Blog

Gratis parkeren voor meer klanten

Wanneer je consumenten vraagt wat er zou moeten veranderen om meer mensen naar het centrum van een stad te krijgen, klinkt het afschaffen van parkeergeld als muziek in de oren. In Helmond willen winkeliers als alternatief het parkeergeld van hun klanten gaan betalen. Of je met gratis parkeren ook daadwerkelijk meer mensen lokt, is echter nog maar de vraag.

In Nederland is dit idee vrij uniek. Sporadisch gebeurt het wel eens individueel, maar aan dit idee willen 40 winkels en horecazaken meedoen. Er wordt geregeld onderzoek gedaan naar wat de invloed van parkeertarieven is op de wil van mensen om naar de stad te gaan. Volgens een onderzoeker ga je winkelen omdat er ergens een leuke sfeer zijn en er winkels naar jouw smaak zijn. Parkeergeld zou dan geen grote rol moeten spelen.

Bovendien is het heffen van parkeergeld een beleid is dat al jaren bestaat. Klanten die je door deze invoeren jaren geleden bent verloren, krijg je niet opeens terug. Bovendien concurreren steden als Helmond niet alleen met andere steden en dorpen, maar ook met het internet.

betaaldparkeren-300x281

Parkeergeld staat echter wel in de top drie van afschrikkende factoren in de keuze voor de winkellocatie van de mensen. In de grote steden is het parkeergeld dat je moet betalen dan ook absurd hoog en zou het sowieso omlaag moeten worden geschroeft. Winkeliers in Helmond kunnen zich dit misschien veroorloven, maar in Amsterdam zou dit idee meteen van tafel worden geveegd. 

Er valt dus zeker wat voor deze strategie te zeggen. Winkeliers maken hierdoor een zeer klantvriendelijke zet. Dat zal zeker voor een positieve respons zorgen, ook voor Helmond als stad. En als je niets doet, weet je zeker dat er geen extra mensen naar de stad komen.

Ik betwijfel of dit idee zal werken, zeker in de grote steden lijkt me het niet te doen voor de winkeliers. Bovendien wil op een dag als vandaag iedereen wel een terrasje pakken, of je nu parkeergeld moet betalen of niet.

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.