Blog

Kaas is bijna altijd halal, ook in de Nederlandse supermarkt

Op Nederland 2 was gisteravond een uitzending van Uitgesproken EO te zien. Het onderwerp aan de orde trok mijn aandacht. Halalproducten in de Nederlandse supermarkt lijkt misschien niet nieuw, maar het draait hier niet om halalproducten in het specifiek.

Het ging over Nederlandse producenten (o.a. FrieslandCampina) die een halalcertificaat bezitten om hun producten ook te kunnen verkopen aan moslims en ze te kunnen exporteren naar islamitische landen. Producten als kaas, suiker, vlees en babyvoeding bezitten dit halalcertificaat. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moeten producten bereid worden volgens de leer van de Sharia. Bij vlees betekent dit bijvoorbeeld dat er tot Allah gebeden wordt tijdens het slachten. De Nederlandse voedingssector speelt hier in op de vraag van moslims wereldwijd naar producten die islamitisch verantwoord zijn.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het bezwaar is alleen dat de sector hier niet transparant over is. In de meeste gevallen staat het niet vermeld op de verpakking en/of op de website. Enige terughoudendheid met het communiceren met betrekking tot het halalcertificaat is ook niet onbegrijpelijk. Het communiceren hierover zou zelfs ten koste kunnen gaan van het marktaandeel in Nederland. Het aantal mensen dat zich uitspreekt tegen “islamisering” groeit en misschien ligt het islamitisch verantwoord zijn van producten in de Nederlandse supermarkt bij deze en andere mensen gevoelig. Kijk bijvoorbeeld naar een reactie als: “Er moet verplicht op de verpakkingen komen te staan dat het halal en koosjer is! Ik wil geen religieus voedsel eten. Ik weiger het ook te kopen en heel veel Nederlanders die dit ook niet willen kopen en eten! Zeker weten”.

Maar door de communicatie over dit onderwerp bewust na te laten, wordt misschien wel een heel ander beeld neergezet. Commentaren als “Het is bedroevend, dat het bedrijf meewerkt aan de geniepige “Islamisering”, nu ook in onze voedselketen” kunnen voorkomen worden. Een (kleine) vermelding van het feit dat dit product óók islamitisch verantwoord is, kan al volstaan. De consument is hiermee op de hoogte van dit feit en kan zijn keuze daar, mocht hij dat willen, op aanpassen.

Wat vinden jullie? Wel of geen consumentenbedrog? Wel of niet communiceren dat een product ook islamitisch verantwoord is?

De commentaren gebruikt in dit artikel zijn afkomstig van de website www.uitgesprokeneo.nl/reportage/halalproducten-in-de-nederlandse-schappen. Op deze website is het fragment van de uitzending ook te vinden.

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Kaas is bijna altijd halal, ook in de Nederlandse supermarkt

  1. Halal dient bij wet verboden te worden omdat het gebaseerd is op dierenleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.