Blog

Gratis HEMA taart, viral?

Afgelopen donderdagavond bleek dat bezoekers van de HEMA website de mogelijkheid hadden een gratis bosvruchten clafoutis-taart te bestellen. Er werd beweerd dat het een fout op de website betrof. Het is wel heel toevallig dat HEMA ook juist op die dag jarig was.

Social-media

Door middel van social media (specifiek @HEMA op Twitter) werd de consument op de hoogte gehouden van de fout:

“Ja, HEMA is morgen jarig. Nee, helaas trakteren we niet op gratis taart. Dit is een fout op de website, we herstellen deze zo snel als mogelijk. Stop alsjeblieft met bestellen.”

Het bericht verspreidde zich en velen bestelden taarten, die een winkelwaarde van €4 hebben. Het was ook mogelijk meer dan één taart te bestellen. Later bleek echter dat de besteller uit coulance van HEMA slechts één gratis taart op mochten halen, ook via @HEMA:

“De bosvruchten clafoutis taart was nog nooit zo in trek! Heb je deze taart gisteren gratis besteld? Dan ontvang je een email waarin staat hoe je alsnog één gratis taart kunt krijgen. Het was onze fout én we zijn jarig, dus geniet ervan!!”

Verschillende bronnen vermeldden vervolgens dat het hier gaat om een bewuste actie. Zo ook merkenstrateeg Paul Moers die denkt dat het beslist een weldoordachte marketingstunt is geweest. Hij beweert dat HEMA dit soort fouten niet maakt. Ze hadden à la seconde kunnen ingrijpen, maar deden dat pas aan het einde van de dag.

Viral

“Stop alsjeblieft met bestellen” lijkt me inderdaad erg ongeloofwaardig. Hierdoor zou het kunnen dat het wederom om een succesvolle viral gaat, wat HEMA trouwens ontkent. Sowieso is een hack onwaarschijnlijk, er zou dan wellicht meer schade aangericht zijn. Daarnaast vind ik dat de actie beter ondersteund kon worden dan  vermelde TweetsHEMA gaf meerdere keren aan dat het om een menselijke fout ging. Het lijkt me beter dat HEMA deze berichten niet had verspreid en het snowball effect van de viral beter z’n werk had laten kunnen doen. Al met al, viral of niet, het ‘kost’ HEMA 4 euro om een consument de winkel in te krijgen.

Wat denk jij?

Heb jij gebruik gemaakt van de mogelijkheid een gratis taart te bestellen? Denk je dat het om een viral gaat in plaats van een menselijke fout en denk je dat de actie succesvol is? Bespreek het middels de comments onderaan of deel het blog via de social-media buttons!

2 gedachten over “Gratis HEMA taart, viral?

  1. Wij kwamen tot de volgende conclusie:

    “Het lijkt er kortom dan ook op dat Hema profiteert van een fout die ook echt een fout was. Dat ze coulant is omgegaan met alle bestellers en gratis taart uitdeelt (toevalligerwijze op haar verjaardag) is een elegante oplossing die het bedrijf waarschijnlijk veel goodwill zal opleveren. Dat is de echte PR-stunt in dit verhaal. Maar voor moedwil of zelfs een vooropgezet plan is geen bewijs te vinden.”

    Lees hier waarom: http://isminstituut.nl/2011/11/08/awesome-gratis-taart/

  2. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of dit met voorbedachte rade is gebeurd; als dat zo is vind ik het een ontzettend sterke actie. Extreem veel (positieve) publiciteit voor een zeer gering bedrag. Als het niet met voorbedachte rade is opgezet hebben ze het sterk opgepakt en er hun voordeel mee gedaan. Hulde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.