BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Heineken: Below the line advertising in Dubai

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Sirocco (de joint venture tussen de Emiraten en Heineken International) in Dubai is below the line (BTL) advertising onder onze aandacht gekomen. Dit begrip was ons toen vooralsnog onbekend, maar bleek later zeer interessant te zijn aangezien het voor een flinke uitdaging voor de marketeer zorgt.

Alcohol in Dubai

Zoals Kim in haar blog schreef is alcohol een gevoelige kwestie in de Verenigde Arabische Emiraten. Meer dan de helft van de bevolking is moslim en mag geen alcohol nuttigen. De andere helft van de bevolking mag dit wel. Hoe promoot je een alcoholhoudend drankmerk dan in een land als de VAE? Dit brengt namelijk vele restricties met zich mee, waar een marketeer zich aan moet houden. Deze restricties in de VAE zijn onder te brengen in één begrip: below the line advertising (BTL).

Bar Heineken Dubai
Heineken bar Dubai

Below the line advertising

Indien een alcoholhoudend drankmerk, zoals Heineken, haar product wil adverteren in de VAE gebeurt dit below the line. Dit wil zeggen dat Heineken geadverteerd mag worden, maar dat het nergens duidelijk zichtbaar mag zijn dat het om een alcoholhoudende drank gaat. Het is een flinke uitdaging voor de marketeer om het merk onder de aandacht te brengen zonder daadwerkelijk bloot te geven waar het merk voor staat. Het is in dit geval van groot belang dat er een duidelijke brand recognition is.

Hoe gaat Sirocco dan aan de slag met deze vorm van adverteren? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de bekende groene Heineken kleur en/of de Heineken ster op de advertentie te plaatsen. Iedereen die de advertentie ziet, ziet geen promotie voor bier maar weet wel dat het om Heineken gaat. Het is enigszins krom maar omdat het bier niet daadwerkelijk te zien is, wordt het toch geaccepteerd.

Heineken below the line advertisement
Below the line advertisement

De tegenhanger van below the line is above the line (ATL) advertising. De daadwerkelijke lijn tussen de BTL en ATL advertising is enigszins onduidelijk en staat niet helemaal vast. Je kunt zeggen dat ATL advertising vrijwel geen restricties kent op dit gebied en dus vergelijkbaar is met de manier van adverteren die wij in Nederland kennen.

Wil je meer lezen over onze studiereis naar Dubai? Klik dan hier.

The following two tabs change content below.

Dionne

Laatste berichten van Dionne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.