BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Het succes van de iPhone 5C

Op 10 september 2013 presenteerde Apple,op het Apple iPhone Event, twee nieuwe smartphones: De iPhone 5S en de iPhone 5C. ‘’ The 5S is perhaps the most forward thinking Phone anyone has ever made’’, werd er destijds gezegd. De telefoon zou 5 keer sneller zijn dan zijn voorganger, gebruikt een sterk vernieuwd besturingssysteem en heeft sterk verbeterde grafische mogelijkheden. Dit laat opnieuw zien dat Apple qua innovaties voorloopt op zijn concurrenten. De lancering van de 5S past in de gehele geschiedenis van de iPhone, waarin ieder jaar een sterk verbeterde smartphone op de markt gebracht wordt.

Innovatie

Het lanceren van de iPhone 5c is daarentegen een gehele nieuwe stap voor Apple. Deze telefoon is qua prestaties gelijkwaardig aan de 5 maar verkrijgbaar in een variëteit aan kleuren. Daarnaast is het omhulsel van plastic. Dit zorgt er mede voor dat de C goedkoper is dan de S, die een metaal omhulsel heeft. De 16 GB versies zijn €599,- en €699,-, wanneer ze zonder abonnement gekocht worden. De prijzen per provider variëren maar de kosten ontlopen elkaar (te) weinig.

De S wordt in Nederland namelijk twee keer zoveel verkocht als de C. In november van het vorige jaar werd al besloten om de productie van de 5C van 320.000 stuks per dag terug te draaien naar 80.000. De release van de 5C blijkt dus minder succesvol dan verwacht. Omdat Apple de ‘oudere’ modellen ook nog tegen een discount aanbiedt, lijkt de 5C geen extra waarde te creëren voor de consument.

Contrast Effect

Ondanks dat de verkoop van de C tegenvalt, is de verkoop van de S gestegen. De ‘plastic smartphone’ lijkt er dus voor gezorgd te hebben dat mensen sneller kiezen voor de S. Dit wordt het contrast effect genoemd. Dit laat zien dat de consument een keuze maakt aan de hand van de referentieproducten. De consument vergelijkt de 5S met de 5C en kiest uiteindelijk (vaker) voor de S.

Het lijkt er dus op dat de lancering van de 5C geen misvatting is geweest. Wat daarbij wel verassend is dat Apple gerekend had op een veel hogere verkoop van de C. Het bedrijf lijkt,of speelt dat natuurlijk, verrast door de tegenvallende verkoop van de C. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van de C, is het Apple toch gelukt een deel van het marktaandeel van Samsung af te pakken. Dat is ook zo in de meest opkomende economieën van deze wereld zoals India:

 

Apple zou Apple niet zijn als er niet al gespeculeerd zou worden over een nieuwe iPhone. Wall Street Journal bracht eind januari van dit jaar al nieuws over de 6 uit. Zo zouden er opnieuw twee iPhones gelanceerd worden, waarbij ze vooral verschillen in schermgrootten. Beiden telefoons zullen wel gemaakt worden van metaal en hierdoor wordt verwacht dat Apple snel afstand neemt van de plastic behuizing van de 5C. Apple lijkt opnieuw in te zetten op een contrast product. De vraag is wel of de verschillen nu groot genoeg zijn, aangezien (waarschijnlijk) alleen de grootte van de telefoons verschilt.  

Conclusie

De keuze voor de 5C heeft Apple dus weldegelijk iets opgeleverd, ondanks de lage verkoopcijfers. Wie weet wordt de 5C gebruikt om in de opkomende landen ingezet te worden, zoals India. De vraag naar betrouwbare en voornamelijk laag geprijsde smartphones wordt in deze landen steeds groter. Hierdoor kan de in het Westen ‘mislukte’ 5C eventueel nog bijdragen aan het veroveren van marktaandeel in de opkomende economieën.

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.