BlogCommunicatieConsumentengedrag

H&M voor iedereen: exclusiviteit?

Heb jij dat wel eens? Dat je bijvoorbeeld een leuke jas hebt gekocht bij de H&M en vervolgens iedereen met dezelfde jas ziet lopen? De H&M is in Nederland overal en iedereen hier kent het merk. Ter vergelijking, in Australië was er na een maand nog steeds een rij voor de H&M in Melbourne. In oktober, is er in Sydney de eerste H&M van de stad geopend, volgens de foto’s was de opening erg spectaculair. Terwijl de opening van de grootste H&M van Europa in Rotterdam eigenlijk niet zoveel voorstelde. In deze blog wil ik het hebben over de exclusiviteit van H&M.

De wortels van Hennes & Mauritz liggen in Zweden. In 1976 ging H&M de internationale markt op door een winkel in London te openen. Nu is de H&M Group, waaronder ook de merken Monki en Weekday vallen, één van de grootste kledingketen ter wereld. Door winkels overal te hebben en dat de prijzen relatief laag zijn, is H&M niet bepaald exclusief te noemen.

Om H&M soms toch een luxurious touch van exclusiviteit te geven, heeft H&M vanaf 2004 elk jaar een samenwerking met grote designers van de mode-industrie om een collectie voor het merk te ontwerpen (2014 is het 10-jarige jubileum!). H&M volgt hiermee de scarcity principe van sociale beïnvloeding van Cialdini. Deze principe houdt in dat dingen die schaars zijn, aantrekkelijker worden gevonden. Doordat de designer collectie maar 1 keer per jaar uitkomt en door 1 bepaalde designer wordt ontworpen, De motivatie van de designer is om een statement neer te zetten, dat mode niet alleen toegankelijk is voor de allerrijksten, maar dat mode voor iedereen is. Verder, H&M kan dan ook een ‘duurdere’ doelgroep bereiken door high-fashion aan te bieden. Hieronder een paar designer collecties van de afgelopen jaren:

Karl-Lagerfeld-for-HM-2
Karl Lagerfeld, 2004
HMviktor a rolf
Viktor & Rolf, 2006
marni-for-hm-spring-2012-1
Marni, 2012

H&M heeft dit jaar deze mooie poster opgehangen op Rotterdam Centraal:

IMG_7741
Alexander Wang, 2014

Niet alleen in de kledingindustrie wordt samengewerkt met invloedrijke mensen in de industrie, maar ook bijvoorbeeld bij de make-up. MAC Cosmetics werkt ook samen met beroemdheden om een uniek collectie neer te zetten. Toen MAC Cosmetics samenwerkte met Rihanna, hebben zij samen onder andere de RiRi Woo lippenstift uitgebracht, die binnen no time uitverkocht was.

Ik vind het wel bijzonder dat H&M samenwerkt met een gastontwerper om elk jaar een exclusieve collectie neer te zetten. De prijzen van de collecties zijn wel hoger dan de gemiddelde H&M prijs, maar “dan heb je ook wat”. Daarnaast vind ik vaak de designer kleding helemaal niet zo mooi of spannend, maar ik vind het wel leuk dat H&M zoiets doet. Wat vinden jullie? Zouden jullie voor de H&M gaan slapen als er een collectie van jullie favoriete designer uitkomt?

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.