BlogCommunicatieMarkethings.net recenseert

Hoe het niet moet: Celebrity endorsement door Swiss Sense

b325a332-c1ab-4a11-8fb9-7cc58dbc448f_3

Veel bedrijven maken met succes gebruik van celebrity endorsers. Het voordeel van een bekend persoon die jouw merk aanprijst, is dat positieve associaties die mensen met de desbetreffende bekendheid hebben over worden gedragen op het merk. Het is dan echter wel van belang dat de aanbeveling die door de beroemdheid wordt gedaan realistisch overkomt. Het beddenmerk Swiss Sense maakt ook gebruik van celebrity endorsers en heeft ’s lands bekendste radio duo, Coen en Sander, weten te strikken. In de vorm van een blog op de website van Swiss Sense prijzen de DJ’s hun nieuwe bed van Swiss Sense de hemel in. Een tenenkrommend slecht staaltje marketing als je het mij vraagt. Voordat je verder gaat met het lezen van deze blog wil ik je eerst vragen om de blogs op de website van Swiss Sense te lezen. Je kan ze hier en hier vinden.

Voorwaarden van goede celebrity endorsement

Een van de belangrijke factoren om te bepalen of een celebrity endorser geschikt is voor een bepaalde campagne is geloofwaardigheid. Volgens marketingtheorieën wordt de geloofwaardigheid van een endorser bepaalt door drie factoren:

  • Deskundigheid – De mate waarin consumenten vinden dat de endorser in staat is om deskundig advies te geven over een merk
  • Betrouwbaarheid – De mate waarin consumenten vinden dat de endorser betrouwbaar overkomt in de reclame uitingen
  • Fit tussen merk en endorser – De mate waarin het logisch is voor consumenten dat een bepaalde endorser bij een bepaald merkt hoort. Een vrouwelijk model heeft bijvoorbeeld een goede fit met luxe parfum merken en een slechte fit met automerken.

 sanderDeskundig?

Alhoewel Coen en Sander geen experts zijn op het gebied van slapen is het best aannemelijk dat ze goed kunnen oordelen over het comfort van een bed. In de blog kun je namelijk lezen dat ze al een tijdje slapen in hun nieuwe bedden. Hieruit kun je opmaken dat ze een goed oordeel moeten kunnen geven over het comfort van de bedden. Op het gebied van deskundigheid valt er dus niet veel op te merken.

Betrouwbaar?

Wanneer je de blogs leest dan merk je erg goed dat de vragen zeer suggestief gesteld worden. Neem als voorbeeld de vraag:

Tijdens je radioshows ben je altijd zeer scherp in je formuleringen en rap van tong. Het is dus belangrijk om elke dag fit te zijn. Pak jij je rust en wat zijn dan voor jou die belangrijke rustmomenten?

Aan alles merk je dat de vragen zo gesteld zijn, dat de unique selling points die Swiss Sense wilt communiceren naar voren komen in de vragen en antwoorden. Ik denk daarom dat een blog als deze per definitie niet geschikt is om invulling te geven aan celebrity endorsement. Doordat de vragen erg suggestief gesteld worden en je als consument weet dat beroemdheden betaald worden voor het aanprijzen van een merkt, is de betrouwbaarheid van deze endorsement erg laag.

Goede fit?

Ik denk dat Swiss Sense heeft gekozen voor Coen en Sander, omdat ze een hoge likeability factor hebben bij veel mensen. Dit wilt echter niet zeggen dat er ook een goede fit is met het merk. Ik zie namelijk geen fit tussen het publieke imago van de endorsers en de bedden van Swiss Sense. De keuze voor Coen en Sander vindt ik daarom dus niet goed.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.