BlogCommunicatieConsumentengedrag

Hét nieuwe gezicht van Calvin Klein!?

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd in mode, 1x in de zoveel tijd doe ik dan ook mijn kleding ‘boodschappen’ wat dat betreft. In tegenstelling tot mijn medebloggers die wellicht wel elke dag shoppen, doe ik dat dus niet. Maar wat mij afgelopen week opviel in modeland was toch wel het volgende….

‘Hét nieuwe gezicht van Calvin Klein’tumblr_nbo8hsyUGq1rbwxl0o1_500

Raar maar waar, hét nieuwe gezicht van Calvin Klein is Justin Bieber geworden. Dé persoon die de afgelopen periode meerdere malen negatief in het nieuws is geweest. Het ging over zijn bodyguards, vechtpartijen, racistische opmerkingen of zelfs door een aapje. Hoe gek je het ook kunt bedenken, Justin Bieber is er in de afgelopen tijd over in het nieuws geweest. Als je hem voor de gein eens op Google opzoekt komen er genoeg negatieve nieuwsfeiten naar boven.

Calvin Klein en haar controversiele marketing methode

De sleutel tot succes van Calvin Klein lag niet alleen op kleding, maar ook in de reclamecampagnes. Het merk bestookte de media met controverse zodat het nooit verdween uit het nieuws. Het merk was bijvoorbeeld de eerste die vrouwenondergoed ontwierp dat eruit zag als mannenshorts.

In de jaren 90 gebruikte Calvin Klein jong ogende tieners, die geen professionele modellen waren, in seksueel provocerende poses. De pers bestempelde dit al snel als kinderporno en de campagne werd uitgeroepen als slechtste marketing campagne van 1995.

Een ander voorbeeld van een succesvolle, maar controversiële campagne was een campagne voor de parfum ‘Obsession’.Kate Moss verscheen hierin naakt samen met haar Italiaanse fotograaf/vriend die ‘I love you Kate’ fluistert.

Ook Brabants succes

Lara Stone uit Mierlo is het meisje die naast Justin Bieber op de foto staat. Die al gelijk heel veel kritiek en bedreigingen kregen van de enige ékte ‘Beliebers’. Ze zijn boos op het supermodel omdat ze in de campagne te zien is met haar halfnaakte lichaam over dat van Justin Bieber. Een twitteraar schrijft bijvoorbeeld dat Stone vooral Bieber niet aan moet raken, omdat ze héél jaloers is. In een andere tweet schrijft dezelfde persoon: ‘Ik vermoord die meid!’.

Naamloos

Leuk feitje

Justin Bieber is volgens Calvin  Klein kennelijk nog steeds voor  jongens zo’n rolmodel dat ze graag in dezelfde onderbroek rondlopen als onmogelijke Justin. Over het vorige ga ik straks nog even iets dieper in.

Maar voor het affiche wordt niet de echte Justin gebruikt, maar een opgepompte. De gefotoshopte Justin is in alle opzichten gevulder. Dat geldt ook voor zijn Calvin Klein onderbroek. Er zijn verschillende versies waarom dit is gebeurd. Een Amerikaans roddelblad schrijft dat Justin zelf eiste dat hij op de foto meer in huis had.

w640-3-584x412Maar het kan ook zijn dat met de bewerkte versie meer broekjes worden verkocht.

Calvin Klein & Justin Bieber

Calvin Klein heeft natuurlijk haar doel met deze controversiele marketing truc weer behaald. Het merk staat weer volop in de spotlights en zelfs ik schrijf er een blog over. Toch twijfel ik eraan of het een goede zet is geweest van het merk Calvin Klein om Justin Bieber te gebruiken in haar campagnes. Justin Bieber heeft bij een groot deel van de wereld negatieve associaties, en dan heb ik het vooral over het mannelijke geslacht. Deze negatieve associaties kunnen overgeheveld worden naar het merk Calvin Klein, waardoor deze campagne een negatief effect kan hebben voor Calvin Klein. Wellicht worden er zelfs wel minder broekjes verkocht. Ik denk dat de mannelijk doelgroep niet op Justin Bieber zit te wachten in combinatie met een Calvin Klein onderboek.

Wat vinden jullie? Afbreuk aan het merk of vinden jullie dit echt een super strategie? (natuurlijk heeft het merk de aandacht, maar dat is niet altijd het belangrijkste!?)

Zo, en nu weer even het mannengehalte opkrikken:

x7qyqomb4hxd_600

 

The following two tabs change content below.

Casper

Laatste berichten van Casper (toon alles)

2 gedachten over “Hét nieuwe gezicht van Calvin Klein!?

  1. Leuke blog Casper. Ik denk dat het idd niet een hele goede zet is van Calvin Klein..het is een tieneridool en die hebben vaak niet het geld om zulk ondergoed aan te schaffen.. voor t kijk plezier vind Ik het nog wel redelijk succesvol. En dat voor zo een jonkie 😉

  2. Ik denk dat het ook de vraag is wie het vaakst mannenondergoed koopt; is dat de man zelf of zijn vriendin/vrouw? Ook aangezien je zelf zegt dat je niet vaak shopt 🙂 Vrouwen zouden wellicht juist wel aangetrokken kunnen worden tot de advertentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.