BlogOverig

Hertog Jan – Een ode aan de commercial

It’s got to beheeee perfect. Dat gaat over Hertog Jan, zul je waarschijnlijk denken. Het is het klassieke geluid van de commercials van het merk dat al ruim 20 jaar onderdeel is van werelds grootste brouwer: AB InBev. In deze blog een persoonlijke ode aan de tv-commercials.

Uit liefde voor bier

Deze leus staat in de meest recente commercials centraal, als vervolg op het jarenlange gebruik van ‘Hoogstpersoonlijk’. Alles gaat gepaard met de brouwerij in Arcen, hop, mout en natuurlijk vers getapt bier. Het komt samen in een huiselijk, perfectionistisch en authentiek gevoel. Gastblogger Sander had het al over emoties in zijn recente blog, maar ook hier geldt gevoel als een van de succesfactoren. Neuromarketing leert ons steeds meer op het gebied van gevoelens en emoties, het draait in de huidige omgeving voornamelijk om emoties. Consumenten hebben weinig tijd en zeker beperkte interesse, dus er moet een connectie ontstaan tussen merk/commercial en consument.

Eenvoud is perfectie

Deze connectie is vaak waar tv-commercials falen, er is geen connectie met het merkverhaal. Hier excelleert Hertog Jan, in tegenstelling tot andere biermerken. Waar Jupiler en Bavaria voornamelijk focussen op de consumptie, bestaan de uitingen van Hertog Jan nadrukkelijk uit brand improvement.

Daarnaast geniet ik van eenvoud, eenvoud in design, maar zeker ook eenvoud in communicatie-uitingen. Genietend van een avondje op de bank, is de aandacht voor de commercials beperkt. Consumenten zijn nauwelijks bereid om na te denken over de ‘boodschap’ achter een reclame, zeker niet aan het eind van de dag. Laat de avond nou net de afgesproken zendtijd voor alcoholische producten zijn! Hertog Jan heeft dat begrepen en praat gewoon alleen over één ding: bier.

Laat me afsluiten met dit relaas, daar waar het mee begon: muziek. Er is nauwelijks iets in deze wereld waar meer gevoel in zit dan muziek. Kijk naar het optreden van Editors op Best Kept Secret of Bruce op het Malieveld en je zult het me mee eens zijn. Hertog Jan slaagt erin om muziek in te zetten zoals het hoort, in de huidige commercials, maar zeker ook in de voorgaande waarbij ‘it takes time’ gespeeld werd. Het blijft toch een enorm herkenningspunt en daarmee waardevolle marketingtool.

Conclusie

Het zijn commercials die lang circuleren en uitblinken in eenvoud. Toch doet dat niets af aan de boodschap en merkbuilding die het voortbrengt. De vraag blijft natuurlijk hoeveel het uitmaakt bij een product als bier, waar het vaak draait om korting en aanbiedingen, tenminste; zeker bij studenten. Misschien moet bij ons de ‘liefde voor bier’ zich nog ontwikkelen. Weten we in ieder geval waar we terecht kunnen, mochten we ooit afstuderen!

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.