BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

Herken de tune, herken het merk! (2)

Inmiddels is het alweer een halfjaartje geleden dat ‘’Herken de tune, herken het merk!’’ deeltje 1 op markethings.net verscheen. Hoog tijd dus voor een recap. Ik heb weer wat reclamemuziekjes uitgezocht. Kunnen jullie ze herkennen?


Muziek is altijd een mooi middel om een extra dimensie toe te voegen aan je reclame. De synergie tussen een pakkend melodietje en het visuele gedeelte zorgt ervoor dat je merk veel beter blijft hangen bij de kijker. Zijn de volgende bedrijven daarin geslaagd? Eens kijken of jullie de organisaties kunnen herkennen aan de hand van de muziek die ze in hun reclame hebben gebruikt:

Zoals je ziet/hoort zijn ze niet allemaal even herkenbaar. Voor een aantal is er ruimte voor verbetering, maar bij bijvoorbeeld Hugo Boss denk ik dat het audio gedeelte een ondergeschikte prioriteit had aan de celebrity endorsement in de vorm van Jared Leto, acteur en zanger in de band 30 seconds to mars. Old Amsterdam was wat mij betreft het makkelijkst te herkennen. Een lofzang op de stad Amsterdam sluit natuurlijk naadloos aan. Het rustige melodietje springt er tussenuit, helemaal als je dat vergelijkt met de grote kwantiteit aan lawaaierige of schreeuwerige reclame, zoals bijvoorbeeld van de media markt. Die vond ik persoonlijk te irritant om ook in het filmpje te zetten.

Spa gebruikt in haar reclames voor Spa & Fruit het nummer Bikini Bottom van Electrocute. Bikini Bottom verwijst hier inderdaad naar het psychotische kinderprogramma Sponge Bob Squarepants. Dat zou je doen denken dat de reclame vooral op kinderen gericht is. Ondanks de vrolijke kleurtjes die gebruikt zijn komt dit verder niet echt duidelijk naar voren. Er zit wel geteld één kind in de clip, en de leus erbij is ‘’iedereen zijn eigen smaak’’. Ze zullen dan wel puur voor het deuntje gegaan zijn… Doet Old Amsterdam toch beter.

Ik verwacht niet dat Original Sin van Hybrid door veel mensen herkend zal worden uit de reclame voor Eristoff Gold. Had er echter een wolf bij gestaan in plaats van het zwarte vlak dan denk ik dat de herkenning een stuk omhoog zou schieten. Muziek is dus niet alleszeggend. Gebruik van iconen is ook niet te onderschatten. Mocht je niet herkennen bij welke BlackBerry reclame de track van Diplo en Don Diablo  hoort, dan een kleine tip: Diplo komt zelf in de reclame voor.

Had jij alle reclames goed geraden? Of juist geen enkele? Weet je zelf nog een reclame die op een slimme of leuke manier gebruik maakt van muziek? Deel het in de comments!

(In de youtube link staat MaX, win!)

The following two tabs change content below.

7 gedachten over “Herken de tune, herken het merk! (2)

  1. Buiten de IKEA reclame had ik ze allemaal fout.. Mag je jezelf dan nog wel marketeer noemen? 😉

  2. Hij was best pittig deze keer. Zou het eerder zorgelijk vinden als je er maar één niet wist 😉

  3. Moet zeggen dat ik ze ook echt heel pittig vond. Wist alleen die van Adidas, Heineken en Spa & Fruit. Zie je toch dat veel deuntjes niet echt blijven hangen.

  4. Leuke post, en het filmpje echt netjes in elkaar gezet. Maar wel heel erg moeilijk; ik wist er niet een.. Zijn dit recente reclames die op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden?

  5. Dankjewel ;). Ja dit zijn allemaal min of meer recente reclames, allemaal in 2011 uitgezonden (geweest), alleen die van Old Amsterdam is misschien wat ouder, heb ik zelf niet gezien dit jaar zover ik me kan herinneren.

  6. Jeetje wat was het moeiijk! Of ik kijk te weinig tv of ik heb het geheugen van een goudvis 😉 Wist alleen die van ikea en spa fruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.