BlogCommunicatieConsumentengedrag

Het belang van kleuren in marketing

Er is misschien geen beslissing zo moeilijk en bepalend in marketing als kleur. Het is veelzeggend voor consumenten en dus bepalend voor marketeers. Uit onderzoek blijkt dat kleuren een grote impact hebben op consumenten. Elke kleur roept een andere associatie op bij een consument. Door op een goede manier gebruik te maken van de verschillende effecten van kleuren in marketing kan een consument overtuigd worden.

Het belang van kleuren in brandingPsychology of color

Uit onderzoek van WebPageFX  blijkt dat 84,7% van de consumenten kleur de belangrijkste reden vindt om een product te kopen. Ook blijkt dat consumenten in hun onderbewustzijn in slechts 90 seconden hun mening gevormd hebben over een omgeving of product. Deze beoordeling is gebaseerd op keur in 62% tot 90% van de gevallen. Uit deze gegevens wordt geconcludeerd dat kleuren van onschatbare waarde zijn om op te vallen en dus de aandacht van de consument te trekken.

Op de afbeelding hieronder staan zeven verschillende kleuren met het gevoel dat deze kleur overbrengt op de consument samengevat in een aantal kernwoorden. Zo zie je bijvoorbeeld dat de rode Coca-Cola kleur een gevoel van opwinding verstrekt, de blauwe kleur van Oral-B een gevoel van vertrouwen geeft en de grijze kleur van Apple een gevoel van evenwicht met zich meebrengt.

Color Emotion Guide

Het kennen van de psychologische verbanden met bepaalde kleuren kan de effectiviteit van het merk doen stijgen. Door het analyseren van de manier waarop kleuren elkaar psychologisch beïnvloeden, kan je als bedrijf dus huisstijl- en adverteerkeuzes maken die ervoor zorgen dat je de consumenten op een ander niveau bereikt, namelijk op het niveau van emotie.

Het belang van kleuren in decoratie

Ook is kleur van groot belang bij decoratie. Aangezien kleuren een bepaald gevoel en emotie overdragen op de consument, kan decoratie in een winkel ter promotie van het product van groot belang zijn. Een voorbeeld hiervan is nieuwe spullen en meubels voor de inrichting van een huis kopen. De nieuwe eigenaar van het huis wil in elke verschillende kamer een andere sfeer creëren. Hoe doet hij dit? Door gebruik te maken van verschillende kleuren die verschillende gevoelens en emoties met zich meebrengen. In grote meubelzaken zoals Ikea ervaart de consument niet direct een bepaald gevoel of emotie als hij of zij bijvoorbeeld slaapkamer meubels uitzoekt. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld de groene kleur in de decoratie van dit gedeelte in de winkel, wordt er een gevoel van rust en welzijn opgewekt bij de consument. Hierdoor gaat het gewenste gevoel gepaard met de betreffende meubels en zal de consument eerder zijn of haar keuze op deze meubels laten vallen.

Psychology of Color

Kleuren hebben een grote impact op de emoties van de consument. Het is hierdoor van belang dat een merk of winkel aandacht besteed aan wat het wil uitstralen en met behulp van welke kleur het deze uitstraling gaat bereiken.

The following two tabs change content below.

Dionne

Laatste berichten van Dionne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.