BlogMarkethings.net informeert

Het effect van Movember: Dat zit wel snor!

Movember

November is de maand waarin prins carnaval wordt gekozen, waarin kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en waarin mannen hun snor (proberen te) laten staan onder het mom van ‘Movember’ (moustache + november). Het doel van Movember is om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker en voor mentale gezondheidsproblemen van mannen. Tegelijkertijd willen ze geld ophalen voor onderzoek en programma’s die helpen deze ziektes te bestrijden en te voorkomen. Maar hebben die snorren eigenlijk wel effect?

Wat is Movember?

Movember is een wereldwijde non-profit organisatie die is opgericht in Australië in 2003. Twee vrienden zaten samen in een bar in Melbourne en bedachten dat het jammer was dat de snor niet meer in de mode was. Ze wilden hun vrienden overhalen om hun snor te laten staan, om zo geld op te halen voor het goede doel. Geïnspireerd door een van hun moeders die geld ophaalde voor borstkanker besloten zij om geld op te halen voor prostaatkanker en de gezondheid van de man. In het eerste jaar kregen ze maar 30 vrienden zo ver om hun snor te laten staan en haalden ze helemaal niks op, maar het jaar erna pakten ze het groter aan en uiteindelijk doneerden 450 mannen samen 54.000 Australische dollars (iets meer dan 30.000 euro) aan de prostaatkankerorganisatie van Australië. Na een paar jaar verspreidde de organisatie zich over Europa en de VS en nu doen er al 20 landen mee.

Elk jaar worden er in de maand november in elk land dat meedoet evenementen georganiseerd om geld op te halen voor de stichting. De meeste evenementen zijn sportevenementen, waar je je voor kan opgeven als je geld doneert of je kunt geld ophalen via een sponsorloop. Er zijn ook een paar niet-sportieve evenementen, zoals de Veteran Car Run van Londen tot Brighton, waar je aan mee mag doen als je een auto hebt die in of voor 1905 is gemaakt. Om mee te doen aan evenementen hoef je trouwens geen man te zijn; de organisatie moedigt vrouwen ook van harte aan om mee te doen.

 

Opbrengsten van Movember

In 2017 hebben meer dan 300.000 mensen uit 20 landen samen 88 miljoen Australische dollars opgehaald (ongeveer 55,6 miljoen euro) voor de gezondheid van de man. Specifieke cijfers van Nederland zijn er niet, maar Europa min het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft 6,2 miljoen dollar bijgedragen. Van alle opbrengsten is 72% naar gezondheidsprogramma’s voor mannen gegaan. Meer over hun financiën kun je teruglezen in het Movember jaarverslag.

 

Effecten van Movember op ziektebestrijding

De Movember stichting doneert aan veel projecten voor verbetering van de fysieke en mentale gezondheid van mannen, waarbij ze zich vooral richten op prostaat- en teelbalkanker en depressies (je kunt het hier lezen). Het is echter niet echt duidelijk of er sinds het ontstaan van Movember minder mannen depressief zijn of teelbalkanker hebben. Er is daarentegen wel een onderzoek geweest naar de verschillen in mannen met prostaatkanker voor en na de invoering van Movember in 2011 in Denemarken (Thomsen, Mikkelsen & Hansen, 2015). Het bleek dat na 2011 mannen zich sneller meldden als ze iets verdachts merkten, maar tegelijkertijd zijn er ook minder mannen die de ziekteverwekker bij zich dragen. Dit is dus goed. Er is meer aandacht voor de ziekte en er zijn minder mensen die ziek zijn. Wat echter ook uit dit onderzoek kwam, is dat in de maanden na de campagne (december, januari) er niet méér mannen zich meldden voor onderzoek dan in de rest van het jaar. Dit suggereert dat de acties in de Movember maand geen direct effect hebben op het onder de aandacht brengen van deze ziekte.

 

Conclusie

Er wordt elk jaar al veel geld opgehaald voor Movember en de organisatie stopt het op hun beurt weer in allerlei gezondheidsorganisaties voor mannen. Ze zijn er alleen nog lang niet, dus mannen: laat deze maand je snor staan en doneer geld aan de Movember stichting. Het is voor je eigen gezondheid!

Ps: Als je nog tips wilt over hoe je het best je snor kunt laten groeien en bijhouden, kijk dan even hier.

 

Links:

Movember Nederland: https://nl.movember.com

Movember wereldwijd: https://ex.movember.com

Onderzoek uit Denemarken: Thomsen, F.B., Mikkelsen, M.K., & Hansen, R.B. (2015). The Movember campaign: Impact on referral patterns and diagnosis of prostate cancer. Scandinavian Journal of Public Health, 44(3), 228-232. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1403494815613184

 

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.