Blog

Heleen van Royen en Mart Smeets, top- of flopmarketeers?

De laatste weken ging er geen dag voorbij zonder dat er een nieuwsbericht over Heleen van Royen te lezen was. Zo werd haar relatie met de flamboyante Ton van Royen verbroken en vond ze een nieuwe liefde in Bart Meeldijk, de jonge drummer van de band Rigby. Doordat Van Royen de relatie in eerste instantie rigoureus ontkende  maar erna mondjesmaats bevestigde, genereerde ze ook hiermee veel exposure. Tel hierbij op dat ze nog wat controversiële foto’s de wereld in twitterde waarop haar tepel te zien is en u zult niet verbaasd zijn dat haar nieuwe boek juist in deze periode uitkwam.

Heleen van Royen

Heleen van Royen lijkt het klappen van de zweep dan ook perfect te kennen en weet precies hoe ze in het nieuws kan komen. Door haar activiteiten de laatste maanden is ze bij vrijwel alle Nederlanders weer op de radar gekomen. In veel nieuwsberichten over haar stond er ook vaak vermeld dat haar nieuwe boek eraan kwam. Door zichzelf zo controversieel te positioneren weet ze dus ook veel gratis publiciteit voor haar boek te genereren. Het is, door de vele publiciteit, dan ook geen verrassing dat haar nieuwe boek ‘De Hartsvriendin’ zo goed verkoopt. Door een tijdelijke Heleen van Royen-winkel te openen speelde zij al voor de verkoop in op verwachte toeloop. En ook deze winkel genereerde natuurlijk weer de nodige aandacht.  Al met al heeft Heleen van Royen toch een schitterend staaltje marketing, dat haar amper iets aan geld of goodwill gekost heeft, laten zien de laatste maanden. Op de juiste momenten in het nieuws komen en de media bespelen, is een tactiek die zij tot in perfectie beheerst.

BEf73f4CQAE_aWP

Mart Smeets

Het lijkt of Mart Smeets het kunstje van Heleen van Royen heeft proberen te kopiëren. Want ook Mart Smeets heeft inmiddels een nieuw boek uitgebracht en ook Mart Smeets was vlak voordat zijn boek uitkwam opvallend in het nieuws. Hij zat namelijk bij programma De Wereld Draait Door om over zijn nieuwe boek ‘Gepakt’ te praten. Het programma De Wereld Draait Door biedt wel vaker een podium voor nieuwe boeken, cd’s, films et cetera. De kleine hoeveelheid exposure die een boek hier krijgt, zal niet de primaire oorzaak zijn of een boek goed verkoopt of niet. Misschien besefte Mart Smeets dit ook en gaf hij daarom een sneer naar Matthijs van Nieuwkerk dat hij misschien wel net zo dom is als hij eruit ziet. Et voilá, met één zin kreeg hij een dosis extra exposure, want de beelden verschenen namelijk op vrijwel alle nieuwssites, vaak met een tekst erbij dat hij bij het programma zat om over zijn nieuwe boek te praten.

De exposure voor zijn boek werd haast vertienvoudigd met een simpele uitspraak. Echter vraag ik me af of het voorval wel voordelig is voor Mart Smeets. Zijn optreden leek mij persoonlijk erg geacteerd waardoor zijn actie bij mij juist het tegenovergestelde bereikte. Mijn aversie jegens hem nam eerder toe waardoor ik het boek juist niet zal kopen. Wanneer ik door de vele negatieve reacties op het filmpje blader, kan ik alleen maar concluderen dat Mart Smeets veel goodwill is kwijtgeraakt. Hij leek al niet zo populair te zijn, maar deez populariteit is nu nog verder gedaald.  Mart Smeets zal ongetwijfeld gedacht hebben, beter deze soort aandacht dan geen aandacht, maar of het zal resulteren in hogere verkopen valt nog maar te bezien.

Wat mij betreft is Mart Smeets een flopmarketeer en kan hij zulke trucjes beter overlaten aan Heleen van Royen, die het kunstje wél beheerst en weer laat zien dat zij wel een topmarketeer is!

2 gedachten over “Heleen van Royen en Mart Smeets, top- of flopmarketeers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.