Blog

Hoe Gazprom het voetbal overneemt

In de voetballerij gaan miljoenen om. Miljoenen miljoenen. Van het jaarsalaris van onze Wesley Sneijder bij Galatasaray (€3,2 miljoen) tot de schuldenlast van Real Madrid (€170 miljoen). Maar daar houdt het niet op.

Ook merken en bedrijven die zich willen associëren met het spelletje betalen er ruime bedragen voor. Voor een plekje op het shirt, op de boarding of als officiële sponsor. En de laatste tijd is er steeds meer één merk dat opvalt op velden in allerlei competities. Gazprom heet het, en het is de grootste gasleverancier van de wereld. Het bedrijf vindt de voetballerij steeds meer het ideale platform om zich te presenteren. En dat merken we.

Champions League
Grote namen als Heineken en Ford zijn al jaren gebonden aan het meest prestigieuze clubtoernooi van de wereld; de Champions League. Sinds dit seizoen is ook Gazprom één van de zes officiële sponsoren van dit toernooitje en heeft afgesproken dat tot en met 2015 te zullen blijven. Deze wedstrijden worden in zo’n 70 landen uitgezonden, met op de finaledag een piek van 200-300 miljoen kijkers. Hoeveel er voor de deal is betaald is helaas niet openbaar. Wel vertellen Russische media dat vanwege deze overeenkomst de inkomsten voor de deelnemende clubs met 22% zullen stijgen. En dat is behoorlijk. Als extraatje heeft Gazprom zich voor dezelfde periode ook gebonden aan de UEFA Supercup. Ze menen het dus.

Zie hier het Gazprom-Champions League spotje. Vanwege deze deal zal Gazprom ook in voetbalgames als FIFA en PES op de boarding verschijnen, zoals deze Youtube-user in beeld brengt.

Shirtsponsoring
Naast de toernooisponsoring zien we de naam steeds vaker voorbijkomen op voetbalshirts. Om te beginnen is het Russische bedrijf eigenaar en sponsor van Zenit St. Petersburg, de club die uitkomt in de hoogste divisie van het thuisland van Gazprom. Daar waar Dick Advocaat in de periode 2006-2009 nog zijn zakken vulde. Daarnaast is er Schalke 04 (Duitse Bundesliga), dat het plekje op haar hirt gedurende vijf jaar afstaat voor zo’n €100 miljoen. En dan hebben we ook nog Rode Ster Belgrado (Servische SuperLiga) waar het logo op de borst prijkt. Een aardig rijtje al, waar we sinds kort mogelijk een club aan kunnen toevoegen uit onze eigen geliefde Mickeymousecompetitie Eredivisie: Vitesse. Volgens verschillende bronnen zou de deal al rond moeten zijn, al hebben we het merk nog niet op het geel-zwarte shirt zien staan. De geruchtenmolen toont tenminste aan dat Gazprom nog niet klaar is met de clubs in Europa.

gasprom

Energielevering
De Champions League sponsoren plus minstens drie voetbalclubs? Dat lijkt me wel even voldoende, niet? Nou, nee. Dit seizoen is er nóg een deal gesloten, en wel met de Champions League-winnaar van de afgelopen editie. Gazprom gaat de komende drie jaar namelijk ook nog eens door het leven als de officiële gas- en energieleverancier van Chelsea (Engelse Premier League). Ook hallo, Engelse markt!

De investeringen van Gazprom in deze miljoenensport laten de ernst zien waarmee het bedrijf de wereld verder hoopt te veroveren. En de deals van dit seizoen tonen dat de Russen de voetballerij definitief gekozen hebben als uithangbord. En hoe. Houdt dus het shirtje van je favoriete club in de gaten.

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Hoe Gazprom het voetbal overneemt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.