BlogCommunicatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Het effect van muziek: een krachtig marketingwapen

‘Avicii is overleden’, dat is wat mijn moeder afgelopen vrijdag zei. ‘Dat kan niet’, antwoordde ik nogal verward. Ik kon niet geloven dat de artiest, die een inspiratiebron is geweest voor velen, zo jong was overleden. Toch was het de harde realiteit. Zijn muziek wist vele harten te veroveren, maar hij was niet de enige artiest die dit effect heeft op mensen. Muziek staat bekend als een zeer krachtig fenomeen, zo denk ik nog steeds terug aan mijn eerste vakantie zonder ouders als ik het nummer ‘Levels’ van Avicii hoor. Eerder deze maand heeft Chantal al de kracht van geuren besproken in haar blog. Maar waar heeft muziek precies invloed op? In deze blog bespreek ik het effect van muziek op onze emoties, herinneringen en humeur en achterhaal ik hoe wij, als marketeers, dit krachtige marketingwapen effectief kunnen inzetten.

Effect op emoties 

Muziek is een ster in het oproepen van emoties. Natuurlijk was het hartstikke vervelend toen Rose afscheid moest nemen van Jack in de wereldberoemde scene van Titanic, maar het was met name het droevige deuntje van ‘My Heart Will Go On’ dat voor de brok in de keel zorgde. En dat is wat muziek met een mens doet, het raakt je en het roept emoties op. Emoties zijn gericht op de korte termijn en zijn voor iemand allesoverheersend, dit betekent dat je er als persoon simpelweg niet omheen kunt. Voor marketeers is dit dus uiterst interessant, omdat op deze manier gewenste emoties uitgelokt kunnen worden. Een ander voorbeeld van het effect dat muziek op emotie heeft, is een reclame van Zeehondencrèche Pieterburen van een aantal jaar geleden. De beelden van de zeehond zijn ontroerend, maar het is de muziek van Queen op de achtergrond die ervoor zorgt dat het geheel als een bom binnenkomt. Wie kent deze oude klassieker nou niet?

Als marketeer is het dus van belang om na te denken over de emoties die je wenst op te roepen met een specifieke commercial. Probeer muziek dus in te zetten als verwekker van deze emotie en zoek de gepaste plaat voor jouw campagne en laat dit aansluiten bij het gehele thema van je commercial. 

Effect op herinneringen

Op het moment dat ik dit schrijf is de tijdmachine helaas nog niet uitgevonden, maar tot die tijd kan muziek gezien worden als een waardige vervanger. Muziek kan er voor zorgen dat je figuurlijk door de tijd reist op emotioneel gebied. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek in staat is om autobiografische herinneringen en een nostalgisch gevoel op te roepen. De bevindingen tonen aan dat fragmenten van muziek dienen als krachtige stimuli voor het bestuderen van de structuur van het autobiografisch geheugen, oftewel persoonlijke herinneringen. Dit is dus wat ik heb met het nummer ‘Levels’ van Avicii, het brengt mij meteen terug naar de zorgeloze, eerste zomer waar ik zonder ouders op vakantie ging. Zodra je als marketeer in staat bent om te verbinden met deze emotionele kant van een individu, beschik je over een krachtig wapen.

Het kan dus een goede zet zijn om een oud nummer te gebruiken, afhankelijk van het doel van de campagne. Op deze manier worden de emoties, die worden gerefereerd aan een specifiek nummer, overgeheveld naar je merk of product. Een voorbeeld hiervan is de reclame van Old Amsterdam, waarin je het nummer ‘Amsterdam’ van Kris de Bruyne op de achtergrond hoort. Dit nummer speelt in op de historie van deze stad en betekent voor velen a trip down memory lane.

Effect op humeur

Iedereen die ooit een break-up heeft meegemaakt weet hoe fijn het is om uit te huilen bij een emotioneel nummer (Adele weet precies waar ik het over heb), maar hoe komt het toch dat muziek zo’n groot effect op ons humeur heeft? In principe valt muziek onder de categorie externe stimuli, net zoals het weer, waar mensen onbewust een bepaald humeur door krijgen. Volgens Adrian North, een Australische professor, wordt de reactie op muziek voorspeld door twee factoren. De eerste factor is of de muziek wordt ervaren als plezierig of onplezierig en de tweede is of het actief versus slaapverwekkend is.

Bepaal dus als marketeer wat voor humeur jij precies wilt veroorzaken met je commercial. Een goed voorbeeld is de reclame van IKEA waarin het nummer ‘Home’ van Edward Sharpe zit verwerkt. Na het zien van deze reclame met opgewekte muziek, krijg je bijna zin om een bouwpakket in elkaar te zetten. De muziek speelt dus in op plezierig en actief. Wellicht is het nu ook begrijpelijk waarom het nummer ‘Happy’ van Pharrell Williams zo vaak is toegepast in commercials. Het maak je simpelweg blij en geeft je een gelukkig gevoel. Wie wilt dit nou niet ervaren?

Muziek heeft dus een grote invloed op de psyche van een individu. Er zijn, naast bovengenoemde effecten, nog veel meer zaken waar muziek invloed op heeft. Maar zorg er dus als marketeer in ieder geval voor dat je reclame niet alleen blijft hangen, maar dat er een verbinding wordt gemaakt met de emoties van de doelgroep. Laat de emotionele lading van een nummer aansluiten bij de emotionele reactie die wenselijk is. Pas dit op een juiste manier toe en jouw product of merk zal veel profijt hebben van de kracht van muziek.

Aan welk nummer heb jij een speciale herinnering?

The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.