BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Heineken Extra Vers: meer imago-booster dan nieuw product

heineken_extra_vers

Vrijdag 13 november heeft Heineken aangekondigd dat zij een nieuw product zal lanceren in de markt. Of beter gezegd, ze lanceren een nieuwe categorie: vers bier. Een gedurfde zet van de Nederlandse marktleider, een nieuwe categorie is namelijk niet gemakkelijk bij de consument onder te brengen en wordt veelal afgeraden door marketeers. De toekomst voor dit nieuwe biertje zal dan ook niet over rozen gaan.

Het concept

Heineken Extra Vers is volgens de fabrikant een biertje wat extra beschermt is tegen tijd, temperatuur en licht. Het bier zal namelijk extra snel vanuit de brouwer naar de supermarkt worden gebracht, heeft een extra laag tegen het licht, en zal plaatsnemen in het koelschap. Yep, dat is dus tussen de prijzige CoolBest en de handige voorgesneden groenten. Het recept van het Heineken bier is nog precies hetzelfde dus veel smaakverschil zal er niet zijn, er wordt alleen aanbevolen dat je hem al binnen 30 dagen drinkt. De adviesprijs van het biertje is €1,09 (een normaal flesje is €0,59) en zal vanaf deze week bij enkele supermarkten te vinden zijn.

 

Waarom?

Vers is de trend en dat weet Heineken natuurlijk ook. Hierop proberen ze in te spelen met dit nieuwe concept. Echter kan ik me niet voorstellen dat Heineken ook echt gelooft dat dit zal aanslaan. Het verschil tussen een normale Heineken en de Extra Vers zal te klein zijn om aan te slaan bij het grote publiek. Het core product blijft namelijk nog precies hetzelfde. Dit neemt niet weg dat er natuurlijk een kleine groep consumenten zal zijn die dit pilsje koopt om onder andere aan te tonen dat ze vers belangrijk vinden en ze bereid zijn om hiervoor te betalen.
Waarschijnlijk is de Extra Vers serie vooral een imago strategie van Heineken. Heineken staat wereldwijd bekend als een premium biermerk. Wereldwijd behalve in Nederland waar het landelijke gezien gelijk staat met concurrenten zoals Grolsch en Jupiler. Het Extra Vers zal het premium imago van Heineken benadrukken door de mooiere verpakking en natuurlijk ook de hoge prijs.

heineken_extra_vers2

De nieuwe Radler

Een simpelere reden kan zijn dat het Heineken een beetje naar hun bol is gestegen. De Amstel Radler (wat onder Heineken valt) is natuurlijk een gigantisch succes geworden. Dit concept was echter niet liefde op het eerste gezicht, Heineken heeft namelijk twee jaar flink moeten investeren om dit aan de man te brengen. Pas het derde jaar begon de Radler reeks winst te maken en nu kunnen ze er al enige tijd de vruchten van plukken.

amstel radler

Conclusie

Als Heineken verwacht het zelfde pad te doorlopen met Extra Vers kan het nog wel eens vies tegenvallen. Hier drie redenen waarom het in tegenstelling tot andere producten geen succes zal zijn:

  • Het heeft geen nieuwe voedingswaarde of ingrediënten (in tegenstelling tot Coca Cola Life)
  • Het product ziet er niet verser of anders uit (in tegenstelling tot een Maestro Burger van McDonalds
  • Het zal geen significante andere smaak hebben (in tegenstelling tot Amstel Radler)

Hoogstwaarschijnlijk zal je Heineken Extra Vers niet of maar geringe tijd in je supermarkt om de hoek vinden. Zie dit nieuwe concept meer als imago campagne waardoor Heineken wordt gezien als innovatief, premium en vers.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.