Blog

Guerrillamarketing: Reverse Graffiti

Een van mijn favoriete onderwerpen van Guerrillamarketing is Reverse Graffiti. Om bij het begin te beginnen: reverse graffiti is niets anders dan het schoonmaken van een oppervlak op zo’n manier dat er een afbeelding en/of een tekst wordt gevormd. Boeiend? Nou best wel, je kunt namelijk je (reclame) boodschap overbrengen op een milieuvriendelijke manier. Een ideale advertising methode voor bedrijven en organisaties die hun groene image willen benadrukken of verbeteren.

Schoon

Je kent het allemaal wel, de vingertopjes die staan afgedrukt in de viezigheid op je achterklep, of de melig beschreven vrachtwagen, ‘’Maak me schoon’’. Een leuke grap, of kan er meer mee worden gedaan? Reverse Graffiti: de nieuwe co2 neutrale trend.

Door het schoonspuiten van stoepen, muren en straten volgens een sjabloon ontstaat er een opvallende boodschap. Weer eens wat anders dan de grote billboards of de niet altijd even visueel aangename graffiti op de muur. Door het contrast tussen de schoongemaakte boodschap en de nog vieze stoep, muur of straat springt hij gelijk in het oog. Hoe werkt dat nou:

Zoals je kunt zien werkt het op dezefde manier als het gebruiken van witte letters op een zwarte achtergrond in plaats van het meer conventionele donkere letters op een lichte achtergrond.

Langs mijn woonplaats loopt een van de grote snelwegen des lands. Een aantal jaar geleden is een nieuwe betonnen geluidswal geplaatst. Oorspronkelijk was deze lichtgrijs van kleur. Tegenwoordig is er echter niets anders over dan een donkere, vlekkerige grijstint, die alle frisheid heeft verloren. Graffiti ‘’artiesten’’ proberen nogal eens wat te kalken op deze geluidswallen, maar minstens even opvallend zijn juist de boodschappen die zijn verwijderd. Vaak kan een deel nog herkend worden door het contrast van het gereinigde oppervlak met de viezigheid eromheen. Snelwegen zouden een mooie plek zijn voor het plaatsen van Reversed Graffiti. Je hoeft niet te betalen aan de dure reclamezuilen of een pand gelegen aan de snelweg. Toch komen er honderden, zoniet duizende mensen iedere dag langs je reclameboodschap. Een punt is wel dat wanneer de geluidswallen paralel aan de weg lopen dat de leesbaarheid niet optimaal is. De meeste automoblisten hebben geen tijd om hun nek 90 graden te draaien, tenzij zij in de file staan natuurlijk. Toepassen bij een fileknelpunt of bij een bocht in de weg zou een prima plan zijn.

Kan dat zo maar? Publieke oppervlakken bekladden? Wanneer het gaat om privé eigendom moet je eerst eigendom vragen. Maar van wie is die straat? Het gaat ook niet om een permanente afbeelding, na verloop van tijd zal door de elementen, uitlaatgassen, kauwgom e.d. langzamerhand vervagen. Daarnaast zal niemand er problemen mee hebben dat je de stoep aan het schoonmaken bent.

Groeiende trend

Ondertussen zijn er al een aantal bedrijven bezig met het aanbieden van reverse graffiti. Ook zijn er al wat grote (en minder grote) bedrijven mee bezig, zoals hieronder zichtbaar:

Heb jij zelf wel eens Reverse Graffiti reclame gezien? Zo ja, waarvan? Vertel het ons in de comments!

The following two tabs change content below.

6 gedachten over “Guerrillamarketing: Reverse Graffiti

  1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit juridisch zit. Het plaatsen van posters en flyers op ongeoorloofde plekken kan, meen ik, leiden tot een prent. Hoe zit dit met dit soort uitingen? Het is wel grappig om te zien dat dit, naar mijn idee, balanceert op het randje. Enerzijds kun je zeggen dat je de zaak (deels) hebt schoongemaakt. Anderzijds blijft het natuurlijk een reclame-uiting, die gebonden zijn aan heel wat regels.

  2. Als het gaat om privé eigendom moet je toestemming vragen. Als het gewoon in ”niemandsland” is kan ik me niet voorstellen dat er veel mensen moeite mee hebben omdat de afbeelding na een korte periode vanzelf weer verdwijnt. Deze mag waarschijnlijk niet in strijd zijn met de goede zeden, fatsoen of de openbare orde verstoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.