Blog

Healthy food: is drie keer zo duur drie keer zo gezond?

De laatste paar jaar wordt er op alle fronten steeds meer gefocust op voeding. Je kunt geen kookboek meer kopen, zonder dat er ook iets instaat over superfoods en biologisch voedsel. Alle supermarkten en winkels doen er aan mee en het schap met superfoods wordt vaak uitgebreid. Maar is dit 3 keer zo dure voedsel ook echt drie keer zo gezond?

Max schreef al eerder dat het effect van de superfood-hype te betwijfelen valt. Maar tegenwoordig moet elk stuk voedsel dat je eet biologisch, gezond en duurzaam zijn. In de natuurwinkel wordt je zelfs verteld, dat er allerlei stoffen missen in het menselijk lichaam. Door middel van een poedertje of pilletje kan deze stof makkelijk worden bijgevuld en voor je het weet staat er al een pot vitaminepillen en magnesium voor je neus. Hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan.

organic-food-biologisch-voedsel1

In de supermarkt gaat dat niet veel anders. Daar is alles wel net wat minder slim gepositioneerd, omdat de chocolade je een meter naast het superfood-schap meestal staat aan te kijken. Je kunt ook ‘gezonde’ biologische chocolade kopen, dat dan weer wel.
Zelf heb ik zo nu en dan het idee ‘om een weekje supergezond te gaan eten’. Mijn aandacht wordt getrokken naar het schap met superfoods, waar ik mezelf overtuig om de hele week noten en moerbeibessen als tussendoortje te gaan eten. Toch schrikken de prijzen af en dan grijp ik liever naar het wat goedkopere gezonde voedsel, zoals veel groente en fruit.

Twee Nederlandse jongens van Lifehunters gingen in oktober 2014 naar de voedselbeurs en presenteerden daar voedsel van de Mac Donald’s en deden alsof het een nieuw organisch concept was. Zie het fimpje:

Het blijkt dat mensen meteen denken dat het beter is om organisch voedsel te eten, ook al is dat helemaal niet zo. Je wordt verleid door het biologische concept en denkt dat je heel goed bezig bent voor je lijf en gezondheid, waardoor je niet eens merkt dat het voedsel eigenlijk totaal niet organisch of gezond is. En je betaalt er ook nog eens meer voor.

Na het zien van dit filmpje, vroeg ik me weer eens af of dat biologische en duurzame voedsel nou ook echt zo veel gezonder is. Ik betwijfel niet dat het ietsje gezonder zal zijn, maar naar mijn mening zul je geen kilo’s afvallen door ’s ochtends lijn- en chiazaad door je yoghurt te roeren. De ouderwetse manier van minder suiker eten en meer sporten, zal meer vruchten afwerpen. Zo val jij wel kilo’s af en je portemonnee niet.

Eten jullie veel superfoods en/of biologische producten? En merk je hier ook echt profijt van? Laat het weten in de comments!

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

2 gedachten over “Healthy food: is drie keer zo duur drie keer zo gezond?

  1. Dat biologisch gezonder is, nee dat komt er bij mij nog niet echt in, helemaal na het zien van dat filmpje krijgt ik mijn twijfels of dit niet gewoon voornamelijk ‘marketing’ is. Verder denk ik dat mensen die biologisch eten, dit niet doen om puur af te vallen, maar meer met het idee dat het beter voor ze is.

  2. Awesome idea and post. I need to create a few workout playlists to get my behind up and moving. Lord knows it doesn’t help that I sit at the computer all day. I need to get up and shake a tailfeather. Thanks for the motivation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.