Analytics en DataGlobal marketingMarkethings.net informeert

Hoe mega acquisities binnen de tech-industrie onze toekomst vormen

Een potentiele $2.6 miljard voor Looker, $15.7 miljard naar Tableau, $230 miljoen naar HelloSign en zo’n $3.1 miljard naar Careem. Dit zijn de bedragen die hedendaags worden neergelegd voor acquisities door grote tech-gedreven bedrijven als Google, Salesforce, Dropbox en Uber. Voor Google wordt de acquisitie van intelligence platform Looker de op vier na grootste acquisitie in haar geschiedenis der overnames. Wat drijft deze tech-giganten tot deze enorme bedragen voor deze aankopen? En welke strategieën hanteren zij om state-of-the-art technologie te blijven leveren? Hier de meest opmerkelijke overnames van 2019 op een rijtje.

  • Looker: Google is momenteel bezig met het sluiten van een deal met Looker die naar verwachting Juni 2019 rond is. Looker is een platform dat zich binnen de business intelligence en data analytics-tak bevindt. Denk hierbij aan het creëren van dashboards die real-time data weergeven, wat voor veel marketingafdelingen een enorme toegevoegde waarde heeft. Google geeft hiermee het signaal af dat cloud-gebaseerde diensten een belangrijke prioriteit hebben binnen de groeistrategie.
  • Tableau: Voor Tableau rolt er zo’n $15.7 biljoen in aandelen van Salesforce hun kant op. Tableau is een analytics platform dat zich specialiseert in ‘self-service’ analytics en het visualiseren van data. Salesforce, een vanuit nature CRM-gedreven bedrijf, combineert hiermee haar eigen data met data visualisatie en interpretatie. Een slimme zet om een sterk gespecialiseerde rivaal te acquireren.
  • HelloSign: Deze all-cash deal van maar liefst $230 miljoen is geïnitieerd door Dropbox. Het bedrijf kocht HelloSign om haar klanten te kunnen voorzien van een e-signature functie, waarbij je een digitale handtekening integreert in documenten. HelloSign is daarnaast een bedrijf dat zich specialiseert op het versimpelen van de werkflow voor documenten. Met de aankoop laat DropBox zien dat ze niet slechts een cloud-gedreven opslagplaats is, maar meedenkt met haar klanten bij het digitaliseringsproces van documenten.

 

Uber, Careem

  • Careem: Naar verwachting betaalt Uber $3.1 biljoen voor het Midden-Oosterse bedrijf Careem en is de deal rond in 2020. Careem wordt, als aanbieder van mobiliteit en bezorgdiensten, gezien als een exacte substituut van Uber, maar dan voor de Midden-Oosterse markt. Deze strategische aankoop laat dan ook haar internationale groeiambities, buiten de Westerse grenzen. In combinatie met het bedrijf Jump Bikes (levering van ‘on demand’ scooters en fiets-verhuur) dat Uber eerder aanschafte, laat het bedrijf zien dat het verder kijkt dan de auto-on-demand dienst en zich beweegt richting een ‘alles-in-1’ organisatie wat betreft mobiliteit.

Mc Donalds, Dynamic Yield

  • Dynamic Yield: We maken even een kleine uitstap van de besproken tech-giganten naar McDonalds. Want ook bedrijven die vanuit origine geen tech-gedreven bedrijven zijn voelen de druk van competitie om voorop te blijven lopen bij de race om inventief te blijven. Met de aankoop van $300 miljoen voor het Israëlische bedrijf Dynamic Yield zal McDonalds haar klanten een gepersonaliseerde service leveren. Zo zullen de Mc-drives voorzien worden met menudisplays die gepersonaliseerd worden aan de hand van de tijd, het weer, de drukte van het restaurant, populaire gerechten en voorgaande keuzes van klanten. De displays zullen na 2019 worden uitgerold naar markten buiten de US, waarbij er ook gekeken zal worden naar integraties met andere digitale concepten zoals de self-service Mcdonalds kiosks en de Mcdonalds app. Een bewonderenswaardige strategie om technologie te combineren met een gepersonaliseerde klantervaring.

Anchor, Gimlet Media, Spotify

  • Anchor & Gimlet Media: Met Anchor als podcastcreatiebedrijf en Gimlet Media als content aanbieder worden beiden acquisities van Spotify gebruikt om haar kerndienst uit te breiden. De officiële bedragen voor de acquisities zijn niet bekend, Spotify heeft wel eerder aangegeven dit jaar zo’n $500 miljoen op zij te zetten voor podcastdiensten. Deze strategie richt zich op de positionering van het bedrijf als podcastplatform waarbij podcasts van anderen niet alleen op globaal worden gedeeld, maar ook waarbij gebruikers ook zelf podcast materiaal creëren. Daarnaast is Spotify ook bezig met het zelf produceren van podcasts, om hiermee marktleider te worden binnen de industrie. Dit lijkt een zeer inventieve strategie, maar eigenlijk is dit exact het business model van Netflix.

Conclusie

Zo te zien zitten de grootste tech-bedrijven wereldwijd niet stil wanneer het gaat om acquisities. Alleen al in 2019 zijn er al veel deals gesloten en zitten veel bedrijven in de pre-acquisitiefase. De multinationals lijken sterk overtuigd dat de strijd om technologische innovatie cruciaal is om de leidende positie te blijven behouden. We zien dat de timing, concurrentie-overnames, visualisatie en interpretatie van rauwe data, globalisatie, nieuwe functionaliteiten en one-stop-shops belangrijke aspecten zijn binnen de gehanteerde strategie. Voor ons als consumenten betekent dit meer gebruikersgemak, gepersonaliseerde diensten, nieuwe functionaliteiten van betrouwbare merken, diensten die wereldwijd geleverd worden, betere integratie van verschillende platformen (alles-in-1-diensten), maar ook een nieuwe manier van denken: een content-aanbieder is nu ook een content-maker. 

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Romaana Abdoelrahman

Romaana studeert, na afronding van de pre-master, Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Haar interesses gaan uit naar technologische ontwikkelingen, opvallende marketing campagnes en inspirerende marketing goeroe's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.