BlogInnovatieMarkethings.net informeertOverig

HelloFresh of ByeByeFresh?

hellofreshbox

HelloFresh is de online “krattendienst” die ingrediënten van maaltijden direct aan huis levert, je hoeft de maaltijd enkel nog maar te koken. Handig voor tweeverdieners die geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan en om te bedenken wat ze willen gaan koken. Echter, de laatste tijd komt deze ambitieuze startup voornamelijk negatief in het nieuws. In deze blog alle punten van HelloFresh waar andere bedrijven nog van kunnen leren.

Do’s

360 graden marketing
Waar je ook kijkt, HelloFresh is aanwezig. Ze hebben zich niet ingehouden met hun marketing budget en promoten op veel kanalen. Facebook, Instagram, Twitter, mailings, door-to-door, etc. Dit heeft er voor gezorgd dat veel mensen met dit nieuwe concept in aanraking kwamen en veel Nederlanders het inmiddels ook geprobeerd hebben. Zeker in de beginfase van een bedrijf en met een nieuw concept is veel communicatie belangrijk.

Sharing is caring
Ambassadeurs van je merk zijn zoals iedereen weet ontzettend belangrijk. Word-of-mouth is een van de sterkste marketing die er is. Daarom spoort HelloFresh hun klanten ook heel erg aan om hun klaargemaakte maaltijden te delen op Instagram en Facebook. Elke maand promoten ze de leukste foto’s op hun eigen pagina en verder kiezen ze elke week iemand met de leukste foto die dan een prijs ontvangt.

hfsocial

Anti commercieel
HelloFresh positioneert zich als een klein niche bedrijf in hun communicatie. Natuurlijk is het bedrijf inmiddels zo groot dat dit lastig wordt om vol te houden maar het zorgt wel voor een persoonlijk gevoelig bij het bedrijf en dat mensen het bedrijf ook de gunfactor geven. Dit is ook een reden dat ze niet veel reclame op TV zullen hebben gezien dit een aanslag is op hun “kleine” positionering.

Dont’s

Verwachte tevredenheid en tevredenheid
De laatste tijd is HelloFresh vaak negatief in het nieuws geweest. Eén van redenen was dat er een aanbieding werd verspreid via kranten en tijdschriften waarbij je een maaltijd box met flinke korting kon bestellen. Kleine lettertjes gaven echter aan dat je er minimaal twee moest bestellen, en je kreeg op de tweede maaltijd box géén korting. Dit was niet duidelijk dus heel veel mensen hebben hier over geklaagd. Dit soort “onduidelijke” marketing is nooit slim voor een bedrijf. Mensen willen niet graag dat ze meer moeten betalen dan dat ze van te voren denken. De verwachte tevredenheid is dan een stuk hoger dan dat de aanbieding daadwerkelijk kan bieden wat zorgt voor negatieve WOM en een kleine kans op herhaalaankopen. Dit soort aanbiedingen moeten ervoor zorgen dat het risico verkleint wordt doordat de instap lager is voor mensen. Het tegenovergestelde werd dus bereikt doordat het vertrouwen van consumenten was geschaad.

hellofreshbon

Agressieve verkoop
Een tweede punt waarvan HelloFresh vaak negatief in het nieuws was gekomen was de agressieve promotie. Mensen werden om de havenklap aangesproken op straat en aan de deur. Natuurlijk werkt deze methode wel om je sales te verhogen, echter zorgt deze methode ook voor veel irritatie en een negatief imago. Verkopers willen natuurlijk hun targets halen en zoveel mogelijk verkopen waardoor ze vaak niet makkelijk af te wimpelen zijn. HelloFresh heeft hier teveel in geïnvesteerd waardoor er teveel mensen hebben geklaagd. Dit is opgepakt door het nieuws wat er voor heeft gezorgd dat hun imago een flinke deuk heeft gekregen.

Naast dat je niet makkelijk van de verkopers af bent, blijkt dat je ook niet zo makkelijk van een HelloFresh abonnement af bent. Als je een abonnement hebt opgezegd wordt je daarna nog constant gemaild en gebeld of je niet terug wilt komen. Dit zorgt weer voor negatieve WOM en daardoor zullen mensen bang zijn in te stappen omdat ze er ook graag weer van af willen indien het niet bevalt.

Zie ook deze aflevering van Zondag met Lubach over de verkoopmethoden van HelloFresh

HelloFresh: Kaf of Koren?

HelloFresh heeft de laatste tijd een deuk opgelopen in vertrouwen door de negatieve nieuwsberichten. Dit zal binnenkort wel afnemen waardoor de sales weer gaan groeien. Echter denk ik niet dat we over 3 jaar nog iets van HelloFresh zullen horen. Online boodschappen doen gaat steeds verder groeien en dit zal HelloFresh gaan vervangen. Het voordeel van niet naar de supermarkt gaan is dan weg en het voordeel van niet zelf meer nadenken over wat je moet koken is ook makkelijk op te lossen.

De AH website doet dit namelijk al, je kan hier verschillende recepten vinden en meteen alle ingrediënten in je winkelmandje doen. Verder kan je ook een soortgelijke box bestellen die HelloFresh ook aanbied. En met de AH bonuskaart kan er ook nog eens precies voorspeld worden welke maaltijden jij normaal kookt en welke soortgelijke maaltijden jij dus lekker vind.

Oftewel, HelloFresh is kaf en in de toekomst verwacht ik veel van de bezorgdienst van de AH. Nu is de bezorgdienst vooral lucratief voor de wekelijkse grote boodschappen, maar hoe meer de norm naar online verschuift, hoe meer ze ook voor kleinere bestellingen goed te gebruiken zijn.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.