BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Het marketingsucces van Star Wars: The force Awakens

image-4861260

Afgelopen week kwam het zevende deel uit de Star Wars reeks uit, genaamd Star Wars: The Force Awakens. Eerlijk toegegeven, ik heb in tegenstelling tot velen niks met Star Wars. Dit wil echter niet zeggen dat ik niet met veel bewondering kijk naar de manier waarop Disney het voor elkaar heeft gekregen om een enorme hype rondom deze film te creëren. Wat heeft Disney gedaan om zoveel publiciteit rondom deze film te generen en wat kunnen andere merken hiervan leren?

Goede film of goede marketing?

Omdat ik de films zelf nog nooit gezien heb, kan ik zelf niet over de film oordelen. Gelukkig is daar mijn grote vriend IMDB, door velen gezien als een goede graadmeter van de kwaliteit van een film. De laatste drie films, uit 1999, 2002 en 2005, scoren op IMDB respectievelijk een 6.5, 6.7 en een 7.7. Niet bijzonder hoog dus. Wanneer deze middelmatige scores worden vergeleken met de aandacht die de film nu krijgt dan kan alleen maar geconcludeerd worden dat hier een sterk staaltje marketing aan te pas is gekomen. Het is bijna ondenkbaar dat een opvolger van andere films met soortgelijke waarderingen zo veel publiciteit op zullen leveren. Wat doet Disney dan zo goed? Het succes van de film is naar mijn mening voor een groot deel te verklaren door een combinatie van  twee dingen: een grote fanbase met veel merk ambassadeurs en lang wachten met het uitbrengen van een nieuw deel.

Merk ambassadeurs

Star Wars is een ongelofelijk sterk merk. Dit is met name te danken aan een grote en betrokken fanbase. Dit zijn mensen die zijn opgegroeid met de film en verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de hype rondom Star Wars. Niet alleen de films hebben hier voor gezorgd. Naast de films zijn er ontelbaar veel merchandise artikelen van Star Wars te verkrijgen. Fan zijn van Star Wars is hierdoor voor velen onderdeel van hun lifestyle, het gaat verder dan alleen de films. Neem maar eens een kijkje op dit overzicht van Start Wars fan communities.

Wachten, wachten, wachten..

De tweede reden van de hype is de timing. Het is 10 jaar geleden dat de laatste Star Wars film uitkwam. De fans hebben dus erg lang moeten wachten op een nieuw deel. Vanzelfsprekend versterkt dit de hype rondom het nieuwe deel. Een ander goed voorbeeld binnen de entertainment industrie dat hier slim gebruik van maakte, was het album van Daft Punk, waar Max een tijd geleden een blog over heeft geschreven. Het verlangen van de fans om de nieuwe film te zien is zo groot dat Disney zelf weinig hoeft te doen om publiciteit rondom de film te genereren.

Star-Wars-The-Force-Awakens-poster

Wat kunnen andere merken hiervan leren?

Ik denk dat Star Wars laat zien dat merk ambassadeurs essentieel zijn in het generen van publiciteit. Hiervoor is het belangrijk om een merk onderdeel te laten maken van de lifestyle van consumenten. In combinatie met factoren zoals timing van nieuwe productintroducties en merchandising kan er veel bereikt worden. Dat heeft Disney met het Star Wars: The Force Awakens wel bewezen.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.