Nou niet helemaal, verpakkingen vertellen vaak niet de hele waarheid. Foodwatch maakte deze week dan ook de nominaties voor het Gouden Windei  bekend, de 7 meest misleidende producten van 2015. Zo zit de light pindakaas van de Plus vol met suiker en bevat de truffelpasta van de Aldi slechts 0,0006% truffel.

Het Probleem

Voedingsproducenten zijn vaak niet helemaal eerlijk over wat er op hun productverpakking staat. Het uiterlijk wordt toch net iets mooier gemaakt dan het werkelijk is. De regels over wat er wel en niet op de verpakkingen mogen staan zijn vastgelegd in de Europese Wet Voedsel Informatie. Hier houdt de voedsel-en waren autoriteit van Nederland dan weer toezicht op. Deze regels zijn echter niet zo streng en dus makkelijk. Hier volgen een aantal veel voorkomende termen die eigenlijk weinig over het product zeggen:

  • Vers of verantwoord, deze termen zijn niet vastgelegd in de warenwet en zeggen dus ook niets over hoe gezond het product is.
  • Light, dit betekent dat er in vergelijking met de normale variant, minimaal 30% minder calorieën, suiker of vet in een product zit. Er kunnen dus minder suikers in zitten, maar misschien zelfs meer calorieën
  • Geen toegevoegde suiker, ondanks deze tekst kunnen producten nog steeds veel suiker bevatten. Zo bevatten vruchtensappen vaak veel natuurlijke suikers.

Zie ook onderstaande afbeeldingen; hoe verpakkingen er uit zouden zien als ze echt eerlijk waren.

saphagelslag

De Prijs

Stichting Foodwatch reikt elk jaar dus een prijs uit voor het meest misleidende product. Vorig jaar schreef Max al een blog over de genomineerde van 2014. De aandacht die het Gouden Windei met zich meebrengt blijkt effect te hebben. Zo werd de verpakking van Natrena Stevia Kristalpoeder, de winnaar van 2013, al aangepast. Verder heeft Albert Heijn eerder dit jaar de ´Puur&Eerlijk´ productlijn uit de schappen gehaald en heeft ook Aldi het etiket van de truffelpasta inmiddels aangepast. Echt veranderingen op grote schaal heeft de prijs nog niet teweeg gebracht. Er zijn nog steeds veel ´oneerlijke´ producten op de markt en producenten passen niet massaal hun verpakkingen aan.

De Winnaar?

Persoonlijk denk ik dat de prijs niet tot een imagoschade zal leiden. Bijna alle supermarktproducten worden immers verpakt om er voor de consument aantrekkelijk uit te zien. Desondanks vind ik de prijs wel nuttig, als producent wil je jouw product toch liever niet als misleidend bestempelt zien. De klant op zijn beurt zal weer wat kritischer zijn boodschappen doen. Voor mij zijn cranberries van de Albert Heijn het meest misleidende product. Op het eerste gezicht een gezond superfood, maar als je de ingrediënten bekijkt blijkt er meer siroop dan cranberries in te zitten. Wil je zelf stemmen op het meest misleidende product van 2015?  Dat kan hier.


Referenties:

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/misleidende-marketing/meer-informatie/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/etiket.aspx

The following two tabs change content below.

Levi Portier

Laatste berichten van Levi Portier (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.