Analytics en DataBlogCommunicatie

graphic infomania! de meest interessante infographics van 2014

2014 was ongetwijfeld een topjaar voor infographics. Op elke communicatieafdeling is het besef doorgedrongen dat een infographic de aandacht weet te trekken, waar andere contentvormen het laten afweten. In dit visuele aanzien van 2014 zet ik twaalf gebeurtenissen op een rij die het nieuws domineerden – en ook nog eens interessante, innovatieve of gewoon fantastische infographics opleverden

Over het niveau van de gemiddelde infographic valt soms wel te twisten. Vooral in de wereld van marketing en reclame gaat het vaak nog om het scoren van een snel succesje met wat gestapelde quotes, een paar leuke poppetjes, en een groot logo. Linkbait! Dat kan beter in 2015. Zullen we dat hier afspreken?

Kijk mee naar de infographics die er met kop en schouders bovenuit staken.

Januari: aardgas Groningen

In januari was er veel gedoe rond aardbevingen in Groningen. Boze en bange burgers, en minister Kamp die aankondigt dat de gaswinning in het gehucht Loppersum met 80 procent zal wordt beperkt. Bij het ministerie van Economische Zaken zetten ze alle gevolgen overzichtelijk op een rij. De infographic oogt niet bijster fraai, maar er zit in elk geval een heldere lijn in en op allerlei punten geven aanklikbare pijltjes toegang tot achtergrondinformatie op de website van het Ministerie. Niet mooi, maar wel effectief – en daar gaat het tenslotte om.

Gaswinning in Groningen, van het Ministerie van Economische Zaken.

Februari: Winterspelen

De Olympische Winterspelen in het Russische Sochi zijn de allerduurste in de geschiedenis. En dat zien we eraan af. In deze fantastisch mooie winterse ‘bubble’ in een subtropisch stukje Rusland, vieren Nederlandse schaatsers grote successen. Ook online worden topprestaties geleverd: er verschijnen tientallen fantastische en vaak interactieve infographics. De gouden medaille gaat naar de New York Times, met een set infographics die veel uitleggen en laten zien, maar tegelijk de lezer aanzetten tot actie. De cross-mediale verhalen combineren tekst, foto’s, video, infographics en audio in iets wat voor mij in 2014 de nieuwe standaard heeft gezet voor visual storytelling.

Screenshot Giant Slalom bij New York Times.

Maart: Krimoorlog

Een militaire invasie en de annexatie van een stuk land: dat hadden we in Europa al een hele tijd niet meer gezien. De annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door het Rusland van Putin is een perfecte kans om te laten zien hoe effectief je met een infographic dit ‘landje-pik’ kunt illustreren. Toch valt de kwaliteit vaak tegen. Misschien door tijdgebrek? Deze is in elk geval effectief, met goed zicht op de geografie van het eiland en de militaire manoeuvres.

De oorlog om de Krim door CIGeography.blogspot.com

April: MH370

De verdwijning van het passagiersvliegtuig MH 370 van de radar roept veel vraagtekens op. Hoe kan dat nou: een groot vliegtuig dat zomaar ineens verdwenen is? De zoektocht heeft nog steeds niets opgeleverd. Deze infographic maakt ons zonder woorden goed duidelijk wat het echte probleem is. Je moet diep gaan, en dan nog dieper, en dan…

Screenshot van 'De diepte van het probleem MH17 in de Washington Post.

Mei: voorbeschouwingen WK

De voorbeschouwingen op het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zijn in medialand nog steeds vooral verbaal: de urenlange kletspartijen op Nederlandse radio en televisie laten zien dat de klok bij de sportredacties enkele decennia heeft stilgestaan. Buitenlandse sportmedia hebben beter begrepen dat juist in de aanloop naar zo’n evenement een infographic heel effectief is. Vooral de complexe speelschema’s lenen zich goed voor een interactief ‘dashboard’ waar fans zich op kunnen uitleven. Voorpret in optima forma. Hieronder vind je een prachtig voorbeeld van een interactief dashboardwaarop je je favoriete team naar de eerste plaats kunt ‘slepen’.

Screenhot van een interactief dashboard: hoe komt je team op de eerste plaats? Door Romain Vuillemot.

Juni: WK voetbal

Het WK in Brazilië is niet alleen een wedstrijd tussen teams, het is ook een slagveld van bekende sportmerken. Adidas versus Nike bijvoorbeeld. Op de site van het zakenmedium Bloomberg ziet dat er zo uit. Maar zo kan het ook.

Als het over het voetbal gaat, zijn er veel kandidaten voor de hoofdprijs. And the winner is wat mij betreft de Amerikaanse sportblog Fivethirtyeight: een klein team van data-nerds, analisten en journalisten die verbonden zijn aan de grote sportzender ESPN. Op deze 538 was tijdens het toernooi een diagram te zien waarop elke nieuwe uitslag direct werd vertaald in de kans voor dat team om de volgende ronde te behalen. Alles in de glasheldere vorm van een interactieve ‘sankey diagram‘.

Het interactieve Sankey diagram van FiveThirtyEight (screenshot)

Juli: Ice Bucket Challenge

Een zorgeloze zomer was het niet, met Syrië op de voorpagina’s. Maar gelukkig was daar de Ice Bucket Challenge. Een emmer koud water op je hoofd leegkiepen voor een goed doel: het was zeker de meest succesvolle viral van het jaar, en daarmee ook de succesvolste marketingactie van 2014. Hier zien we hoe het vuurtje van de emmer ijswater zich over de wereld verspreidde.

Ice Bucket Challenge

Augustus: ISIS

De terroristische organisatie ISIS werkte al langer aan de vestiging van een kalifaat, maar in augustus kon niemand er meer omheen. De New York Times laat zien hoe je met een reeks infographics een helder beeld kunt schetsen, zonder jezelf te verliezen in technische valkuilen en eindeloos geklik.

Screenshot New York Times: Who is ISIS?

September: iPhone 6

De presentatie van de nieuwe iPhone 6 (twee uitvoeringen) is een van de meest geanticipeerde technologische gebeurtenissen van het jaar. De Apple Watch laat nog op zich wachten, maar intussen is Apple weer helemaal ‘on top‘ en was de iPhone het meest begeerde pakje in de zak van Sinterklaas – of onder de kerstboom. In deze infographic zie je hoeveel wijzigingen en design-aanpassingen de iPhone in luttele jaren heeft doorgemaakt.

Iphone design ontwikkeling door 7dayshop.com.

De wereld van de Paus in een infographic, door www.Homeaway.com.

Oktober: Vaticaan

De paus bleef het hele jaar in het nieuws. In oktober gebeurde dat met de rappe heiligverklaring van zijn voorganger Paus Johannes Paulus II. Het concilie waarbij dat gebeurde (zo noemen ze daar de vergadering van bisschoppen) roept altijd veel geheimzinnigheid op. Deze infographic werd (een beetje krakkemikkig) uit het Duits vertaald, maar is informatief en aardig opgezet, over een onderwerp waar we weinig van weten.

November: Klimaat

Deze maand verschijnt er opnieuw een tamelijk somber klimaatrapport. Maar tegelijk bereiken Obama en de Chinezen zomaar ineens een akkoord over het terugdringen van CO2. De afspraken komen neer op het verminderen van ruim 6300 kilo CO2 per Amerikaans huishouden. Tsja, hoe moeten we ons iets daarbij voorstellen? In deze animatie wordt goed werk geleverd: wetenschappelijk kloppend visueel gemaakt zien we meteen hoe hoog die berg Co2-berg wel niet is.

December: Ebola

De jaarlijkse verkiezing van de Time Person Of The Year is mondiaal nieuws. Dit jaar viel de keuze op: ‘de ebolabestrijders’. Helemaal mee eens! Op de website One.org, een internationale hulporganisatie, worden vijf vragen over ebola beantwoord met evenzoveel infographics. Allerlei stijlen om data en informatie te visualiseren vullen hier elkaar aan: een procesdiagram, een geo-diagram, staafdiagrammen, en noem maar op.

Screenshot Ebola van one.org

Welke infograpics vielen jou het afgelopen jaar op?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.

(bron: frankwatching.com, met dank aan dhr J. Verhoeven)

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.