BlogOverig

Heineken en Formule 1: match made in heaven?

Heineken and F1 global beer partners

Het is inmiddels een traditie geworden in de Formule 1 sport. De winnaar van een Grand Prix mag, nadat het volkslied van zijn land van afkomst is gespeeld, het publiek trakteren op een verfrissende champagnedouche. Een foto van dit moment gaat wekelijks de hele wereld over. Sinds een paar weken prijkt de naam van Nederlands trots Heineken op de achtergrond van deze foto. In juni kondigde Heineken en Formule 1 een sponsordeal aan waar naar verluid een bedrag van 220 miljoen euro mee gemoeid is. We kennen Heineken al als een sponsor van grote merken, zoals de Champions Leaugue en James Bond. Er waren echter veel vraagtekens bij deze deal. Zo vragen veel mensen zich af of het wel verantwoord is om een alcohol merk zo prominent in beeld te brengen in de autosport. Daarnaast zijn er twijfels over de toegevoegde waarde voor Heineken, aangezien zij zich momenteel middels sponsoring al verbonden hebben aan een aantal grote partijen.

Nico Rosberg viert de overwinning tijdens de GP van Italië
Nico Rosberg viert de overwinning tijdens de GP van Italië

Don’t drink and drive

Op het eerste gezicht passen Heineken en Formule 1 totaal niet bij elkaar. Met alcohol achter het stuur kruipen is natuurlijk zeer onverstandig en er kwam dan ook meteen veel kritiek op de sponsordeal om deze reden. Zo reageerde de voorzitter van de internationale autosportfederatie FIA met felle kritiek op het nieuws dat Heineken zich verbindt aan Formule 1. Daarnaast heeft Heineken de laatste jaren meerdere campagnes gevoerd oHeineken don't drink and drivem consumenten duidelijk te maken dat ze niet moeten rijden wanneer ze gedronken hebben. In dit opzicht snap ik dat er veel kritiek is op Heineken. Heineken heeft ongetwijfeld nagedacht over deze mogelijke negatieve gevolgen. Als reactie hierop doet Heineken nu extra haar best om te benadrukken dat ze absoluut tegen het gebruik van alcohol in het verkeer zijn. Dit is meteen te zien wanneer je de website van Heineken bezoekt. De eerste afbeelding die je hier rechts ziet.

Toegevoegde waarde voor Heineken

Wat voegt de Formule 1 toe voor Heineken ten opzichte van de huidige sponsordeals? Natuurlijk krijgt Heineken er veel exposure voor terug. Maar verantwoord deze extra exposure de investering van meer dan 200 miljoen euro? Je zou zeggen dat de doelgroep die Heineken kan bereiken door deze sponsoring voor een groot deel ook al bereikt wordt door de sponsoring van de Champions League en de James Bond films. Echt is er een belangrijke reden voor Heineken om met Formule 1 een zee te gaan en dat is het wereldwijde bereik. De groeimarkten van Heineken bevinden zich voornamelijk in Azië en Noord- en Zuid Amerika. Formule 1 is een mondiaal merk dat over bijna de hele wereld veel populariteit geniet en deze sponsordeal geeft Heineken de mogelijkheid om meer aanwezig te zijn in deze gebieden.

Toegevoegde waarde voor Formule 1

Het gaat de laatste jaren niet goed met de Formule 1. Zowel op financieel gebied als sportief gebied zijn het zware jaren voor de sport. De waarde van het merk Formule 1 is de laatste jaren gedaald. Daarnaast is er veel kritiek over het voorspelbare verloop en de veelal saaie races. Het is dus tijd voor een ommekeer en het kan zomaar eens zijn dat het binnenhalen van Heineken het begin is van een ommekeer. Allereerst straalt het premium imago van Heineken (in het buitenland wordt Heineken gezien als een van de meest premium bieren) af op de Formule 1. Daarnaast is de financiële injectie natuurlijk ook zeer welkom.

Match made in heaven?

Alhoewel Heineken en Formule 1 op het eerste oog geen match made in heaven zijn door de slechte combinatie van alcohol en autosport denk ik dat beide merken veer voordelen zullen halen uit de samenwerking. Voor Heineken een goede manier om prominenter aanwezig te zijn in belangrijke markten en voor Formule 1 misschien wel het begin van een ommekeer. De toekomst zal het leren.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.