BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Het dalen van Apple: Geen appeltje-eitje… maar nu tóch door de zure appel heen bijten?

Niemand komt er nog onderuit: Apple is overal! Het leven ingeroepen in 1976 door, onder andere, business-goeroe Steve Jobs, en nu in vrijwel elke winkelstraat te vinden. De kans is dan ook zeer aanwezig dat deze blog zelfs gelezen wordt op een van de vele gelanceerde iPhone’s, iPads en/of MacBooks. Ik hoef je dan ook waarschijnlijk niet uit te leggen wat deze producten inhouden en wat ze kunnen. 

Gouden appel

Ieder persoon die enige kennis heeft van technologie, over internet beschikt, en/of enigszins het nieuws volgt zal je zo een handje vol woorden (oftewel: associaties) kunnen opnoemen bij het horen van het merk Apple. Innovatief, stijlvol, gebruiksvriendelijk, prijzig en kwalitatief zijn enkele woorden die dan waarschijnlijk genoemd worden. Wat betekent dit, in een notendop, voor het 43-jaar oude bedrijf? Naast zeer hoge merkbekendheid, sterke koopintenties en het unieke, onderscheidende merkimago betekent dit torenhoge omzetten en winsten voor het bedrijf. Zo heeft Apple in alleen 2018 al een opbrengst behaald van meer dan 260 miljard U.S.-dollar (1)! Resultaten zo sterk, dat menig zakenman en nieuwskrant het bedrijf durft te omschrijven als een van de meest succesvolle bedrijven van ons tijdperk. De successen blijven zelfs voor de consumenten niet onopgemerkt, aangezien de media graag aandacht besteed aan deze multinational.

Te mooi om waar te zijn?

Helaas bestaat het leven niet alleen uit succesverhalen. Bedrijven van alle soorten en maten moeten, in realiteit, dagelijks hun uitdagingen onder ogen zien en weten te trotseren. Neem bijvoorbeeld General Motors, die na de financiële crisis van 2008 bijna failliet was verklaard, maar een doorstart wist te maken en nu wederom een grote speler is in de auto industrie (2). Als je uitdagingen weet te overwinnen, ontstaat er groei. Als dit niet lukt, zak je weg en ontstaan er negatieve consequenties. Dit eerste heeft Apple op duurzame en stabiele wijze weten te creëren, maar het laatste schijnt nu realiteit te worden.

Decennialang heeft de technologie-gigant indrukwekkende groei weten te realiseren. Continue innovatie, sterk leiderschap en een hoogwaardig portfolio aan producten hebben dit voornamelijk mogelijk gemaakt. Echter, nadat Apple zijn creatieve leider en CEO Steve Jobs aan kanker verloor, ontstond de vraag of iemand in staat zou zijn om Jobs’ successen en visie door te zetten. Tim Cook heeft dan ook tot op heden, in Jobs’ schaduw, stabiele resultaten en cijfers weten te behalen. Nu blijkt het bedrijf echter te kampen met problemen. Problemen met een omvang zo groot dat ze een constante daling kunnen veroorzaken voor Apple, wat een halfjaar geleden nog een waarde had van één biljoen U.S.-dollar (3).

 

Waar rook is, is vuur

Eén kwestie waar Apple mee te maken heeft, is het creëren van disruptieve innovaties. Mede dankzij innovaties als de iPod en iPhone heeft het bedrijf serieuze opbrengsten weten te genereren. Het ontwikkelen van baanbrekende innovaties is echter niet iets wat je systematisch kunt faciliteren. Het kost enorm veel tijd, geld en vergt veel geluk. Apple heeft dan wel een first-mover advantage weten te creëren met haar innovatieve producten, maar hiermee ook de druk verhoogd binnen de industrie. Verwachtingen zijn immens hoog, en bij de consumenten, aandeelhouders en andere stakeholders begint het idee te dagen dat CEO Tim Cook wellicht niet op korte termijn met sterke innovaties op de markt zal komen, met een verslechterd vertrouwen en tegenvallende verkoopcijfers als gevolg (4).

De tegenvallende verkoopcijfers van Apple hebben, naast een tekort aan innovatie, te maken met een aantal belangrijke zaken. Ten eerste heeft Apple de gewaagde keuze gemaakt om in India de verkoop vooral te focussen op haar high-end modellen (zoals de iPhone XS Max), terwijl de aandacht en interesse in India voornamelijk uitgaat naar oudere, goedkopere modellen (zoals de iPhone 6S) (5). Ten tweede heeft Apple een klap gekregen in een zeer invloedrijke markt: China (6). Chinese consumenten zijn minder geneigd om te spenderen, de nationale economie is aan het vertragen, en nog belangrijker: Chinese consumenten beginnen een voorkeur te ontwikkelen voor binnenlandse merken zoals Huawei en Xiaomi (7). Daarnaast staat er veel spanning op de handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten, waardoor het toekomstplaatje minder aantrekkelijk blijkt te ogen dan voorheen gedacht (8).

Conclusie

Na het decennialange tevredenstellen van aandeelhouders en consumenten blijkt Apple voor een grote uitdaging te staan. Verwachtingen van alle typen stakeholders zijn hoog, producten zijn niet innovatief genoeg om de benodigde marge af te dwingen, en ook in opkomende markten boekt het bedrijf niet de gewenste resultaten. Het zal dan ook nog maar de vraag zijn of de nieuwe CEO Tim Cook zijn bedrijf, te midden van politieke, economische en technologische spanningen, weer de positieve kant op weet te sturen. 

Bronnen: 

(1)   https://www.statista.com/statistics/265125/total-net-sales-of-apple-since-2004/

(2)   https://www.theguardian.com/business/2009/jul/10/general-motors-bankruptcy-new-gm

(3)   https://techcrunch.com/2018/08/02/apple-is-worth-over-1000000000000/?guccounter=2

(4)   https://www.forbes.com/sites/simonrockman1/2018/04/23/how-apple-killed-innovation/#7bd46a3ac330

(5)   https://www.forbes.com/sites/ewanspence/2019/01/02/apple-iphone-xs-max-iphone-xr-iphone-se-sales-disaster-mistake/#42d4c0182eae

(6)   https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/29/apple-profits-decline-iphone-sales-latest-news

(7)   http://knowledge.ckgsb.edu.cn/2018/06/20/multinationals-in-china/consumers-ignore-multinationals-in-china/

(8)   https://www.cnbc.com/2019/01/02/tim-cooks-letter-warns-of-potential-impacts-from-us-china-trade-war.html

The following two tabs change content below.
blank

Daniël de Vries

Na zijn Premaster Marketing Management gehaald te hebben, studeert Daniël nu Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Sinds januari 2019 is Daniël actief als blogger bij Markethings.net. Daniël heeft geen specifieke interesses of voorkeur als het gaat om bloggen, waardoor blogs verschillende onderwerpen kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.