BlogMarkethings.net informeertOverig

Guideline Daily Amounts, maakt het écht verschil?

Opeens was het er.. Op elke verpakking die we tegenkomen staat geschreven hoeveel calorieën er in het product zitten en hoeveel je dagelijks binnen mag krijgen. Voor de één super handig, de ander vindt het extreem confronterend. Deze informatie, ook wel ‘Guideline Daily Amounts’ genoemd, heeft invloed op ons eetpatroon. Maar hoe?! En wat houdt het nu eigenlijk in? Nestlé deed onderzoek naar het effect van een GDA sticker op chocolade!

 De Guideline Daily Amounts, ook wel afgekort als GDA, helpt je met het beter te begrijpen wat er in het voedsel zit dat je eet. Het bevat informatie over de hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen in een bepaald product en het vertelt je welk percentage van de aanbevolen dagelijkse inname van dat ingrediënt in het product zit. In de meeste producten vindt je de informatie met betrekking tot het aantal calorieën aan de voorkant van de verpakking. Wil je meer weten over de inhoud van het product, zoals het aantal vetten, suikers etc., dan kun je dit vaak vinden aan de zijkant of achterkant van de verpakking.

Opeens was er zoiets als GDA?!

Dat klopt, sinds 2011 Is het verplicht voor merken om de GDA op het product te plaatsen in het gezichtsveld van de consument. Het is echter nog niet verplicht om dit op verpakkingen die kleiner dan 25 cm2 zijn te plaatsen en dus wordt dit door vele merken nog niet overal op geplaatst. Waarom doen merken dit niet? Nestlé heeft groot onderzoek gedaan naar de invloed van GDA iconen op kleine chocolade verpakkingen en tevens gekeken of er verschil is tussen mannen en vrouwen.

???????????????????

Nestlé’s experiment

Nesté, bekent als het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld en leider op het gebied van Nutrition, Health & Welness, deed onderzoek naar het tonen van GDA op haar producten als Kitkat, Bros en Lion op de mini verpakkingen. In een autogarage hebben zij één week lang chocolade neer gelegd waarop geen GDA op de (mini) verpakking stond en één week lang chocolade neergezet waar dit wel op getoond werd. Een observeerder hield vervolgens in de gaten hoeveel en welke chocolade de bezoekers in de wachtruimte aten. In totaal zijn er 242 personen geobserveerd, waarvan 118 in de week van chocolade met GDA stickers en 124 zonder GDA stickers. In totaal waren er 83 mannelijke en 159 vrouwelijke bezoekers in de wachtruimte. (Toch apart dat er meer vrouwen te vinden zijn in een parkeergarage…)

 news-graphics-2007-_444229aKIT KAT mini

Grote KitKat (met GDA) versus Kitkat mini (zonder GDA)

 Het resultaat:

Wat is er nu uit het onderzoek duidelijk naar voren gekomen? Meer blootstelling aan voedingswaarde- informatie beïnvloedt de consumptie. En wat blijkt, het verschilt met geslacht. Vrouwen snoepen minder zodra zij ‘geconfronteerd’ worden met het aantal calorieën die in een stuk chocolade zitten, terwijl mannen juist meer eten dan wanneer het niet getoond wordt. Echter, het verschil bij de vrouwen is groter en dus kiest Nestlé ervoor om de GDA stickers nog niet te plaatsen op de kleine persoonsverpakkingen van hun snoep zolang het nog niet verplicht is. Vermoed wordt dat het anders gevolgen heeft op hun afzet.

Zelf vind ik het erg handig dat de GDA op elk product geschreven staat. Je maakt hierdoor bewustere keuzes en hebt beter door over hoe ‘gezond’ een product nu eigenlijk is. Let jij er op tijdens het boodschappen doen? Of vind je het juist onzin dat het op elk product geschreven staat?  

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Een gedachte over “Guideline Daily Amounts, maakt het écht verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.